Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Što koristiti prije treninga?

Suplementi | 08. Studeni 2021. 9 minuta

Nakon što smo odradili odličan trening potrebno je nahraniti tijelo i dati mu vremena za adekvatan oporavak. Međutim, prije nego što zapravo odemo u teretanu, kako osigurati maksimalan učinak i fokus?

Prehrana iza treninga već je mnogima utvrđeno gradivo. Kroz proces treniranja izazivamo mišić da pređe neke svoje utvrđene granice kroz kontrolirane pokrete biranog opterećenja.

Nakon toga, na nama je pružiti tijelu sav nužan gradivni materijal kroz prehranu te ostaviti nešto vremena za  nužan odmor i rekuperaciju. Nije to visoka filozofija, ali vrijedi ponoviti.

No recimo da je situacija malo drugačija, nije uobičajena ni idealna.  Možda smo uočili da nam u zadnje vrijeme treninzi nisu jednako efikasni. Nekako se vučemo kroz te pokrete, savladavanje dodatnog tereta ide sve slabije, a motivacija nikako nije na željenoj razini. Drugim riječima, imamo dojam ispuhanosti, kao da trening vodi nas, a ne mi njega!

Što su mogući uzroci?

Manjak kvalitetnog sna i odmora

Život nekada piše čudne priče! U ranim danima mladosti nije postojalo ništa gore od propisanog popodnevnog spavanja. Mama bi došla u sobu, inzistirala na odlaženju u krevet i koliko-toliko prisilnom uspavljivanju.

Trening i umor

Nešto godina kasnije, spavanja postaju spontano potrebna, a zatim i priželjkivana. Kako su mnogi od nas naučili, gomilanje neprospavanih noći, rastezanje perioda budnosti jer "mogu ja spavati samo tri sata" nije najpametnija strategija. Manjak kvalitetnog sna, pa tako i višak teških treninga bez dana odmora, mogu nas učiniti poraženim vježbačem i prije početka prve serije!

Jedeš nasumično 

Svi smo različiti, to uistinu nije tajna. Neki od nas ne mogu zamisliti život bez grickanja i konzumiranja neke, bilo kakve, povremene hrane. Može to biti obrok u pekari, čips, ostaci od ručka, čokoladica. I onda se stvori ona "vječna cigla" u trbuhu. 

Nikada si nismo zaista lagani, fleksibilni i funkcionalni. Trbuh, ako nije napuhnut, malo negoduje kroz treninge i otežava sve što radimo. Zašto? Jer jedemo bilo što, bilo kada i uglavnom zaboravimo na proteine! Doći na trening s takvim pristupom nekada je jednostavno put na wc...

Pregladnio si

Kao što smo već spomenuli, ima nas svakakvih. Dok neki ne kroz dan prolaze grickajući hranu, drugi ju zapravo zaborave sve dok ne postane apsolutno nužna ili trbuh krene sve glasnije zavijati. Hrana nam je, između ostaloga, gorivo.

Ako je nema u adekvatnim količinama, na trening idemo u deficitu i trošit ćemo se van optimalnih parametara. Ovo je nekada korisno, ako želimo izgubiti na kilaži (ako se provodi pametno i postepeno), ali stihijska prehrana puna kaotičnih perioda nejedenja zapravo je put u gubitak stečenog!

Voda, što je to?

Dap, opet mi o vodi. Osim što smo uglavnom vodenasta bića, ovaj super-povoljni napitak treba nam ako želimo svoje vježbe odraditi kako spada.

Nema se tu mnogo toga za reći, tko izbjegava nužnosti unosa tekućine u tijelu vrlo će brzo osjetiti sve probleme takve situacije. Od loših serija, manjih težina, do bržeg zamora.

Stres, stres, stres

Stres možemo definirati kao akumulirani psihofizički pritisak u vremenskoj jedinici. Posao, obiteljski život, razne obveze, sve to doprinosi našem umoru, stresiranju i opterećenju.

Ako na trening dođemo smoždeni težinom sveg životnog opterećenja postoji šansa da ćemo samo nadodati muke na vlastita leđa. Pogotovo ako to ne iskoristimo za dodatni pogon!

I gdje tu onda dolazi preworkout?

Hyper Rush

Pa...prije treninga, jel? Iz vrlo jednostavnog razloga, zapravo - dobar preworkout proizvod odgovara na većinu navedenih problema. S obzirom da ga treba kombinirati s vodom ili sokom pomoći će nam pri unosu željene količine tekućine.

Njegovi aktivni sastojci, među kojima se često nalazi neki omjer kofeina i taurina, no ima i drugih, pomaže oko zadržavanja koncentracije i optimalne razine energije - gdje i mali dodatak brzih ugljikohidrata također trenutno asistira. Neki koriste biljne ekstrakte za poticanje brže reakcije tijela pri treningu pa se tako ova vrsta proizvoda često ritualno uzima prije treninga.

Jer, nije to tajna, svi želimo maksimalno iskoristiti svoje vrijeme u teretani, na terenu, u dvorani. Odvojili smo pola sata, sat ili nešto više za vježbanje i polažemo mnogo nade u učinak našeg rada kojeg tamo obavimo. 

Najgore je, a tu mnogi naglašavaju najveću korist preworkouta, gubiti fokus i ugroziti tempo vježbanja. Najgore, ali razumljivo.

S obzirom na sve gore navedeno, jednostavno zna biti vraški teško zadržati glavu na pravom mjestu, a zatim njome upregnuti tijelo da radi točno ono što želimo. Umor i dekoncentriran um katastrofalna su kombinacija. 

Preworkout nije čudo, no može biti sjajan saveznik kada želimo biti apsolutno sigurni da će naše vrijeme treniranja biti provedeno efikasno i bez otegotnih okolnosti.

l-arginine

Podrška u vidu malog dodatka energije, pojačanog fokusa, eksplozivnosti i brzog efekta "mišićne pumpe" mnogima izvuče osrednji trening na putanju željenog napretka!

Team Proteka

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni