Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Učinak kave na trening i sportsku izvedbu

Suplementi | 22. Prosinac 2023. 4 minuta

Kava je popularno piće, bila topla ili hladna. Piju je sportaši i vježbači, a pitanje koje se postavlja jest kako kava utječe na sportsku izvedbu?

Uloga prehrane u pravilnom upogonjenju naših treninga i, općenito, poboljšanju naše sportske izvedbe je neosporna. No, u moru namirnica i dostupnih suplemenata, kava je potencijalno as u rukavu. S kavom se lakše razbuđujemo i potencijalno možemo poboljšati način na koji odrađujemo trening.

Ali ipak se postavlja pitanje - smijem li piti kavu ako i kad vježbam?

Kako kava utječe na sportsku izvedbu?

Kako kava utječe na sportsku izvedbu

Za brojne sportaše i ljubitelje fitnessa, kava je česta zamjena za preworkout napitak. Njen glavni aktivni sastojak je kofein, jedan od jačih stimulansa koji se može kupiti i kao zaseban dodatak prehrani. Kofein je tako popularan preworkout suplement jer može pomoći poboljšati sportsku izvedbu.

No, kako kava/kofein djeluju?

Kofein stimulira centralni živčani sustav na način da smanjuje našu percepciju umora i uloženog napora. Na taj način kofein omogućava da treniramo duže i potencijalno pomaže da imamo učinkovitije treninge. Iako je glavni učinak kofeina da se osjećamo manje umornima, on također potiče otpuštanje adrenalina, hormona koji priprema tijelo na intenzivnu psihičku aktivnost.

Brojne studije su se bavile učinkom kofeina na izdržljivost i na to kako naše tijelo reagira na podražaje uslijed konzumacije kofeina. Rezultati tih istraživanja su bili jedan od razloga zašto je kofein postao jedan od popularnijih suplemenata - konzumacija kofeina prije treninga može pomoći poboljšati izvedbu, ali i osigurati da lakše reagiramo na fizičke podražaje.

No, iako kava ili kofein mogu značajno pomoći s izvedbom, srknuti kavu prije nego što skoknete u teretanu vjerojatno neće značajno pomoći s vašim treningom. Kada je u pitanju kofein, doziranje i vrijeme kada ćete ga unijeti u tijelo je također jako bitno. Obično se preporuča konzumirati kofein, prema naznačenim uputama, nekih 30 do 60 minuta prije treninga. Na ovaj način ostavljate dovoljno vremena da kofein počne zapravo djelovati prije vašeg treninga.

Vaš dnevni unos kofeina nikako ne smije prelaziti 350 mg kofeina dnevno, kao što se ne preporuča ni svakodnevni unos više od 200 miligrama kofeina na dan u dužim periodima. 

Kava u okviru uravnotežene prehrane

za više energije i fokusa tijekom treninga

Iako kava može biti odlična pomoć u poboljšanju sportske izvedbe i jačeg treniranja, važno je da bude dio uravnotežene i izbalansirane prehrane. Takva prehrana bi značila redovan unos raznolikih nutrijenata koji podupiru opće zdravlje vašeg tijela. Uglavnom se tu radi o proteinima za mišićni rast i oporavak, ugljikohidratima i mastima za energiju. Isto tako, ne smijemo zaboraviti vitamine i minerale koji igraju jako važnu ulogu u proizvodnji energije, radu mišića i općenito funkcioniranju našeg tijela.

Kvalitetna suplementacija značajno nam može pomoći pokrpati rupe koje se mogu pojaviti u našoj prehrani. Ako niste sigurni unosite li dovoljno proteina, whey proteini odličan su način za nadopuniti dnevni unos proteina sa samo jednom mjericom. BCAA, whey proteini i omega 3 kapsule također pomažu oporavak i sportsku izvedbu. No, suplementacija nije potpuni nadomjestak za pravilnu prehranu - radi se o dodatku koji nam može pomoći kada ih pravilno izaberemo i koristimo.

Što se tiče kave, ne smijemo zaboraviti kako ima snažna diuretička (ili diuretska, kako vam je draže) svojstva. Zbog toga moramo paziti na količinu tekućine koju pijemo, pogotovo ako se bavimo sportovima izdržljivosti ili naporno treniramo više puta tjedno. Dovoljna količina tekućine i elektrolita unesena kroz dan znači da ćemo izbjeći dehidraciju i druge zdravstvene probleme koji mogu uslijediti zbog toga.

Cjelovit pristup treningu i prehrani

Cjelovit pristup treningu i prehrani

Razumijeti kako kava djeluje na naše tijelo, na koji način potpomaže trening i sportsku izvedbu samo je manji dio veće slagalice. Cjelovit pristup treningu i prehrani obuhvaća puno više od toga. Redovito treniranje, pravilan unos nutrijenata putem prehrane i suplementacije, redovno odmaranje kako bi potaknuli oporavak, kvalitetan san - sve su to dijelovi zdravog pristupa fitnessu.

Važno je ne fokusirati se samo na instantne učinke dodataka prehrani koje koristimo, kao što je kofein, već imati u vidu i njihov dugotrajan učinak. Pridržavanje uputa o uporabi prvi je korak. Prioritiziranje oporavka nakon treninga i upotpunjavanje prehrane jednako je važno.

Kava tako može biti odličan saveznik po pitanju treninga, posebno što se tiče poboljšanja sportske izvedbe. Ipak, moramo biti pažljivi s unosom kofeina kako si ne bi napravili više štete no koristi. Pravilna prehrana, redovan trening i kvalitetna suplementacija osnove su cjelovite fitness i wellness strategije. Jer, iako nam šalica kave može značajno pomoći na tom putu, prava sportska i fitness izvrsnost dolazi od dobro zaokruženog i cjelovitog pristupa zdravlju i fitnessu.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni