Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €
AKCIJA ZAŠTITI SVOJ IMUNITET! Verviavita Cink 180 tableta 1+1 GRATIS! Sve za 9.9€! Prikaži ponudu →

Vitamin D i njega kože

Suplementi | 31. Ožujak 2023. 8 minuta

Vitamin D igra važnu ulogu u zdravlju kože, ali i zdravlju općenito. Radi se o bitnom nutrijentu za ljudski organizam. Više o vitaminu D saznajte u našem novom članku.

Vitamin D je važan mikronutrijent za naše tijelo. Blagotvorni učinci vitamina D mnogostruki su, od pomići s apsorbiranjem kalcija i izgradnjom jakih kostiju do zdravlja naše kože. Koje bi sve dobrobiti vitamina D bile?

Prednosti korištenja vitamina D

Prednosti korištenja vitamina D

Vitamin D mnogostruko je koristan za naše tijelo. Pomaže u regulaciji imunološkog sustava i može pomoći u poboljšanju zdravlja poboljašnjem imuniteta. Može pomoći u prevenciji gripe, ali i usporavanju ili prevenciji bolesti povezanih sa starenjem. Posebno je važan za trudnice i dojilje jer može pomoći u razvoju zdravog djeteta podupirući apsorpciju kalcija kod majke.

Također, vitamin D može pomoći u zaštiti kože od oštećenja i održavanju zdravog i mladolikog izgleda. Neophodan je za proizvodnju kolagena, proteina koji vašoj koži daje strukturu i elastičnost. Vitamin D također pomaže u regulaciji proizvodnje sebuma, što održava vašu kožu hidratiziranom i sprječava da postane previše masna ili suha. Nadalje, vitamin D može pomoći u smanjenju upale na koži, čineći je manje sklonom infekcijama i iritacijama. Sve te dobrobiti čine vitamin D važnim dijelom svake rutine njege kože.

Osim što je bitan za opće zdravlje tijela i kože, vitamin D je bitan nutrijent za ljude koji vježbaju. Ima vitalnu ulogu u održavanju zdravih kostiju, mišića i podupiranju cjelokupne fizičke izvedbe. Vitamin D pomaže tijelu da apsorbira kalcij, koji je neophodan za jake kosti i mišiće. Također pomaže poboljšati snagu mišića i vrijeme oporavka nakon vježbanja, kao i smanjiti upalu u tijelu. Osim toga, istraživanja su pokazala da vitamin D može poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sustava. 

Koji su najbolji izvori vitamina D?

Koji su najbolji izvori vitamina D?

Preporučena dnevna doza vitamina D za odrasle je 600 IU ili 15 mcg za muškarce i žene. Koji bi bili najbolji izvori vitamina D?

S obzirom da je izlaganje suncu važno za proizvodnju vitamina D u tijelu, prvi i najbolji način za povećanje razine vitamina D u našem organizmu jest sunčeva svjetlost. Za one koji znaju da se ne izlažu dovoljnoj količini sunčeve svijetlosti, vitamin D se može pronaći i u hrani. Neki od izvora vitamina D su riba, uključujući tunu, losos i iverak, zatim jaja, suhe morske alge, plodovi mora, goveđa jetra, mlijeko, sir, mast i neke obogaćene žitarice.

Losos je masna riba bogata koja sadrži oko 525 IU vitamina D na 100 grama lososa. Haringa i sardine također su bogate vitaminom D, kao i ostale vrste masne ribe. Riblje ulje također je bogato vitaminom D, ali i vitaminom A te omega 3 masnim kiselinama.

Jaja su općenito korisna namirnica koja u bjelanjcima sadrži proteine, dok u žutanjcima možemo pronaći masti, vitamine i minerale, uključujući vitamin D. Tako žutanjak jednog velikog jajeta sadrži 37 IU vitamina D.

Iako primarno pronalazimo vitamin D u namirnicama životinjskog podijetla, gljive su koristan izvor vitamina D. Gljive također sintetiziraju vitamin D kada su izložene UV svijetlu, u ovom slučaju vitamin D2.

Kako unijeti više vitamina D?

za ljepšu kožu i bolje zdravlje

Iako vitamin D možemo pronaći u izobiljlu namirnica i naše tijelo ga može proizvesti više izlaganjem suncu, mnogi ljudi na taj način ne dobivaju dovoljno vitamina D. Tu negdje uskače suplementacija.

Suplementi vitamina D dolaze u obliku vitamina D2 i vitamina D3. Obje varijante su prirodno prisutne kao produkt izlaganja sunčevim zrakama. Vitamin D2 može se proizvesti iz biljaka i često ga pronalazimo u hrani koja je obogaćena vitaminom D. Vitamin D3 se prirodno proizvodu u ljudskom tijelu i može ga se pronaći u hrani životinjskog podrijetla. Neka istraživanja su pokazala kako su suplementi vitamina D3 učinkovitiji u podizanju razine vitamina D u tijelu.

Vitamin D je vitalni nutrijent koji igra važnu ulogu u našem cjelokupnom zdravlju i dobrobiti. Višestruko je koristan za naše tijelo, a unos dovoljne količine vitamina D može pomoći i sa ljepotom naše kože te zdravljem kostiju. Pronalazimo ga u nizu kozmetičkih proizvoda, od krema do raznih seruma čija je glavna svrha jačanje barijere kože i zaštita od raznih utjecaja iz okoliša. Pospješuje oporavak nakon treninga, jačanje mišića uslijed treninga te skraćuje vrijeme oporavka nakon treninga.

Još ga se naziva i vitaminom sunčeve svjetlosti, s obzirom da vitamin D primarno možemo sami proizvesti u našem tijelu ako se dovoljno izlažemo suncu. Upravo to je razlog zbog kojeg se često preporuča redovno izlaganje sunčevim zrakama - naravno, uz prikladnu zaštitu od sunca.

Vitamin D višestruko je koristan za naše zdravlje i dobrobit našeg organizma. Naše tijelo ga relativno jednostavno može dobiti, a u slučaju da nismo sigurni izlažemo li se dovoljnoj količini sunca, uvijek možemo nadopuniti našu prehranu suplementima vitamina D.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Amino Liquid 1000ml Energybody

26,50 €

199,66 kn

-27%
Platinum Mass 1000g
Platinum Mass 1000g

★★★★★

9,90 €

74,59 kn

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,50 €

Nim Prah (Neem powder) 150 g

6,50 €

48,97 kn

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

19,97 kn

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

W.M.B. Amino 6300 350 tableta

20,00 €

150,69 kn

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

63,29 kn

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

120,55 kn

Teething Kids_kapi

16,00 €

120,55 kn

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

powered by kanuni