Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Važnost kreatina za trčanje i nogomet

Suplementi | 06. Listopad 2023. 9 minuta

Kreatin je jedan od najpopularnijih suplemenata na tržištu. Daje eksplozivnost i snagu, pomaže rast mišića. No, kako pomaže u nogometu i trčanju? Saznajte više u našem članku.

O pozitivnom utjecaju kreatin monohidrata na poboljšanje sportske izvedbe, povećanje energije i eksplozivnosti i vrapci na grani već znaju. No, koje su prednosti korištenja kreatin monohidrata za sportaše koji se bave trčanjem i nogometom?

Što je to kreatin monohidrat? 

kreatin za eksplozivnost

Kreatin monohidrat prirodni je spoj koji se nalazi u ljudskom tijelu. Radi se o molekuli sastavljenoj od tri aminokiseline i primarno pohranjenoj u mišićima i mozgu. Igra ključnu ulogu u energetskom metabolizmu.  

Kreatin djeluje kao brzi izvor energije tijekom kratkih naleta intenzivne tjelesne aktivnosti. Pomaže regenerirati adenozin trifosfat (ATP), izvor energije stanica, omogućujući sportašima da postignu bolje rezultate. Za trkače bi to značilo poboljšane sposobnosti sprinta, dok nogometaši mogu iskusiti povećanu eksplozivnost i snagu.

No, iako prehrambeni izvori poput crvenog mesa i ribe tijelu priskrbe nešto kreatina, vježbači i sportaši uglavnom se okreću prema suplementiranju kreatin monohidratom kako bi unijeli dovoljne količine u tijelo. To može poboljšati cjelokupnu sportsku izvedbu, čineći ga vrijednim dodatkom rutini treninga i trkača i nogometaša.

Opsežna znanstvena istraživanja podupiru učinkovitost suplementiranja kreatinom u poboljšanju atletske izvedbe. Studije su dosljedno pokazale da kreatin monohidrat može povećati snagu, eksplozivnost i veličinu mišića. Za trkače i za nogometaše, ovo bi značilo, primjerice, veću brzinu i duže sprinteve.

Kreatin je tako posebno vrijedan za aktivnosti koje zahtijevaju eksplozivnu snagu i ponavljane nalete snage, kao što su sprint i preskakanje. Pomaže u oporavku mišića, omogućujući sportašima da održe svoje vrhunske performanse tijekom utakmice ili treninga. Nogometaši mogu imati koristi od povećane snage za blokiranje i napad, dok trkači smatraju da su njihove sprinterske sposobnosti značajno poboljšane.

Osim toga, suplementacija kreatinom pokazala je potencijalne dobrobiti za sportove izdržljivosti. Iako se kreatin često povezuje s kratkotrajnim naporima visokog intenziteta, neka istraživanja sugeriraju da bi mogao pomoći i u aerobnim izvedbama, poput trčanja na duge staze.

Trčanje: povećanje brzine i izdržljivosti

trčanje

Suplementiranje kreatinom nudi značajne prednosti trkačima koji žele poboljšati svoju izvedbu. Jedna od glavnih prednosti je poboljšanje sprinterskih sposobnosti i ubrzanja. Za sprintere, kreatin monohidrat može dovesti do eksplozivnijih startova i bržih vremena na kratkim udaljenostima, što ga čini vrijednim dodatkom njihovom režimu treninga.

Sposobnost kreatina da podrži kratke periode intenzivnog napora dodatnom energijom također je korisna za nogometaše, posebno tijekom brzih sprinteva, izmicanja ili napada na terenu. To se prevodi u bolju agilnost i brzinu, ključne komponente za uspjeh u sportu.

Nadalje, kreatin može pridonijeti poboljšanoj izdržljivosti trkača na duge staze. Dok se kreatin tradicionalno povezuje s anaerobnim aktivnostima, neke studije sugeriraju da može poboljšati aerobnu izvedbu povećanjem ukupnog kapaciteta tijela za trajni napor. Mogućnost kreatina da dvostruko djeluje na izdržljivost i eksplozivnost čini ga svestranim dodatkom za trkače koji žele poboljšati izvedbu tijekom treninga i utrka.

Nogomet: snaga, brzina i oporavak

nogomet

Osim u trčanju, kreatin je sve više prepoznat kao vrijedan dodatak prehrani i u nogometu jer zadovoljava sportske zahtjeve za snagom, brzinom i eksplozivnošću. Igračima pruža konkurentsku prednost poboljšavajući ukupnu izvedbu.

U nogometu, gdje su eksplozivne reakcije, brzi sprintevi i napadi od najveće važnosti za uspjeh u sportu, kreatin može napraviti značajnu razliku. Igrači koji suplementiraju kreatin monohidratom često imaju poboljšano ubrzanje, agilnost i snagu u napadu, što im omogućuje da budu učinkovitiji na terenu. Sposobnost kreatina da poveća brze navale energije savršeno je usklađena sa zahtjevima nogometa kao sporta.

Osim njegovih prednosti u izvedbi, kreatin također može pomoći u smanjenju rizika od ozljeda mišića uobičajenih u nogometu i ubrzati oporavak mišića nakon utakmice. Podržavajući proizvodnju energije u mišićima i smanjujući oksidativni stres, kreatin može pomoći nogometašima da ostanu na vrhu svoje igre i minimiziraju zastoje povezane s ozljedama. Ova dvostruka prednost prevencije ozljeda i bržeg oporavka naglašava važnost kreatina u nogometu.

Punjenje i održavanje kreatinom

Pravilno korištenje kreatin monohidrata dijeli se u dvije faze - u fazu punjenja i faze održavanja. Prilikom faze punjenja, veća količina kreatina (oko 20 grama) uzima se u nekoliko puta tijekom dana. Ova faza zasićuje mišićne stanice kreatinom i traje oko tjedan dana.

Nakon toga, prelazi se u fazu održavanja, u kojoj se konzumira manja dnevna doza kreatina (3-5 grama). Ova faza pomaže u održavanju povećane razine kreatina u mišićima. Same preporuke za doziranje kreatinom variraju, ali općenito je preporučljivo slijediti fazu punjenja 5-7 dana, nakon čega slijedi faza održavanja.

Vrijeme je važno kada je u pitanju kreatin. Mnogi sportaši smatraju da je korisno uzimati kreatin neposredno prije ili nakon treninga. To se usklađuje s povećanim protokom krvi u mišiće tijekom vježbanja, olakšavajući transport kreatina do mišićnih stanica. Dosljednost u vremenu i dnevnom unosu kreatina može pomoći sportašima da iskoriste puni potencijal kreatina za svoju izvedbu u trčanju i nogometu, posebno ako je nadopuna pravilnoj prehrani i redovnom treningu.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni