Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Kojim sportovima najviše koristi teretana

Trening | 05. Lipanj 2024. 4 minuta

Trening u teretani koristan je za sve koji žele poboljšati snagu i formu. Sportaši tu nisu iznimka - od powerliftera, preko gimnastičara do boksača.

Atletska izvrsnost često uključuje više od pukog svladavanja vještina specifičnih za određeni sport. U svemu tome, ne može se precijeniti uloga treninga u teretani kako bi se poboljšala sportska izvedba u različitim sportovima. Bilo da ste košarkaš kojem treba više eksplozivne snage, trkač koji želi veću izdržljivost ili plivač u potrazi za više snage, teretana služi kao osnova za dobru fizičku pripremu i razvoj vještina.

Trening u teretani za sportove snage

Trening u teretani za sportove snage

Trening u teretani neizostavan je za sportove snage i oni u kojima je snaga bitna, bilo da se radi o powerliftingu, ragbiju ili drugim sličnim sportovima. Teretana tako pruža kontrolirano okruženje u kojem se sportaši mogu usredotočiti na razvoj mišićne snage i izdržljivost, što je sve jako bitno za uspjeh u ovim sportovima.

Za powerliftere, trening u teretani vrti se oko složenih pokreta, kao što su čučnjevi, mrtvo dizanje i bench press. Ove vježbe ciljaju na glavne mišićne skupine, uključujući noge, leđa, prsa i ramena, omogućujući powerlifterima da izgrade sirovu snagu potrebnu za podizanje teških tereta tijekom natjecanja. Postupnim povećanjem težine i intenziteta u svojim vježbama, powerlifteri mogu kontinuirano pomicati svoje granice snage i optimizirati performanse na platformi.

Slično tome, i ostali sportovi mogu imati veliku korist od dizanja utega i treninga u teretani, posebice u razvoju eksplozivne snage. Vježbe s utezima i vježbe na spravama zahtijevaju brze i koordinirane kontrakcije mišića. Osim toga, vježbe usmjerene na stabilizacijske mišiće i vježbe mobilnosti mogu pomoći poboljšati ukupnu mehaniku pokreta i smanjiti rizik od ozljeda, kako prilikom vježbanja s utezima, tako i prilikom treninga specifičnih za sport.

Strongman trening često uključuje kombinaciju tradicionalnih vježbi snage, nekonvencionalnih pomagala i funkcionalnih pokreta za izgradnju snage i izdržljivosti. Teretana služi kao laboratorij u kojem snagatori mogu eksperimentirati s različitim modalitetima treninga i fino podesiti svoje vještine kako bi zadovoljili jedinstvene zahtjeve natjecanja snagatora.

Trening u teretani za sportove izdržljivosti

Trening u teretani za sportove izdržljivosti

Trening u teretani nije samo za izgradnju mišića i snage; također je vrijedan alat za poboljšanje performansi u sportovima izdržljivosti poput trčanja, vožnje bicikla i triatlona. Dok se ovi sportovi prvenstveno oslanjaju na aerobni kapacitet i mišićnu izdržljivost, uključivanje vježbi u teretani u rutinu treninga može pružiti nekoliko prednosti.

Za trkače, trening u teretani nudi priliku za jačanje mišića koji su ključni za mehaniku trčanja i prevenciju ozljeda. Vježbe poput čučnjeva i iskoraka ciljaju na mišiće donjeg dijela tijela, uključujući kvadricepse, tetive koljena i listove, poboljšavajući učinkovitost trčanja i smanjujući rizik od ozljeda zbog prenaprezanja. Uključivanje pliometrijskih vježbi kao što su skokovi s boksa i vježbe pokretljivosti mogu poboljšati eksplozivnu snagu.

Biciklisti također mogu imati koristi od treninga u teretani fokusiranjem na vježbe koje ciljaju na mišiće koji se koriste pri pedaliranju, kao što su kvadricepsi, gluteusi i listovi. Vježbe kao što su potisak, kvadriceps ekstenzija i različiti potisci mogu pomoći biciklistima da generiraju više snage sa svakim pritiskom na pedalu i održe pravilnu biciklističku formu, posebno tijekom uspona i sprinteva. Vježbe jačanja za mišiće gornjeg dijela tijela također su ključne za stabilnost i držanje na biciklu, u konačnici poboljšavajući izdržljivost i smanjujući umor.

Trening u teretani za druge sportove

Whey Vita za oporavak nakon treninga

Trening u teretani ne znači samo povećanje mišićne mase ili poboljšanje izdržljivosti; također je važan za poboljšanje performansi u sportovima temeljenim na vještinama kao što su gimnastika, borilačke vještine i penjanje. Dok se ove discipline prvenstveno oslanjaju na tehniku, agilnost i koordinaciju, vježbanje u teretani može ponuditi vrijednu podršku.

U gimnastici, vježbanje u teretani služi kao temelj za razvoj snage, fleksibilnosti i kontrole tijela potrebne za precizno izvođenje zamršenih rutina. Gimnastičari često uključuju vježbe s tjelesnom težinom, pliometrijske vježbe i vježbe za jačanje jezgre. Osim toga, trening snage s utezima ili trakama za otpor može pomoći gimnastičarima da izgrade snagu potrebnu za eksplozivne pokrete i manevre u zraku.

Slično tome, trening u teretani za borilačke vještine pomaže poboljšati snagu, brzinu i pokretljivost, koji su ključni za učinkovito izvođenje različitih pokreta u tim sportovima. Za borilačke sportove su tako posebno korisni čučnjevi, mrtvo dizanje i generalno vježbe s utezima za povećanje opće snage i stabilnosti. Vježbe za pokretljivost su također važne jer mogu poboljšati vrijeme reakcije i brzinu rada nogu.

Penjačima trening u teretani nudi priliku za izgradnju snage, izdržljivosti i tehnike u kontroliranom okruženju prije nego što se upuste u penjanje na otvorenom. Penjači se često usredotočuju na vježbe koje ciljaju snagu prstiju, izdržljivost stiska i mišiće gornjeg dijela tijela, kao što su zgibovi, plank i vježbe za podlaktice. Uključivanje vježbi za jačanje jezgre i fleksibilnost može poboljšati stabilnost i položaj tijela na zahtjevnim rutama.

Svestranost treninga u teretani proteže se na širok raspon sportova, od powerliftinga do gimnastike i borilačkih vještina. Integriranjem ciljanih vježbi u teretani u svoje rutine treninga, sportaši mogu unaprijediti svoje fizičke atribute, poboljšati svoje tehnike i podići razinu svoje izvedbe.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni