Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Suplementi za iskusne vježbače

Suplementi | 31. Listopad 2022. 9 minuta

Prije nekog vremena složili smo osnovni suplement stack za početnike u svijetu vježbanja, a ovoga puta govorimo o nekim od specifičnih suplemenata koje bi iskusniji vježbači mogli dobro iskoristiti na svom putu do napretka.

Svijet suplementacije može biti pomalo zastrašujuć za pojedinca upravo zbog goleme količine proizvoda koji se u njemu nalaze. Prašak za ovo, tableta za ono, napitak za nešto treće. I tako u krug, reklo bi se. Međutim, kada govorimo o iskusnijim vježbačima, oni znaju o čemu se radi. Znaju da su suplementi korisni proizvodi, ali da rezultat uvijek ovisi o zalaganju čovjeka s obzirom na njegove ciljeve.

To znači da, iako možda i postoji proizvod za pomoć svakom cilju, nema baš fitnes cilja do kojeg se stiže isključivo konzumiranjem proizvoda. Oblikovanje tijela znači opetovanu, sistematičnu i izazovnu uporabu tijela kroz sustav za to osmišljenog treninga. Nema bježanja od rada. No isto tako, taj se rad gdjekad može pomoći, ubrzati i pojačati dodacima prehrani. Oni su baš zato tu, da pomognu dolasku do naših ciljeva. U prethodnom članku spomenuli smo whey, kreatin i omega masne kiseline, a sada idemo do nekih manje poznatih, ali specifičnih i učinkovitih preparata.

1. CLA

CLA suplement

Konjugirana linolenska (negdje linolna) kiselina zapravo stoji iza ove jednostavne naslovne kratice. Iako smo ju raspisali, malo kome što znači, pa idemo objasniti jednostavnije. Prisutna je u raznim prehrambenim proizvodima iz skupina mesa i mliječnih prerađevina. Kao suplement proizvodi se u tabletama i vrlo lako konzumira kroz ekonomična doziranja. Kako radi? Pokazalo se da povoljno funkcionira po pitaju poboljšavanja odnosa mišićnog u odnosu na masnog tkiva. Pomaže onaj bitan proces sređivanja viška kilograma i dolaska novih, poželjnih i mišićnih.

Uz što se još povezuje ovaj suplement? Govora ima o ubrzavanju metabolizma što za svakog sportaša znači i olakšavanje smanjenja masnog tkiva, a osim ubrzavanja mišićnog rasta povoljno utječe na regulaciju kolesterola (s kojim se mnogo ljudi danas poprilično muči) te povećava inzulinsku osjetljivost zbog koje tijelo bolje odgovara na hranu. Također spominjao se i blagotvoran učinak na imunološki sustav čovjeka što u modernim vremenima itekako dobro dođe bez obzira treniramo li ili ne.

2. Maca prah

maca prah

Izgovara se "maka", a osim praha kojeg konzumiramo unutar tableta zapravo označava biljku kupusnjaču iz dalekog Perua. Srodna kelju i brokuli, poznata je po prahu koji se dobiva iz prerade njenog korijena koji bi nas najviše asocirao na rotkvu ili pastrnjak. Svoju planetarnu popularnost stekla je polako, ali lokalno je bila poznata oduvijek pošto se vjeruje da su njen baš macu konzumirali ratnici Inka prije bitke zbog povišenja razine energije i budnosti potrebnih u takvim situacijama.

Danas je asociramo uz brojne benefite. Od povećanja spolnog nagona kod muškaraca i žena do bliske mu plodnosti, a za današnje vrijeme u kojima "problemi s glavom" bujaju, dobro je znati da macu povezujemo uz smanjenje anksioznih stanja, depresije i seksualne disfunkcije. Moždana funkcija, učenje i pamćenje također su vrijedni navoda jer se maca u Peruu godinama davala mladima kao pomoć učenju u školi. Sportašima je naravno najmilija zbog poveznica s općenitom izdržljivošću što osobito koristi sudionicima raznih sportova koji traže veliku fizičku spremnost kroz produljen vremenski period.

3. L-arginin(e)

arginine

Ovaj suplement donekle je poznat jer je prije desetak godina bio na vrhuncu svoje popularnosti, a onda kako je stigao novi val revnih vježbača, traži ponovno otkrivanje i kod zaboravnijih iskusnjara. Radi se o fantastičnom suplementu kojeg polaznici teretana itekako mogu dobro iskoristiti. Povezan s mišićnim rastom upravo zato što bez njegove prisutnosti ne ide baš sinteza mnogih proteina. Ukratko, l-arginine šalje signal mišićnim stanicama koji povećava otpuštanje hormona rasta i pomaže metabolizmu masti. To će rezultirati čistim, lijepim mišićima koje svi polaznici teretana žele!

Kao prekursor dušićnog oksida, L-arginin izrazito pomaže izdržljivost i kondiciju. Jedno kada se spomenuti dušik otpusti, šire se krvne žile, mišić na blagi način otpusti što znači da krvni tlak pada, a samim time dolazi do veće količine krvi koja kola kroz mišiće u treningu. Upravo je to ono što kao vježbači želimo jer tako znamo da kisik i potrebni nutrijenti itekako dolaze do onih mišića kojes mo vježbanjem planirali pogoditi i razviti.

Ovo su naravno samo neki od manje poznatih, ali itekako učinkovitih suplemenata koje bi mogli razmotriti iskusniji vježbači, ali i početnici koji su se već uvjerili u učinkovitost whey proteina, kreatina i omega masnih kiselina. 

Kao vrijedna napomena ostaje nam za spomenuti činjenicu da ovi proizvodi rade bolje što je sustav u koji se unose razrađeniji. Slabi, neredoviti treninzi, kaotična i neorganizirana prehrana, nedovoljan i rascjepkan odmor mogu naštetiti svakom napretku bez obzira čime ga suplementiramo. S druge strane, svaki od navedenih proizvoda može osjetno pojačati i pomoći naš trud. 

Spomenuti proizvodi dolaze u ekonomičnim pakiranjima dovoljnim za dulje uzimanje te su vrlo jednostavni za korištenje. Arginin možemo koristiti prije i nakon treninga. CLA je dovoljno popiti jednom dnevno baš kao i maca prah! 

Do Čitanja,
Luka Kuhar

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni