Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Što su ugljikohidrati i jesu li štetni za konzumiranje?

Prehrana | 12. Studeni 2021. 10 minuta

Ugljikohidrati, pojam je to koji svijet prehrane itekako dobro poznaje! Bez obzira na utemeljenost, neka skupina namirnica, određeni nutrijent, mora snositi krivnju za sve što čovjeku padne na pamet.

U današnje vrijeme, stvorio se dojam da ugljikohidrati nisu naši prijatelji!

Zloglasni ugljikohidrati

Bez obzira na to jeste li ozbiljan sportaš, možda čak i bodybuilder, ili samo rekreativac koji želi popraviti vlastiti izgled, pomaknuti zdravstveno stanje na bolji položaj, vjerojatno nemate najbolje mišljenje o ugljikohidratima. "Carbs" kako ih popularno zovu stranci, veliki su bauk.

I sad, gledajte, situacija je zapravo jednostavna. Bez obzira o čemu govorimo - može to biti najmasnija slanina, najkremastiji kolač ili obična zelena salata, problem najlakše nastane kada količina postane neumjerena.

Ugljikohidrati loši?

Jedna narodna poslovica kaže da je otrov u doziranju, a ovdje nećemo ići baš u tematiku trovanja, no doziranja se moramo spomenuti!

Ugljikohidrati su nam izvor energije, vrsta goriva za naš organizam koje danas ima u velikim količinama - posvuda, pogotovo kada gledamo izrazito prerađenu hranu.

Čast iznimkama, naravno, ali kraj riječi ugljikohidrati obično stoji popriličan broj u usporedbi s ostalima, pogotovo kada ispod toga pročitamo onu važnu "od toga šećeri" opasku.

Energija, a može je biti i previše

U tom grmu leži ušećereni zeko! Danas, više no ikada prije, lakše no ikada prije, unosimo ugljikohidrate u svako doba dana. Količine rijetko odgovaraju dnevnim potrebama, a dovoljno je malo nepažnje da se stvori veliki suficit kalorija pri konzumiranju slatkiša, prerađevina i ostale hrane općenito.

Zašto nam taj suficit nije nužno dobar? Jer za razliku od onog proračunskog, ovaj u energetskoj bilanci znači da imamo više goriva no što nam zapravo treba. Tijelo će ga odgovorno skladištiti, pretvarajući nam i sam izgled tijela u...pogađate...skladište!

Ugljikohidrat je uglavnom neka "oza". Sigurno ste čuli za ugljikohidrate koje uglavnom nalazimo u voću - fruktozu i glukozu, ili onaj sporniji za određene probavne sustave - laktozu; taj se nalazi u mliječnim proizvodima. Naravno, tu je i škrob!

I to samo po sebi nije ništa sporno, glukoza nam je izrazito bitna jer naš upravljački organ - mozak, nju itekako voli kao svoj glavni izvor energije. Ista je priča i kod crvenih krvnih stanica.

Kako rastemo i razvijamo se, ali i bavimo aktivnostima, naša potreba za energijom raste. Posebno je to izraženo kod djece i mladih, koji zbog navedenih potreba mogu imati i nešto povišeniji unos ugljikohidrata, no uvijek vrijedi obratiti pažnju i na tempo, te stil života kao takav.

Trošiš li što uneseš? Ili gomilaš?

Ovdje mislimo na našu dnevnu rutinu, navike ili kaos kojim ispunjavamo vlastite dane. Energetske potrebe osobe koja kroz čitav dan samo par puta prošeta od wc školjke, do stolca, pa zatim frižidera i automobila, te one koja fizički radi, trenira ili na drugi način vodi aktivniji život, poprilično su različite. Jedna stalno troši gorivo i energiju, a druga...druga se, recimo to nježnije, dobro čuva!

Zašto low carb?

Problem nastaje kada ova druga osoba u svojoj dosadi i neispunjenosti poželi prevrtati nešto po rukama i zatim početi grickati svako malo. Pred računalom nije teško popiti šećerima bogato energetsko piće u naletima inspirativnog sređivanja misija nove video-igre.

Pauza u uredu vrlo često prođe uz puni meni obližnje pekare ili bogati ručak kojeg dostavlja omiljena pečenjara. Pa možda neki sendvič, čokoladica, jabuka, sladoled, kolačić, grickalica. Prehrana, pogotovo unos ugljikohidratima bogatih namirnica, postaje rekreacija, a ne samo životna potreba!

I to je ono što smo ranije spomenuli, problematična doza. Situacija može ići i u drugom smjeru. Recimo da osoba vježba vrlo redovno i u ostatku dana provede dobar dio vremena na nogama.

Stalno ima dojam iscrpljenosti, nema nekih pomaka u vježbačkom procesu, a vaga ne samo da stagnira - ide u rikverc! Doza, opet doza, ali na drugi način. Ovdje je lako moguće da smo sve unešene ugljikohidrate, vrlo brzo potrošili. 

Od karijesa do žitarica...

Ovdje je pravilan odabir namirnica i vrste ugljikohidrata ključna stvar. Jednostavni šećeri kao takvi nisu baš najbolji izbor jer tijelo s njima brzo radi, a njihov pretjerani unos povezujemo s vrlo nepovoljnim stanjima i poremećajima kao što su pretilost, karijes i šećerna bolest - zloglasni dijabetes.

Uočavate možda, ovo su sve vrlo česti problemi modernog čovjeka. Zašto? Jer je šećer posvuda, a naša nekontrolirana prehrana vrlo nas brzo dovede do problematičnih količina.

Kako pristupiti ugljikohidratima? Raznovrsno! Dok su različiti kolači, raznobojne grickalice, slastice i ostali prerađeni proizvodi uglavnom siromašni po pitanju svog profila na deklaraciji, stvarna, čvrsta hrana iz prirode to zapravo i nije.

Cjelovite žitarice, povrće, mliječni proizvodi, tu također imamo korisnih ugljikohidrata koji će nam doći u kombinaciji sa čitavim nizom korisnih dodataka. Od vitamina i minerala, do proteina i masti.

Jedna simpatična uzrečica kaže - ako vam proizvod mora reći da je hranjiv, nije hrana, pogotovo ako se trudi izgledati kao imitacija voćke ili ima potpuno nerealan oblik automobila, svemirskog broda, medvjedića u sakou (što različiti bomboni znaju biti). 

Zašto ih suplementirati?

Ugljikohidrate možete unositi kroz određene suplemente, ali i kao dodatak prehrani kao takav, pogotovo ako razina aktivnosti i napora od vas traži povećani unos tog nutrijenta i znate da će energije itekako trebati.

Gain Pak suplement

Korisni su tijekom treninga kao garancija opskrbe traženom energijom kroz period povećanog napora za tijelo, ali i dodatak napitku nakon vježbanja s obzirom da mogu pomoći pri oporavku i opskrbi umornog tijela potrebnim nutrijentima.

Važno je, kao i svugdje, imati na umu vlastite kalorijske potrebe, dozu u dnevnom unosu hrane kao i sam izvor biranih ugljikohidrata.

Nisu oni strašni, nisu krivac broj jedan, ali nemarno trpanje istih kroz dan može rezultirati zdravstvenim problemima kao i bitno lošijim prijateljem iz ogledala!

Team Proteka

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni