Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Važnost hidratacije tijekom vrućina

Savjeti | 24. Svibanj 2024. 3 minuta

Unos dovoljno vode i hidratacija iznimno su važni uvijek, a posebno tijekom ljetnih vrućina. Zašto je voda bitna za tijelo saznajte u našem članku.

S približavanjem ljeta i rastom temperatura, važnost pravilne hidratacije ne može se previše naglasiti. Naša tijela oviso o vodi za mnoštvo vitalnih funkcija, od regulacije tjelesne temperature do pravilnog rada probave i apsorpciji hranjivih tvari. Na vrućini brže gubimo vodu znojenjem, izlažući se povećanom riziku od dehidracije i njezinih štetnih učinaka.

Zašto je hidratacija važna?

Zašto je hidratacija važna

Pravilna hidratacija kamen je temeljac dobrog zdravlja, osobito kada temperature rastu tijekom vrućeg ljetnog vremena i uslijed izlaganja suncu. Voda ima važnu ulogu u gotovo svakoj tjelesnoj funkciji i služi kao osnovna komponenta stanica, tkiva i organa. Pomaže regulriatu tjelesnu temperaturu proizvodeći znoj koji hladi tijelo ispravanjem. Osim toga, voda pomaže u probavi, apsorpciji hranjivih tvari, cirkulaciji i prijenosu vitalnih hranjivih tvari i kisika kroz tijelo.

Na vrućini naša tijela brže gube vodu znojenjem i disanjem, zbog čega je neophodno redovito nadoknađivati tekućinu koju gubimo. Neodržavanje odgovarajuće razine hidracije može dovesti do dehidracije, stanja koje karakteriziraju simptomi poput umora, vrtoglavice, glavobolje i grčeva u mišićima. Teška dehidracija može čak dovesti do iscrpljenosti toplinom ili toplinskog udara, koji može biti opasan po život ako se na vrijeme ne sanira.

Štoviše, održavanje pravilne hidratacije može poboljšati atletsku izvedbu i pospješiti oporavak podupiranjem rada mišića i smanjenjem rizika od ozljeda povezanih s vježbanjem.

Osim pijenja vode, konzumacija hidratantne hrane i pića kao što su voće, povrće i pića bogata elektrolitima može pomoći u održavanju razine hidratacije i nadoknadi izgubljenih elektrolita. Praćenje boje urina također je jednostavan, ali učinkovit način za procjenu statusa hidracije: blijedožuti urin ukazuje da smo unijeli dovoljno tekućine, a tamniji signalizira potrebu za unosom više tekućine.

Znakovi dehidracije i njezini rizici

Znakovi dehidracije i njezini rizici

Prepoznavanje znakova dehidracije je važno, posebno tijekom vrućeg vremena. Uobičajeni simptomi na koje treba paziti uključuju pojačanu žeđ, suha usta, tamnu boju urina, rijetko mokrenje, umor, vrtoglavicu i glavobolje. Kako dehidracija napreduje, mogu se pojaviti ozbiljniji simptomi, poput ubrzanog rada srca, smetenosti, pa čak i nesvjestice.

Osim nelagode izazvane ovim simptomima, dehidracija donosi značajne zdravstvene rizike, osobito po vrućem vremenu. Kada tijelu nedostaje dovoljno tekućine, ono se bori da regulira temperaturu, što dovodi do povećanog rizika od bolesti povezanih s vrućinom, kao što su iscrpljenost toplinom i toplinski udar. Ova stanja mogu biti opasna, uzrokujući simptome kao što su povišena tjelesna temperatura, mučnina, povraćanje, ubrzano disanje i smetenost. Bez brzog liječenja, toplinski udar može dovesti do oštećenja organa, napadaja, pa čak i smrti.

Štoviše, dehidracija može narušiti kognitivnu funkciju i fizičku izvedbu, što otežava koncentraciju, donošenje odluka i obavljanje svakodnevnih zadataka. Kod sportaša čak i blaga dehidracija može ugroziti izdržljivost, snagu i koordinaciju, povećavajući rizik od umora, grčeva u mišićima i ozljeda tijekom vježbanja.

Starije odrasle osobe, mala djeca i pojedinci s određenim zdravstvenim stanjima posebno su osjetljivi na dehidraciju i s njom povezane rizike. Stoga je ključno ostati na oprezu i poduzeti proaktivne mjere za sprječavanje dehidracije. To uključuje ispijanje puno tekućine tijekom dana, čak i prije nego što osjetite žeđ, te izbjegavanje pretjerane konzumacije alkohola i kofeina, koji mogu pridonijeti dehidraciji.

Savjeti za održavanje pravilne hidratacije

Hidratiziraj se i napuni aminokiselinama uz bcaa!

Održavanje hidratacije je ključno, posebno kada temperature rastu tijekom vrućeg vremena. Evo nekoliko praktičnih savjeta koji će vam pomoći da održite optimalnu razinu hidratacije:

  1. Pijte puno vode: Nastojte piti dovoljnu količinu vode tijekom dana, čak i prije nego što osjetite žeđ. Nosite višekratnu bocu vode sa sobom kamo god idete i redovito pijuckajte vodu kako biste ostali hidrirani. Ne zaboravite da čimbenici kao što su razina aktivnosti, stopa znojenja i naša veličina mogu utjecati na naše potrebe za tekućinom, stoga slušajte svoje tijelo i prilagodite unos prema tome.
  2. Konzumirajte hidratantnu hranu i napitke: Osim vode, u prehranu uključite hidratantnu hranu i napitke kako biste povećali unos tekućine. Voće i povrće s visokim sadržajem vode, poput lubenice, krastavca, naranče i jagode, može pomoći u nadoknadi tekućine i elektrolita izgubljenih znojenjem. Biljni čajevi, kokosova voda i sportski napitci bogati elektrolitima ili BCAA također su izvrstan izbor da ostanete hidratizirani i osvježeni po vrućem vremenu.
  3. Pratite boju urina: Pripazite na boju svog urina. Blijedožuti urin obično ukazuje na odgovarajuću hidraciju, dok tamniji urin može signalizirati dehidraciju i potrebu za unosom više tekućine. 

Ostati hidratiziran je iznimno važno za ljudsko tijelo, posebno ljeti. Pravilna hidratacija nije samo gaženje žeđi, već se radi o podršci bitnih funkcija našeg tijela, održavanju razine energije i očuvanju našeg zdravlja.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni