Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Kolagen i ljepota kože

Suplementi | 22. Siječanj 2024. 4 minuta

Kolagen je najbrojniji protein u tijelu, važan za ljepotu kože. Pomaže da koža ostane zategnuta i hidratizirana te oporavak mišića nakon treninga.

To da su fitness i opća dobrobit našeg tijela povezani više i ptice na grani znaju. Bilo da se radi o treningu, prehrani ili suplementaciji, upoznati smo s time da se o našem tijelu moramo brinuti na više različitih načina. Međutim, u moru suplemenata, neke od njih možemo istaknuti kao svestrane, one koji potpomažu više različitih stvari odjednom.

Kolagen je tu posebno dobio na važnosti u posljednje vrijeme. Možemo ga nazvati svojevrsnom zvijezdom, posebno za žene koje se žele brinuti o svom zdravlju, kondiciji i ljepoti odjednom. Kolagen je protein, za koje znamo da su građevni blokovi našeg tijela. No, kolagen u našem tijelu igra važnu ulogu u održavanju elastičnosti kože, zdravlja zglobova i oporavku mišića.

Osim što je važan za sve koji žele zadržati blistav i mladolik izgled, kolagen podržava obnovu i rast mišića nakon vježbanja. Potpomaže u smanjenju vremena oporavka i povećava tonus mišića. Ipak, nama je najpoznatiji kao protein (i suplement) koji pozitivno utječe na zdravlje kože.

Kolagen i ljepša koža

Kolagen i ljepša koža

Kolagen je najzastupljeniji protein u našem tijelu i baš zato je iznimno važan za zdravlje kože. Struktura, elastičnost i cjelokupni izgled kože uglavnom ovise o njemu, pa ga možemo nazvati svojevrsnim kamenom temeljcem zdravlja kože. Ipak, unatoč svojoj važnosti za kožu, važno je naglasiti da se njegov pozitivan utjecaj na kožu isprepliće s našim željom za održavanje razine fizičke kondicije. 

Uloga kolagena po pitanju zdravlja kože tako je višestruka. Najvažnije je naglasiti kako kolagen pruža strukturnu potporu koži, daje joj čvrstoću i elastičnost. Kako starimo, prirodna proizvodnja kolagena u našem tijelu se usporava i smanjuje, zbog čega dolazi po pojave uobičajenih znakova starenja poput sitnih linija, bora i gubitka elastičnosti kože.

Suplementiranje kolagenom nam može drastično pomoći s tim problemom. Kada kolagenskim dodacima prehrani nadopunimo razine kolagena u našem tijelu, kolagen nam može pomoći ublažiti ove znakove starenja, doprinoseći tome da naš ten bude mladolikiji i blistaviji.

Osim toga, kolagen pomaže u održavanju naše kože hidratiziranom. Aminokiseline koje kolagen sadrži, hidroksiprolin i glicin, pomažu koži da zadrži vlagu. Na taj način, naša koža može lakše ostati zategnuta i glatka. Ovaj potencijalni učinak kolagena posebno je koristan za sve one koji se bave fitnessom. S obzirom na razinu fizičke aktivnosti, bilo da je ona na otvorenom ili zatvorenom, kao i zbog količine znojenja prilikom treninga, kolagen može pomoći s tim da smanji razinu suhoće kože koja može nastati kao posljedica.

Uz to, kolagen može znatno pomoći pri zacjeljivanju rana i oporavku kože općenito. Proteini, posebno kolagen, igraju važnu ulogu kada se događa formiranje novog kožnog tkiva. Ovaj proces je ključan u zacjeljivanju ogrebotina ili posjekotina. Isto tako, protuupalna svojstva kolagena doprinose procesu zacjeljivanja te tako mogu pomoći u smirivanju i liječenju različitih stanja kože koja se mogu pogoršati fizičkim stresom ili čimbenicima iz okoliša, kao što su akne i prištići.

Kolagen kao suplement

Kolagen kao suplement

Kolagen suplementacija postala je popularna zbog svih navedenih prednosti korištenja. Tu je važno spomenuti i blagotvoran utjecaj kolagena na zdravlje zglobova. Kolagen tako može potpomoći zdravlje hrskavice, tkiva koje pronalazimo na zglobovima, čime se smanjuje rizik od nelagode i ukočenosti zglobova pri različitim pokretima. Redovit unos kolagena može poboljšati njihovu fleksibilnost i pokretljivost.

Kolagen suplementacija dostupna je u više različitih oblika - prahu, kapsulama ili u obliku tekućine. Osmišljena je kako bi se mogla neprimjetno uklopiti u našu dnevnu prehranu. Ipak, prilikom odabira kolagenskog dodatka prehrani, moramo obratiti pozornost na čimbenike kao što su izvor kolagena, uključene dodatne hranjive tvari i općenito kompatibilnost s našim prehrambenim potrebama.

Na primjer, hidrolizirani kolagenski peptidi poznati su po svojoj visokoj stopi apsorpcije, što ih čini odličnima za korištenje nakon treninga. Isto tako, mnogi suplementi dodatno su obogaćeni vitaminima i mineralima koji dodatno podupiru zdravlje kože i oporavak mišića. Tu je važno naglasiti vitamin C kao jedan od važnijih za podupiranje sinteze kolagena unutar našeg tijela.

Fitness, prehrana i ljepota

Fitness, prehrana i ljepota

Bavljenje fitnessom, uravnotežena prehrana i briga o ljepoti međusobno se nadopunjuju, posebno kada govorimo o kolagenu i ženskom zdravlju. Uravnotežena prehrana bogata proteinima, zdravim mastima, vitaminima i mineralima poboljšava prirodnu proizvodnju kolagena u tijelu, nadopunjujući sve one prednosti koje možemo dobiti korištenjem kolagena kao suplementa.

Juha od kostiju, agrumi, lisnato povrće i bobičasto voće podupiru proizvodnju kolagena u tijelu, na što je potrebno obratiti dodatnu pozornost prilikom izbora namirnica i slaganja plana prehrane.

Osim toga, redovna tjelovježba poboljšava tjelesno zdravlje, ali i blagotvorno utječe na proizvodnju kolagena u našem tijelu, doprinoseći poboljšanju kvalitete kože. Briga o našem tijelu i ljepoti zahtijeva cjelovit pristup, od redovne tjelovježbe, preko pravilne prehrane do integracije ciljanih dodataka prehrani kako bi poboljšali snagu našeg tijela, vitalnost i sveukupnu dobrobit. Na taj način se paralelno možemo brinuti o našem zdravlju i ljepoti.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni