Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Ljetno tijelo možemo graditi i ljeti!

Savjeti | 13. Lipanj 2022. 9 minuta

Pogledate li na kalendar situacija je prilično jasna - ljeto kuca na vrata, a naše tijelo ne izgleda kako smo poželjeli. Sve je izgubljeno, ili...?

Vidjeli smo to puno puta. Lijepo vrijeme stigne, a zatim i realizacija da su pred nama mjeseci koje ćemo provesti s malo ili skoro ništa odjeće na sebi. Vrijeme za pokret po pitanju rada na tijelu bilo je jučer, danas već hvata panika zato što sutra ne izgleda kako bi trebalo, zato što mi sutra ne izgledamo kako bi željeli!

Predbacujemo si, ljuti smo sami na sebe. Zašto nismo startali na vrijeme? Pa rekli smo si nakon svih onih obilnih blagdanskih ručkova i večera da će od nove godine sve biti drugačije i da konačno stežemo remen, odlazimo do teretane i redovito radimo male korake prema željenom tijelu. Sada se to čini kao daleka i nestvarna zemlja, scenarij koji nikako nije moguć.

uvijek proteini

Ne trebaju nam više mali koraci, pred nama je kanjonska problematika neostvarenih pomaka. Nedostataka ima, vremena nema. Može li se još što napraviti ili se moramo pomiriti da i ove godine samo nastavljamo krstariti do zime, posramljeni vlastitim manjkom snaže volje, izgrađene figure, prema obećanjima da će sve biti bolje nakon kraja još jednog prosinca?

Ljeto je...izgubljeno?

Greška je ovdje zapravo jednostavna. Ljeto gledamo kao period gdje skoro pa ništa i ne možemo osim uživati u plodovima svojeg prethodnog rada ili, ako radili ipak nismo, krivimo sebe jer sunce stiže samo kako bi se reflektiralo o "ponosnu" škembu. Drugo po rasporedu godišnje doba nudi prilike kakve prije možda i nismo imali. Nudi priliku za "popravni ispit".

Naime, same ljetne aktivnosti često su energetski intenzivne po pitanju potrošnje i uloženog truda. Plivanje se odvajkada naglašava kao sjajan sport za angažiranje čitavog tijela, pogotovo jer je nešto kalorija potrebno i za održavanje temperature tijela u hladnijoj vodi, a gdje su tu i biciklističke rute, razne opcije za trčanja i šetnje po lijepom vremenu koje je izostajalo svih prethodnih mjeseci!

Poanta je jasna, i ljeto je vrijeme tijekom kojeg možemo raditi na sebi, samo što smo si nekako utuvili u glavu da tijekom samog ljeta ne treba raditi ništa osim odmarati na različite načine, a taj bi odmor ujedno trebao biti prilika za ponos i hvaljenje vlastitom figurom. Kada se tako raspiše, sve skupa zvuči malo paradoksalno, ali ostavlja prostora za rad.

Uzimimo za primjer spomenuto plivanje. Od bazena preko jezera do mora i oceana, plivanje je sjajno jer naše tijelo mora raditi skoro svim svojim mišićnim skupinama pri kretanju kroz vodenu površinu. Za neke, naravno, more nije voda, ali to su obično ljudi koje znatno iznenadi što se dogodi kada ju pokušaju udahnuti kao kisik. 

Šalu na stranu, posao se još stigne odraditi. Međutim, kao što je slučaj i kod bicikliranja, aktivan rad nije jednak pasivnom opuštanju. Otišao sam na plivanje zvuči (a samim time je i utjecaj na tijelo bitno različitiji) drugačije kada smo zapravo ušli u more i preplivali udaljenost od obale do obale nasuprot malo plivanja lijevo-desno, prskanja vodom i zatim  plutanja na leđima ili napuhanom madracu.

Svakako da će hladnija voda utjecati na održavanje temperaturu tijela, ali tko još ide na kupanje kako bi tjerao organizam da pet sati u komadu "pojača" grijanje dok sjedimo u plićaku.

plivanje

Nemoj biti inertan

Bicikl ovdje također dolazi u prvi plan jer lijepo vrijeme nužno znači i povećan broj biciklista u prometu. Sunce je, malo je i vruće, nema ništa bolje od strujanja zraka po koži dok klizite kroz gradske ulice, parkove, ili šumske puteve koje još niste otkrili.

Doduše, kliziti na biciklu oslanjajući se na inerciju, nagibe i par okretaja po minuti znatno manje utječe na višak kilograma no konstantno pedaliranje, a još zamislite da je u pitanju uspon. Odmah ne zvuči jednako opuštajuće, ali tjera tijelo na rad, na trošenje, a to je ono što želimo postići ako i u ljetne dane radimo na skidanju kilograma. Dapače, možda nema boljih za takve zahtjeve od tijela!

Ako vam baš ništa od toga ne zvuči privlačno, i dalje želite napraviti nešto za svoje tijelo, a nezadovoljni ste trenutnim izgledom, krenite hodati. Nema ništa jednostavnije, lakše i jeftinije od toga. Ne morate otići negdje na more, ne morate kupiti ili popraviti bicikl. Poželjno je samo imati tenisice koje zatim koristite svakodnevno.

Činjenica je da u današnjem društvu često premalo hodamo. Možda se ode do nekog dućana, možda tu i tamo kratko prošetamo s prijateljima, a većina hoda ode na kućne posjete frižideru i wc školjci. Ako je i kod vas situacija takva razmotrite česte šetnje koje ne moraju biti naročito duge, ali redovitost se isplati. Izazovite se, neka svakoga dana učinite što se više toga može - pješice, a i ako nema ničega na rasporedu, napravite krug oko naselja.

Nije kasno!

Već ste na moru? Često biramo lijepe i opuštajuće lokacije za odmor. Znači da šetnja rivom ili odabranim mjestom može ujedno biti divna i korisna.

Što god odabrali i čime se god poželjeli baviti, nije kasno ni kada samo ljeto dođe, osim ako su u pitanju prigovori i nezadovoljstvo. Kalorijski ne naprave mnogo za vas i praktički garantiraju ostanak u tom istom začaranom krugu nezadovoljstva i nerada.

ljetno bicikliranje

Nikada nije kasno trgnuti se! Od šetnje, do bicikla, preko teretane - sve do plivanja. Tijelo je uvijek spremno odgovoriti na izazov.

Team Proteka

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni