Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Ljeto, sunce, i zdravlje kože

Savjeti | 09. Kolovoz 2023. 8 minuta

Ljeto i sunce glavne su prednosti tekućih mjeseci. No, imaju svoje nedostatke, pa se postavlja pitanje kako očuvati zdravlje kože? Saznajte više u našem članku.

U ljetnim mjesecima, osim što uživamo u toplini i aktivnostima na otvorenom, postajemo i zabrinuti zbog čestog izlaganja suncu. Znamo - sunce je veliki izvor vitamina D, ali njegov potencijalni utjecaj na zdravlje naše kože može biti loš. Dakle, je li moguće očuvati zdravlje kože unatoč jakom ljetnom suncu?

Izlaganje suncu i sinteza vitamina D

sunce u pijesku

Sunce igra važnu ulogu u sposobnosti našeg tijela da proizvodi vitamin D, ključnu hranjivu tvar koja podržava razne tjelesne funkcije, uključujući zdravlje kože. Kada je naša koža izložena sunčevoj svjetlosti, posebno ultraljubičastim B (UVB) zrakama, dolazi do prirodne kemijske reakcije, pretvarajući prekursor u koži u aktivni vitamin D. Ova hranjiva tvar neophodna je za održavanje jakih kostiju, jačanje imunološkog sustava i regulaciju staničnog rasta

Vitamin D nije važan samo za unutarnje zdravlje; pridonosi i zdravlju kože. Pomaže u održavanju funkcije barijere kože, što je ključno za sprječavanje gubitka vlage i zaštitu od stresnih faktora iz okoliša. Osim toga, vitamin D je povezan sa smanjenjem upale, što može pomoći u upravljanju kožnim bolestima poput akni i ekcema.

Iako je sunčeva svjetlost vrijedan izvor vitamina D, bitno je uravnotežiti izlaganje suncu i zaštitu kože. Stručnjaci preporučuju provođenje kratkog vremena na suncu bez kreme za sunčanje, obično oko 10 do 30 minuta, nekoliko puta tjedno. Ovo kratko izlaganje omogućuje vašoj koži stvaranje dovoljno vitamina D bez značajnog povećanja rizika od oštećenja kože od UV zračenja.

Opasnosti od pretjeranog izlaganja suncu

žena na suncu

Međutim, iako je sunce važno za proizvodnju vitamina D, ključno je napomenuti da pretjerano izlaganje suncu bez zaštite može dovesti do štetnih učinaka, poput opeklina od sunca, preranog starenja i povećanog rizika od raka kože. Stoga je pronalaženje prave ravnoteže između unosa odgovarajuće količine vitamina D i zaštite vaše kože ključno za održavanje vašeg cjelokupnog zdravlja i zdravlja kože tijekom sunčanih mjeseci.

Iako je određeno izlaganje suncu korisno za sintezu vitamina D, pretjerano izlaganje suncu može dovesti do opeklina, jasnog znaka oštećenja kože. Opekline od sunca nastaju kada je DNK kože oštećen intenzivnim UV zračenjem, izazivajući upalni odgovor. Ovo oštećenje ne samo da uzrokuje bol i nelagodu, već pridonosi i dugoročnim problemima s kožom.

UV zračenje sunca značajan je čimbenik preranog starenja kože. To se često manifestira razvojem bora, finih linija i staračkih pjega. UV zrake razgrađuju vlakna kolagena i elastina u koži koja su neophodna za održavanje njezine čvrstoće i elastičnosti. Kao rezultat toga, dugotrajno izlaganje suncu može dovesti do opuštene kože i istrošenog izgleda.

Kako biste zaštitili svoju kožu i zdravlje, ključno je usvojiti mjere zaštite kada boravite na otvorenom tijekom ljeta. To uključuje:

  • Nanošenje kreme za sunčanje širokog spektra s najmanje SPF 30
  • Nošenje zaštitne odjeće, poput košulja dugih rukava, šešira širokog oboda i sunčanih naočala
  • Traženje hlada za vrijeme najvišeg sunca, obično od 10 do 16 sati.
  • Izbjegavanje solarija i drugih umjetnih UV izvora

Kolagen i zdravlje kože

kolagen za zdravlje kože

Kolagen, protein kojim naše tijelo obiluje, vitalna je komponenta zdravlja kože. Pruža strukturnu potporu, održava čvrstoću, elastičnost i mladenački izgled kože. Kako starimo, proizvodnja kolagena prirodno opada, što dovodi do stvaranja bora, opuštene kože i gubitka elastičnosti kože.

Pretjerano izlaganje suncu može ubrzati razgradnju kolagena u koži. UV zrake stimuliraju enzime koji razgrađuju kolagenska vlakna, što dovodi do smanjenja potpornog okvira kože. To doprinosi razvoju bora, finih linija i općenito ostarjelom izgledu. Zaštita kože od UV zračenja ključna je za očuvanje kolagena i održavanje zdravlja kože.

Suplementacija kolagenom stekla je popularnost kao potencijalna metoda za održavanje elastičnosti kože i suzbijanje učinaka degradacije kolagena izazvane UV zračenjem. Neke studije pokazuju da kolagenski peptidi, kada se uzimaju oralno kao dodaci, mogu pospješiti proizvodnju kolagena u koži. To može dovesti do poboljšane hidratacije kože, elastičnosti i smanjene dubine bora.

Ljetno sunce, iako je korisno za raspoloženje i sintezu vitamina D, predstavlja rizik za zdravlje kože. UV zračenje može dovesti do razgradnje kolagena, preranog starenja i povećanog rizika od raka kože, unatoč svom potencijalu da potakne proizvodnju vitamina D. Kolagen i vitamin D također možete dodatno unositi suplementacijom kako bi očuvali zdravlje vaše kože.

Kako biste održali zdravu i mladoliku kožu, usvojite zaštitne mjere, kao što je nošenje kreme za sunčanje, traženje hlada i razmatranje nadoknade kolagena kao dijela holističkog pristupa njezi kože. Kombinirajući odgovorno izlaganje suncu s proaktivnom zaštitom kože, možete uživati u blagodatima ljeta bez ugrožavanja zdravlja vaše kože.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni