Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Vitamin D i njega kože

Suplementi | 31. Ožujak 2023. 8 minuta

Vitamin D igra važnu ulogu u zdravlju kože, ali i zdravlju općenito. Radi se o bitnom nutrijentu za ljudski organizam. Više o vitaminu D saznajte u našem novom članku.

Vitamin D je važan mikronutrijent za naše tijelo. Blagotvorni učinci vitamina D mnogostruki su, od pomići s apsorbiranjem kalcija i izgradnjom jakih kostiju do zdravlja naše kože. Koje bi sve dobrobiti vitamina D bile?

Prednosti korištenja vitamina D

Prednosti korištenja vitamina D

Vitamin D mnogostruko je koristan za naše tijelo. Pomaže u regulaciji imunološkog sustava i može pomoći u poboljšanju zdravlja poboljašnjem imuniteta. Može pomoći u prevenciji gripe, ali i usporavanju ili prevenciji bolesti povezanih sa starenjem. Posebno je važan za trudnice i dojilje jer može pomoći u razvoju zdravog djeteta podupirući apsorpciju kalcija kod majke.

Također, vitamin D može pomoći u zaštiti kože od oštećenja i održavanju zdravog i mladolikog izgleda. Neophodan je za proizvodnju kolagena, proteina koji vašoj koži daje strukturu i elastičnost. Vitamin D također pomaže u regulaciji proizvodnje sebuma, što održava vašu kožu hidratiziranom i sprječava da postane previše masna ili suha. Nadalje, vitamin D može pomoći u smanjenju upale na koži, čineći je manje sklonom infekcijama i iritacijama. Sve te dobrobiti čine vitamin D važnim dijelom svake rutine njege kože.

Osim što je bitan za opće zdravlje tijela i kože, vitamin D je bitan nutrijent za ljude koji vježbaju. Ima vitalnu ulogu u održavanju zdravih kostiju, mišića i podupiranju cjelokupne fizičke izvedbe. Vitamin D pomaže tijelu da apsorbira kalcij, koji je neophodan za jake kosti i mišiće. Također pomaže poboljšati snagu mišića i vrijeme oporavka nakon vježbanja, kao i smanjiti upalu u tijelu. Osim toga, istraživanja su pokazala da vitamin D može poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sustava. 

Koji su najbolji izvori vitamina D?

Koji su najbolji izvori vitamina D?

Preporučena dnevna doza vitamina D za odrasle je 600 IU ili 15 mcg za muškarce i žene. Koji bi bili najbolji izvori vitamina D?

S obzirom da je izlaganje suncu važno za proizvodnju vitamina D u tijelu, prvi i najbolji način za povećanje razine vitamina D u našem organizmu jest sunčeva svjetlost. Za one koji znaju da se ne izlažu dovoljnoj količini sunčeve svijetlosti, vitamin D se može pronaći i u hrani. Neki od izvora vitamina D su riba, uključujući tunu, losos i iverak, zatim jaja, suhe morske alge, plodovi mora, goveđa jetra, mlijeko, sir, mast i neke obogaćene žitarice.

Losos je masna riba bogata koja sadrži oko 525 IU vitamina D na 100 grama lososa. Haringa i sardine također su bogate vitaminom D, kao i ostale vrste masne ribe. Riblje ulje također je bogato vitaminom D, ali i vitaminom A te omega 3 masnim kiselinama.

Jaja su općenito korisna namirnica koja u bjelanjcima sadrži proteine, dok u žutanjcima možemo pronaći masti, vitamine i minerale, uključujući vitamin D. Tako žutanjak jednog velikog jajeta sadrži 37 IU vitamina D.

Iako primarno pronalazimo vitamin D u namirnicama životinjskog podijetla, gljive su koristan izvor vitamina D. Gljive također sintetiziraju vitamin D kada su izložene UV svijetlu, u ovom slučaju vitamin D2.

Kako unijeti više vitamina D?

za ljepšu kožu i bolje zdravlje

Iako vitamin D možemo pronaći u izobiljlu namirnica i naše tijelo ga može proizvesti više izlaganjem suncu, mnogi ljudi na taj način ne dobivaju dovoljno vitamina D. Tu negdje uskače suplementacija.

Suplementi vitamina D dolaze u obliku vitamina D2 i vitamina D3. Obje varijante su prirodno prisutne kao produkt izlaganja sunčevim zrakama. Vitamin D2 može se proizvesti iz biljaka i često ga pronalazimo u hrani koja je obogaćena vitaminom D. Vitamin D3 se prirodno proizvodu u ljudskom tijelu i može ga se pronaći u hrani životinjskog podrijetla. Neka istraživanja su pokazala kako su suplementi vitamina D3 učinkovitiji u podizanju razine vitamina D u tijelu.

Vitamin D je vitalni nutrijent koji igra važnu ulogu u našem cjelokupnom zdravlju i dobrobiti. Višestruko je koristan za naše tijelo, a unos dovoljne količine vitamina D može pomoći i sa ljepotom naše kože te zdravljem kostiju. Pronalazimo ga u nizu kozmetičkih proizvoda, od krema do raznih seruma čija je glavna svrha jačanje barijere kože i zaštita od raznih utjecaja iz okoliša. Pospješuje oporavak nakon treninga, jačanje mišića uslijed treninga te skraćuje vrijeme oporavka nakon treninga.

Još ga se naziva i vitaminom sunčeve svjetlosti, s obzirom da vitamin D primarno možemo sami proizvesti u našem tijelu ako se dovoljno izlažemo suncu. Upravo to je razlog zbog kojeg se često preporuča redovno izlaganje sunčevim zrakama - naravno, uz prikladnu zaštitu od sunca.

Vitamin D višestruko je koristan za naše zdravlje i dobrobit našeg organizma. Naše tijelo ga relativno jednostavno može dobiti, a u slučaju da nismo sigurni izlažemo li se dovoljnoj količini sunca, uvijek možemo nadopuniti našu prehranu suplementima vitamina D.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni