Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Zašto je važno izaći na sunce

Savjeti | 15. Svibanj 2024. 4 minuta

Sunce je iznimno važno za naše zdravlje i dobrobit. Od proizvodnje vitamina D do podizanja razine seratonina, izaći na sunce itekako je važno.

Sunčeva svjetlost nešto je čiji značaj ne smijemo zaboraviti. Služi kao snažan poticaj našem fizičkom i mentalnom blagostanju, a utječe na različite aspekte našeg zdravlja. Od jačanja našeg imunološkog sustava i poboljšanja raspoloženja do reguliranja obrazaca spavanja i promicanja zdravlja kostiju, sunčeva svjetlost igra ključnu ulogu za naše tijelo.

Dobrobiti sunčeve svjetlosti

Dobrobiti sunčeve svjetlosti

Koliko god se u posljednje vrijeme upozoravalo na brojne opasnosti štetnog sunčevog zračenja, ono ipak nudi niz zdravstvenih dobrobiti. Jedna od najistaknutijih blagodati boravka na suncu je sinteza vitamina D, ključne hranjive tvari koja podržava zdravlje kostiju i imunološku funkciju. Izlaganje sunčevoj svjetlosti potiče proizvodnju vitamina D u koži, što pomaže u apsorpciji kalcija i fosfora, bitnih minerala za jake i zdrave kosti.

Isto tako, svatko od nas je vjerojatno primijetio koliko se bolje osjeća kada neko vrijeme proboravi na suncu. Osjećamo se veselije, lakše i raspoloženje nam je općenito bolje. Razlog tomu možemo pronaći u oslobađanju serotonina kada boravimo na suncu, neurotransmitera poznatog kao 'hormon dobrog osjećaja', koji potiče osjećaj sreće i opuštenosti. Ovaj prirodni pojačivač raspoloženja može pomoći u ublažavanju simptoma depresije, tjeskobe i sezonskog afektivnog poremećaja, poboljšavajući naše mentalno i emocionalno blagostanje.

Osim toga, sunčeva svjetlost također igra važnu ulogu u održavanju zdravlja kože. Umjereno izlaganje sunčevoj svjetlosti može poboljšati različita stanja kože, uključujući psorijazu, ekceme i akne, zahvaljujući svojim protuupalnim i antimikrobnim svojstvima. 

Rizici i sigurnosne mjere

Rizici i sigurnosne mjere

No, iako sunčeva svjetlost nudi obilje zdravstvenih dobrobiti, pretjerano izlaganje može biti rizično za naše zdravlje. Dugotrajno izlaganje suncu bez odgovarajuće zaštite može dovesti do opeklina, preranog starenja i povećanog rizika od raka kože. UV zračenje sunca oštećuje DNK u našim stanicama kože, što dovodi do mutacija koje mogu potaknuti razvoj raka kože.

Kako biste uživali u blagodatima sunčeve svjetlosti, a istovremeno smanjili rizike koji nastaju uslijed izlaganja suncu, bitno je pridržavati se mjera zaštite od sunca. Prvo, ograničite izlaganje suncu tijekom rizičnih sati, obično između 10 i 16 sati, kada su sunčeve zrake najjače. Potražite sjenu kad god je to moguće, osobito u ovom periodu, kako biste smanjili izravnu izloženost UV zračenju.

Osim toga, nošenje zaštitne odjeće, poput košulja dugih rukava, šešira širokog oboda i sunčanih naočala, može zaštititi vašu kožu i oči od štetnih sunčevih zraka. Nanošenje kreme za zaštitu od sunca s visokim SPF-om (Sun Protection Factor) na izloženu kožu, uključujući lice, vrat, ruke i noge, ključno je za sprječavanje opeklina i smanjenje rizika od raka kože.

Ne zaboravite ponovno nanijeti kremu za sunčanje svaka dva sata ili češće ako plivate ili se znojite, kako biste održali odgovarajuću zaštitu. Također je važno koristiti kremu za sunčanje čak i za oblačnih dana, jer UV zrake mogu prodrijeti kroz oblake i uzrokovati oštećenje kože.

Nadalje, vodite računa o lijekovima i proizvodima za njegu kože koji mogu povećati osjetljivost vaše kože na sunčevu svjetlost, poput određenih antibiotika, lijekova protiv akni i parfema. Posavjetujte se sa zdravstvenim radnikom ili ljekarnikom kako biste razumjeli sve moguće reakcije i poduzeli odgovarajuće mjere opreza.

Savjeti za iskorištavanje sunčeve svjetlosti

Hrpa aminokiselina u jednoj mjerici - Verviavita BCAA

Iskoristiti sunčevu svijetlost kroz dan može nam značajno poboljšati zdravlje i kvalitetu života općenito. Evo nekoliko praktičnih savjeta za sigurno uživanje u sunčevoj svjetlosti:

  1. Jutarnja sunčeva svjetlost: Započnite dan s dozom sunčeve svjetlosti. Jutarnje sunčevo svjetlo obično je nježnije za kožu u usporedbi s popodnevnim suncem, što vam omogućuje da upijete njegove blagodati bez pretjeranog izlaganja štetnim UV zrakama.
  2. Aktivnosti na otvorenom: Bavite se aktivnostima na otvorenom koje vam omogućuju da uživate u sunčevoj svjetlosti dok ste aktivni. Bilo da je riječ o hodanju, trčanju, vožnji biciklom ili planinarenju, aktivnosti na otvorenom pružaju prilike za uživanje u toplini sunca i u blagodatima fizičke aktivnosti.
  3. Vrijeme izlaganja suncu: Vodite računa o trajanju izlaganja suncu kako biste spriječili prekomjerno izlaganje. Težite kratkim, češćim razdobljima izlaganja suncu radije nego produljenim periodima na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Ograničite izlaganje tijekom rizičnih sati kada su sunčeve zrake najjače, obično između 10 i 16 sati.
  4. Zaštita od sunca: Zaštitite se od sunca nošenjem zaštitne odjeće, uključujući šešire, sunčane naočale i laganu odjeću s dugim rukavima, kako biste zaštitili svoju kožu od UV zračenja. Nanesite kremu za sunčanje visokog SPF-a na izloženu kožu i ponovno je nanesite prema uputama kako biste održali odgovarajuću zaštitu.
  5. Potražite hladovinu: Odmarajte se u zasjenjenim područjima kako biste svoju kožu odmorili od izravne sunčeve svjetlosti, posebno u periodima kada je sunce najjače.
  6. Hidratacija: Ostanite hidrirani dok provodite vrijeme vani pijući puno tekućine, kao što je BCAA, tijekom dana. Pravilna hidratacija pomaže regulirati tjelesnu temperaturu i podržava cjelokupno zdravlje, osobito u vrućim vremenskim uvjetima.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni