Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Top 6 grešaka u prehrani

Prehrana | 02. Studeni 2022. 15 minuta

Prehrana je kao pojam povukla i neke strahove sa sobom. Riječ kao da ima neugodan prizvuk iako to nije nužno. Ne treba inspektorski gledati sve što se nađe na tanjuru, ali s druge strane, itekako postoji prostor za grešku!

Ne želimo previše duljiti s raspisivanjem kao takvim pa zapravo odmah uskačemo u šest problematičnih stavki koje možemo nazvati greškama u manevriranju sferom prehrane:

1. Hrana-bauk

Bojati se hrane nije baš razumna stvar, ali događa se. Čuli smo da je određena namirnica ili jelo (obično slastice brzo dođu na takav glas) puna kalorija, uglavnom masti i ugljikohidrata, koji žele napasti našu figuru i dodatno je opteretiti viškom masnog tkiva. Iz tog razloga izbjegavamo je, odbijamo uživati u jelu kada se ponudi i za nas je stekla neki status zamišljenog heretika zbog koje u našem životu ima samo izgon - dok ne puknemo i naručimo deset komada torte. Hrana, ako je se bojimo, zapravo postaje nerazuman strah koji čeka popuštanje u volji i koncentraciji, pa se naplati s kamatom!

2. Monotona prehrana

Ako smo zamislili neki cilj u svojim fitnes putovanjima onda je prehrana skrojena kako bi se uklapala u veliku slagalicu s treninzima i oporavkom kao voditeljima procesa. E sad, za mnoge to znači niz restrikcija, izbacivanja i odabira malog broja namirnica kojima će zaokružiti čitavu priču. Nažalost, takve priče obično imaju nesretan kraj ili se brzo nakon završetka stvari počnu vraćati na staro (jo-jo efekt) zbog dugoročne neodrživosti restrikcija, ali i razumljive dosadnosti monotonije na tanjuru. Posni sir, piletina, riža, brokula, salata, mineralna voda mogu biti od pomoći, no sami po sebi osuđeni su na propast u velikom broju slučajeva. Zašto? Postanu monotona krletka iz koje čovjek žudi nestati.

3. Cheat obroci moji svagdašnji

cheat obroci

Cheat obrok zapravo se definira kao jelo kojim razbijamo gore spomenutu monotoniju. Koncipiran kao (jedan od mogućih primjera) tanjur palačinki sa čokoladnim punjenjem na kraju tjedna ispunjenog piletinom i rižom, planira razbijanjem rutine potaknuti tijelo na iznenađenje, restart procesa i traženo funkcioniranje dalje. Međutim, otkako je postao popularan, koncept cheat obroka zapravo se pretvorio u jedenje koječega skoro kada god da se ukaže prilika. Cheat meal znači ''varanje'' prehrane samo pod uvjetom da je ona ustaljena i dobro funkcionira ostatak vremena. Ako je takav obrok prečest, čekajmo malo, tko tu koga vara? 

4. Jedem jednom dnevno

Ovaj je problem specifičan za mnoge početnike ili one kojima uopće nije jasno zašto bi trebali početi paziti na prehranu i trenirati. Oni naime ''jedu samo jednom dnevno''. Ne broje onaj sitniš i grickalice koje na brzinu pojedu kroz dan, već onaj jedan obrok, obično kasnije u danu nakon posla kada se jedu sve, pa i nezamislive kombinacije (gledam vas, blagovatelji tjestenine i kruha u istom obroku!) jer je glad odjednom napala i sada se nešto mora napraviti po tom pitanju. Kasnije možda padne i malo slanine, a kruh naravno uvijek-  jer što je jelo bez kruha, i tako smo iz zamišljenog jednog obroka zapravo došli do jednostavne računice kalorijskog viška, čudom se čudeći odakle - kada samo jednom sjednemo zapravo jesti!

5. Slastice nisu hrana

slastice

Često čujem da ljudima nije sasvim jasno odakle se gomilaju kile jer o svojim obrocima govore sasvim umjereno i kada ih opisuju u pogledu namirnica doista se nema što zamjeriti. Obično su to tri-četiri svakodnevna jela u količinama koje se nikako ne bi mogle opisati prekomjernima. Problem nastaje kada pričamo o sitnicama koje su poslužile kao užine ili brze poslastice dok smo u nekom ''životnom muvingu''. Iznenadi se čovjek koliko toga ima. Čokoladica u autu, energetsko piće na poslu, onaj jedan, usamljeni i tužan komad kolača kroz dan. Najbrži put do viška kilograma onaj je neviđen, odnosno onaj koji slatkiše i grickalice uopće ne gleda kao hranu - jer to su samo sitnice, zar ne? Nije to obrok...Ali svejedno se broji!

6. A gdje su proteini?

izvori proteina

Tjestenina, čokoladica, sendvič, kroasani. Zvuči poznato? Često se, uz dodatak gaziranih pića ili dodatno zaslađenih kupovnih sokova (možda i nekog alkohola) ova ili slične kombinacije često nađu na dnevnom meniju užurbanih ili rastresenih ljudi. Brza hrana također zna doći u obzir, a sve to ukazuje nam na nedovoljnu zastupljenost proteina u prehrani! Oni su nam jako važni jer, građeni od aminokiselina, mnoge važne funkcije u tijelu nisu kakve bi trebale biti (što se razine tiče) uz nedovoljan unos proteina. Od enzima i hormona do neurotransmitera, ako vas zanima kako pomoći - unosom proteina! Također zapravo je očito da se radi o najzasitnijoj vrsti nutrijenta što može itekako pomoći ako se borimo s kontroliranjem ili smanjivanjem viška kilograma.

Ova neslavna šestorka tako čini neke od čestih grešaka po pitanju balansiranja prehrane. Nisu sve jednako zastupljene, niti sve moraju pogađati život svakog pojedinca. No, ruku na srce, mnogi su se u jednoj životnoj etapi borili s nekom od njih. Nekada nam lako upadnu i mrtvi kut i doista zaboravimo na adekvatan unos proteina, posvećivanje pažnje svemu što smo danas pojeli ili popustimo ideji cheat obroka. Bilo kako bilo, imajte ih u vidu i svakako izbjegavajte!

Do Čitanja,
Luka Kuhar

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni