Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Top 5 vježbi za biceps za koje ne trebaš teretanu

Trening | 26. Lipanj 2024. 5 minuta

Vježbe za biceps mogu se izvoditi i u udobnosti doma, a mi vam donosimo 5 najboljih vježbi za ruke zbog kojih ne morate ići u teretanu.

Izgradnja jakog i definiranog bicepsa uobičajeni je fitness cilj, bilo da ste potpuni početnik ili redovan vježbač. Razlozi za to su različiti - od estetike do funkcionalne snage u svakodnevnim aktivnostima. Iako teretane nude različitu opremu za vježbanje bicepsa, učinkovit trening može se odraditi i kod kuće, bez specijaliziranih sprava.

Zgibovi - svestrana vježba za biceps

Zgibovi - svestrana vježba za biceps

Zgibovi su klasik u svijetu vježbanja. Poznati po svojoj učinkovitosti u izgradnji snage bicepsa i cjelokupnom razvoju gornjeg dijela tijela, zgibovi su vježba s tjelesnom težinom koja prvenstveno cilja leđne mišiće, pritom angažirajući i bicepse. Povlačenja se mogu izvoditi pomoću bilo kakve čvrste šipke koja je postavljena iznad razine glave, što zahtijeva minimalnu opremu.

Tajna angažiranja bicepsa tijekom izvođenja zgibova leži u hvatu i položaju ruku. Standardni zgib s pothvatom naglašava leđne mišiće, dok nathvat stavlja veći naglasak na bicepse. Varijacije kao što su povlačenja s neutralnim hvatom nude različite kutove za ciljanje bicepsa i okolnih mišića.

Zgibovi se izvode na slijedeći način:

 1. Stanite ispod šipke i uhvatite ju unaprijed određenim hvatom.
 2. Polagano se povlačite prema gore, koristeći primarno snagu iz leđa i ruku.
 3. Završite pokret kada vam brada prijeđe šipku, a zatim se polagano spustite u početni položaj.

Učinkovito izvođenje zgibova znači da ćete pažnju obraćati na kontroliranje pokreta, fokusirajući se na povlačenje tijela prema gore, koristeći snagu ruku i leđnih mišića. Ako ste početnik, možete si pomoći s otpornom trakom ili stolcem kao potporom. Kako se snaga poboljšava, pokušajte povećati broj ponavljanja ili prijeći na izazovnije varijacije kako biste nastavili stimulirati rast bicepsa i razvoj snage.

Izometrijsko savijanje bicepsa

Izometrijske vježbe jedan su od načina za izgradnju snage bez potrebe za tradicionalnim utezima ili opremom. Izometrijsko savijanje bicepsa tako posebno cilja mišiće bicepsa zadržavanjem statičke kontrakcije na sredini pokreta. Na taj način, maksimiziranjem napetosti u bicepsima, se razvija mišićna izdržljivost i snaga.

Izometrijski biceps pregib se izvodi na slijedeći način:

 1. Stanite uspravno sa stopalima u širini ramena.
 2. Držite ruke pod kutom od 90 stupnjeva, laktove skupite sa strane.
 3. Stegnite biceps i zadržite položaj 10-30 sekundi.
 4. Usredotočite se na održavanje napetosti u bicepsu tijekom držanja.
 5. Vratite se u početni položaj.

Izometrijske vježbe poput biceps pregiba posebno su korisne za one koji se oporavljaju od ozljeda ili one koji žele poboljšati izdržljivost mišića. Napredovanje uključuje produljenje trajanja držanja ili prilagodbu položaja ruku kako bi se mijenjao intenzitet.

Sklekovi - vježba za cijelo tijelo

Sklekovi - vježba za cijelo tijelo

Sklekovi su jedna od onih svestranih vježbi s tjelesnom težinom koja uključuje više mišićnih skupina, od prsa, preko ramena i tricepsa pa sve do bicepsa. Iako se često povezuju s razvojem prsa i tricepsa, također mogu ojačati i bicepse. Kako ih angažiraju?

 • Aktivacija mišića: Tijekom sklekova, biceps radi izometrično kako bi stabilizirao zglob lakta i podržao pokret.
 • Varijacije: Različite varijante sklekova mogu povećati aktivaciju bicepsa. Na primjer, dijamantni sklekovi i sklekovi s jednom rukom, gdje ruke stavljate blizu jedne ispod prsa, više naglašavaju tricepse i bicepse od tradicionalnih sklekova.

Kako se točno izvode?

 1. Ruke postavite u širinu ramena na pod.
 2. Ostatak tijela držite ravnim od ramena do peta.
 3. Spustite se prsima prema podu zadržavajući položaj, a zatim podignete u početni.

Isto tako, sklekovi se mogu prilagoditi različitim razinama kondicije. Početnici mogu započeti s sklekovima u kosini (ruke na povišenoj površini) kako bi smanjili intenzitet. Napredni pojedinci mogu napredovati do sklekova u opadanju (podignuta stopala) ili pliometrijskih sklekova za daljnji izazov bicepsa i mišića gornjeg dijela tijela.

Hammer curls

Hammer curls

Hammer curls su vježba za ciljanje mišića bicepsa, a radi se o varijaciji na klasični biceps pregib. Razlika je u tome što dlanove držite okrenute prema unutra tijekom cijelog pokreta, nalik na stisak čekića.

Izvode se na slijedeći način.

 1. Stanite sa stopalima u širini ramena, držeći par bučica sa strane s dlanovima okrenutim prema unutra.
 2. Držeći laktove uz tijelo, izdahnite i savijte utege prema gore prema ramenima.
 3. Napravite kratku stanku na vrhu pokreta, stišćući bicepse.
 4. Udahnite i polako spustite utege natrag u početni položaj, održavajući kontrolu tijekom spuštanja.

Hammer curls učinkovito cilja na mišiće bicepsa zahvaljujući neutralnom položaju stiska, promičući uravnotežen razvoj ruku i poboljšavajući definiciju mišića. Ova je vježba korisna za sve one koji žele ojačati hvat i mišiće podlaktice, što može poboljšati izvedbu u raznim dnevnim aktivnostima i sportovima.

Klasični biceps pregib

Klasični biceps pregib

Biceps pregib s bučicama ili šipkom temeljna je vježba za ciljanje mišića bicepsa, koji su ključni za savijanje ruku i snagu. Ova se vježba može izvoditi u različitim položajima - sjedeći, stojeći ili čak klečeći - kako bi se prilagodila različitim preferencijama i razinama kondicije.

Za pravilno izvođenje pregiba za biceps s bučicama:

 1. Stanite sa stopalima u širini ramena, držeći bučicu u svakoj ruci s rukama potpuno ispruženim uz tijelo. Dlanovi trebaju biti okrenuti prema naprijed.
 2. Izdahnite dok savijate laktove i dignite utege prema gore prema ramenima. Držite laktove uz tijelo.
 3. Kratko zastanite na vrhu pokreta, stišćući bicepse kako biste u potpunosti stegli mišiće.
 4. Udahnite i polako spustite bučice natrag u početni položaj na kontroliran način.

Bučice omogućuju širok raspon pokreta i mogu se lako prilagoditi za povećanje ili smanjenje otpora, što ih čini prikladnim i za početnike i za napredne dizače.

kreatin monohidrat za više snage

Ovih 5 najboljih vježbi za biceps koje ne zahtijevaju opremu u teretani nude praktičan i učinkovit način za izgradnju snage i definicije vaših bicepsa iz udobnosti vašeg doma, bez obzira na to želite li povećati snagu gornjeg dijela tijela, poboljšati izdržljivost mišića ili jednostavno unijeti raznolikost u svoju trening rutinu.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni