Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Mumyo - PRAVO crno zlato!

Suplementi | 21. Prosinac 2021. 8 minuta

Kada netko kaže "crno zlato", često misli na naftu, ali nije baš tako! Dok nju koristimo za pokretanje motornih vozila, duga tradicija medicine poznaje Mumyo (šilajit, "tamni propolis", "čudesna smola") kao zlatan dio arsenala za imunitet!

No što se zapravo skriva iza te ne baš najspretnije riječi i odakle joj popularnost? Mumyo, odnosno šilajit, tamna je smolasta tvar obično spominjana u kontekstu velikih planina poput Tibeta.

Što je Mumyo i odakle je poznat?

Pojavljuje se na slojevima kamenja uglavnom nakon raspadanja biljaka zbog čega je izrazito bogat mineralima te fulvinskom kiselinom koju povezujemo s umanjivanjem, odnosno onemogućavanjem nastanka toksičnih tvari u organizmima bilja. Također, tada poboljšavaju prirodne procese unutar organizma pojačavajući ih.

Tisućljetni sistemi ajurvedske medicine dobro poznaju Mumyo koristeći ga dugo kao važnu stavku blagostanja organizma. Kroz dugi niz godina koristilo ga se pri tretiranju najrazličitijih problema, od lomova i bolova do raspoloženja i spolne nemoći.

što je mumyo?

Limitirana istraživanja, ali i široka uporaba Mumyja kao supstance i suplementa dala su naznačiti moguće koristi u također širokom spektru stanja.

Gdje se koristi?

- Prirodni stimulator imuniteta

- Kao pomoć pri kroničnom umoru

- Za smanjenje anksioznosti

- Pri tretiranju Alzheimerove bolesti

- Mobilnosti i zdravlju spermija

- Smanjenje kolesterola i triglicerida

- Stanja slabokrvnosti/anemije

- Šećerna bolest/dijabetes

- Kronični bolovi 

- Ulcerozni kolitis

- Zdravlje i optimalan rad jetre

- Protuupalno djelovanje

- Usporavanje starenja organizma

Naziv koji nosi dolazi iz Rusije - мумиё (mumio), a njegova je uporaba poznata po čitavom svijetu. Opisuje ga se kao ljepljivu supstancu, često zatim kapsuliranu i formiranu u tablete radi lakše i praktičnije uporabe. Posebnim procesima obrade uklanja se sav organski talog te zatim izvorskom vodom prolazi dodatno čišćenje.

Glavna nalazišta nalaze se u centralnoj Aziji, a mora se istaknuti Kazahstan. Tamo, "crno zlato" možemo pronaći u pukotinama pećina te na stropovima i tlu spilja. Do čiste, stoljećima korištene, sirovine, često se mora dolaziti s posebnom opremom na velikoj visini!

Bogat mineralima & koristan protiv stresa

Govoreći o Mumyju možemo ga nazvati i adaptogenim, što zapravo označava njegovu korisnost u životu modernog čovjeka koji se iznova treba adaptirati (prilagoditi) na povećanu razinu stresa, izazova i nepogodnih stanja u svojoj okolini - od prirodnog zagađenja do sasvim ljudske i svakidašnje nervoze.

Bogat je mineralima zbog čega se čovjeku u potrebi za mikronutrijentima itekako isplati uzimati ga. Također, od stroncija do bora i cinka, pa sve i do divljih pčela, u Mumyju nalazimo velik broj korisnih sastojaka važnih za imunitet i opće blagostanje organizma.

Šilajit

Vitamini B grupe, eterična ulja, polifenoli, lipidi - samo su neke od organskih tvari prisutnih u ovoj neobičnoj, ali važnoj "čudesnoj smoli."

Zbog svog učinka koristi se u sportu i to bez obzira na tip aktivnosti. Od nogometa i košarke preko dizanja utega i bodybuildinga, Mumyo je uvijek dobrodošao dodatak sportašima koji itekako poznaju moguće poteškoće vezane uz dugu fizičku aktivnost, iscrpljujuće treninge i zahtjevan rad u često nepogodnim vanjskim uvjetima. 

Kao imunostimulator u današnje vrijeme može biti od velike važnosti s obzirom da tu igra ulogu u borbi s raznim infekcijama stimulirajući imunosni odgovor i služeći tijelu kao odličan pripremni sastojak za bilo kakvu moguću teškoću, od preventive do svega ostalog.

DNK, imunitet i ugrušci?

Preciznije, govorimo o Dibenzo-α-pironima (DCP) - za koje znamo da su najjači poznati imunomodulatori i antioksidansi važni zbog zaštite i obnavljanja DNK! Baš kao i dodatan poticaj za stvaranje energije u stanici putem stimulacije mitohondrija. Mumyo ga sadrži u učinkovitoj dozi!

Valja napomenuti i povezanost Mumyja sa stanjima tromboze, odnosno grušanja krvi do točke začepljenja krvnih žila.  Bilo da se radi o trombozi uzrokovanoj dugim ležanjem nakon operacije ili poroda, možda nuspojavi neke novounešene supstance, pomaže znati da kod upala vena i tromoboze pacijenti i liječnici (praksa u Rusiji) korištenjem Mumyja bitno pomažu zdravlju korisnika.

U Iranu, Mongoliji i Peruu već je generacijama dobro poznat, kao i u Rusiji gdje je za vrijeme SSR-a uživao ugled prestižne supstance od velike važnosti za oporavak i saniranje nepovoljnih stanja za organizam.

S obzirom na više od šezdeset ukupnih elemenata u svome sastavu kao i tragova raznih korisnih biljnih supstanica više tisuća različitih vrsta, lakše je definirati korisnost nego odgovor na pitanje "što je to točno".

Korišten pri raznim bolestima i nepogodnim stanjima, pokazao se voljenim i učinkovitim kod svojih korisnika, a generalno slaganje oko definiranja govori o "fosiliziranom propolisu".

Mumyo tablete

Uporaba i važne informacije

S obzirom na traženost i važnost Mumyo se gdjegdje može nabaviti i kao slaba imitacija prave sirovine i proizvoda zbog čega je važno svoje pakiranje pronaći kod reputabilnog distributera provjerenog brenda!

Naš MUMYO TIAN SHAN siguran je i provjeren za korištenje, pročišćen i praktičan u pakiranju dostatnom za uporabu tijekom čitavog mjeseca. Koristiti ga možete do trideset dana bez prestanka uz kratku stanku od tjedan dana nakon čega ciklus korištenja može opet početi.

Od jedne do tri tablete pogodne su za korištenje, a preporuča se isprva uzimati najviše dvije pa zatim eventualno nastaviti više u idućem ciklusu. Stručnjaci preporučavaju, za bolju učinkovitost, da ga otopite u ustima umjesto da ga popijete. 

Team Proteka

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni