Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Zašto ne vidim svoje trbušnjake

Savjeti | 02. Ožujak 2022. 10 minuta

Relativno sam mršav, ali trbuh je samo ravan. Vježbam trbušnjake kao lud, ali ništa se ne vidi. Ovakav razvoj situacije mnoge je natjerao da si postave naslovno pitanje.

Trbušnjaci, u čemu je stvar?

Kada govorimo o trbušnjacima, zapravo primarno mislimo na onaj primarni dio trbušnog zida kojeg mi ovdje u narodu nazivamo pločicama. A kao što svi znamo, dobra keramika zlata vrijedi.

Moramo ovdje odmah naglasiti, izgled samih trbušnih mišića, njihov raspored i simetrija uvelike ovisi o genetici i prirodnim pretpostavkama na koje treningom nećemo bitno utjecati. Ja mogu imati šest vrlo simetričnih i zbijenih trbušnjaka, netko drugi razvučenih četiri, a treća osoba izduženih osam komada.

Vjerujte, nema baš one vrste trbušnjaka koja bi razbila ili poduplala broj mišića ili pogurna lijeve malo bliže desnima. I najbolji bodybuilderi, majstori razvoja skeletnih mišića radili su s onim što im je genetika dala.

trbušnjaci

Ovo smo morali reći baš zato što se ljudi često pitaju kako mogu utjecati na taj izgled i raspored vlastitih trbušnih mišića jer možda istim nisu sasvim zadovoljni jednom kada se oni zaista pokažu i objelodane.

Vidljivost trbušnih mišića poglavito ovisi o količini potkožne masti i nešto nakupljene vode. Drugim riječima, što si deblji, to su manje šanse da ćeš vidjeit što se na trbuhu događa i kako ti trbušnjaci izgledaju. Netko bi se mogao našaliti pa reći tvoj six pack može biti ili vidljiv ili barem poslužiti kao skriveni stalak za six pack pive.

Je li sve izgubljeno i znači li ovo da baš nikakav trening trbušnjaka, nikakva varijacija vježbi za trbuh ne može utjecati na tvoje mišiće? Baš suprotno. Ojačati jezgru (core) vlastitog tijela jedan je od bitnih zadataka svakog vježbača. Osim što će stvarno ojačati i razviti mišiće spomenute skupine, pomoći će nam i u svim ostalim životnim situacijama jer trbušni zid igra važnu ulogu u našem držanju uspravnosti i stabilizaciji tijela.

No čekaj malo, kažeš sada ti, nemojmo bježati s teme vidljivih trbušnjaka. Sva ta stabilnost i držanje su super, ali ja bi na plaži bio impresivan, a ne samo uspravan. I razumijem te, to su poštene želje. Imam ti samo jedan, ne baš popularan odgovor, za dati - radi ozbiljno i jedi skromno. Ali hajmo ovo razložiti u par naputaka.

Obrati pažnju na:

1. Kontrolirati unos kalorija znači ne ići daleko iznad svojih energetskih potreba pazeći pritom da izvori energije (masti i ugljikohidrati) nisu daleko najveći dio kolača (jer eto, baš su oni ključan dio svakog kolača).

2. Stavi proteine na prvo mjesto. Bitni su za niz fizioloških procesa, a smatramo ih gradivnim elementima naših mišića. Hraniš li ih sa otprilike dva grama proteina po kilogramu tjelesne težine, na dobrom si putu da im pružiš nužnu skrb i oporavak.

3. Vježbanje nije bez veze. Razvoj mišića događa se hipertrofijom koja je odgovor na izazvane okolnosti i stimulans tijela kroz teške aktivnosti. Otežani trbušnjaci, vježbe sajlom, plankovi i slično mogu ti pomoći dobiti i održati odličan trbušni zid.

4. Ako ne piješ vode, tvoje tijelo ima naviku zadržavati više ispod kože jer eto, boji se da je iz nekog razloga u okolini nema na raspolaganju. Ne moraš svaki dan piti deset litara vode, ali računaj da si ozbilno štetiš ako ne konzumiraš između jedne i osam litara dnevno, ovisno o aktivnostima i potrebi.

trbušnjaci ženski

Dakle, dobra je vijest da su tvoji trbušnjaci tu i da oni neće magično nastati samo ako legneš na pod i grčiš se naprijed-nazad dan za dajnom. Vježbanjem im možeš pomoći, no postoje i vrlo vjerojatno rade puno više no što misliš. 

Loša vijest je - sam si ih zatrpao. Ako ti nisu vidljivi, jednostavno znači da je tvoj postotak masnog tkiva u pristojnoj dvoznamenkastoj sferi i od pogleda na lijepe trbušnjake možda te dijeli broj količna porcija na vlastitom tanjuru.

Čekaj, opet kalorije?

Kalorijski deficit koji je nužan za rješavanje ovog problema postepena je stvar i ne možeš očekivati skidanje više od jedne, 1,5 kile kroz tjedan dana osim ako se opasno ne izgladnjuješ. A i ovdje je opet bitan unos proteina.

Da, pogotovo u deficitu!

Budi strpljiv, uporan, spreman na rad i eventualno prekrajanje prehrambenih navika ako zaista želiš vidjeti svoje trbušnjake. Suplementacija ti ovdje može pomoći od toga da pomoću raznih proteinskih pripravaka zadovoljiš nužan unos bjelančevina kroz dan ili da korisnim fat burn mješavinama pospješiš proces mršavljenja. Kvalitetnih brandova ima i možeš ih uvrstiti u svoj arsenal.

carnitine za mršavljenje

Međutim, raditi moraš. Kombinirajući aktivnost u teretani i pažnju u kuhinji, relativno ćeš se lako dovesti u stanje gdje si optimizirao potrošnju do razine koja adekvatno nadilazi unos te je sasvim lako moguće da će se kroz neko vrijeme u ogledalu pojaviti oni davno izgubljeni prijatelji.

Pozdravite ih i od nas!

Team Proteka

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni