Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Planinarenje - zdrava avantura

Trening | 04. Kolovoz 2023. 9 minuta

Planinarenje, zdrava avantura, nudi mnoštvo prednosti: opća tjelesna dobrobit, povezivanje s prirodom i mentalno zdravlje samo su neke od njih. Saznajte više u našem članku.

Planinarenje postaje sve privlačnijim načinom održavanja određene razine fizičke aktivnosti. Radi se o odličnom načinu vježbanja, bilo da se radi o fizičkim ili mentalnim dobrobitima, želji za zanimljivim načinom treniranja ili pak potrebi za odlaskom u prirodu.

Planinarenje kao fitness aktivnost

planinarenje u društvu

Planinarenje je svestrana aktivnost na otvorenom koja nudi bezbroj fizičkih prednosti, počevši od poboljšanja općeg zdravlja. Svjež zrak, prirodne ljepote i tjelesna aktivnost tako čine planinarenje ugodnim i zanimljivim načinom poboljšanja vašeg općeg blagostanja.

Planinarenje je, osim što je ugodna aktivnost na otvorenom, i moćan alat za promicanje cjelokupnog zdravlja i dobrobiti. Fizičke prednosti planinarenja su ogromne, što ga čini izvrsnim izborom za one koji žele poboljšati svoju kondiciju.

Redovito planinarenje doprinosi boljem kardiovaskularnom zdravlju. Hodanje uzbrdo i kretanje po raznim terenima ubrzavaju rad srca, poboljšavaju cirkulaciju krvi i jačaju srčani mišić. Planinarenje tako kao aerobna vježba pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti, hipertenzije i moždanog udara.

Planinarenje je vježba cijelog tijela koja uključuje različite skupine mišića. Usponi uzbrdo rade na gluteusu, kvadricepsu i tetivama koljena, dok spustovi nizbrdo predstavljaju izazov za listove i donji dio leđa. Mišići jezgre igraju vitalnu ulogu u održavanju ravnoteže na neravnim površinama, što rezultira povećanom snagom gornjeg dijela tijela, čemu dodatno doprinose štapovi za planinarenje koji zahvaćaju ruke, ramena i gornji dio leđa, pridonoseći ukupnom tonusu mišića.

Osim svojih fizičkih prednosti, planinarenje je i izvrsna kardio vježba. Neprekidno kretanje tijekom duljeg razdoblja povećava broj otkucaja srca, poboljšavajući kapacitet pluća i izdržljivost. Ova aerobna aktivnost nježna je za zglobove, a ovisno o tome koju stazu odaberete, planinarenjem se može baviti bilo tko, neovisno o razini fizičke spreme.

Jedna od najvećih privlačnosti planinarenja je velika raznolikost dostupnih staza koje odgovaraju svim razinama planinara. Bilo da ste početnik koji traži ležernu šetnju ili iskusan planinar koji traži izazov, postoji savršena staza za svakoga.

Prije nego što se upustite u planinarsku avanturu, važno je procijeniti razinu svoje kondicije i postaviti jasne ciljeve za putovanje. Početnici bi trebali početi s laganim stazama kako bi postupno izgradili izdržljivost i samopouzdanje. Srednje napredni planinari mogu istražiti umjerene staze koje nude malo više izazova. Iskusni planinari mogu potražiti napornije staze kako bi testirali svoju izdržljivost i vještine.

Zdravstvene prednosti planinarenja

planinarenje

Osim što blagotvorno utječe na kardiovaskularno zdravlje te pomaže povećanju snage i mišićnog tonusa, planinarenje nudi još brojne druge zdravstvene prednosti. Koje bi one bile?

Prva je svakako regulacija tjelesne težine. Planinarenje je učinkovita aktivnost za sagorijevanje kalorija, što ga čini korisnim za regulaciju tjelesne težine. Kombinacija kardio i mišićnog angažmana može doprinijeti gubitku masti i održavanju zdrave tjelesne težine. 

Isto tako, planinarenje doprinosi gustoći kostiju, smanjujući rizik od osteoporoze i potičući jake, zdrave kosti. Zdravlju kostiju također može pomoći povećanom apsorpcijom vitamina D. Izlaganje kože sunčevoj svjetlosti tijekom planinarenja omogućuje tijelu da proizvodi vitamin D, neophodan za zdravlje kostiju, imunitet i opću dobrobit.

Planinarenje po neravnim terenima predstavlja izazov za ravnotežu i koordinaciju, što dovodi do poboljšane stabilnosti i koordinacije. Također pomaže i zdravlje dišnog sustava. Pješačenje na svježem zraku i otvorenim prostorima može poboljšati respiratornu funkciju i kapacitet pluća, pogodujući ukupnom zdravlju pluća, ali i učiniti tijelo otpornijim na infekcije i bolesti.

Povezivanje s prirodom

za više energije i snage

Osim fizičkih prednosti, planinarenje također ima odličan utjecaj na naše mentalno i emocionalno blagostanje, čineći ga istinski zdravom avanturom.

Planinarenje tako pruža jedinstvenu priliku da pobjegnemo od užurbanosti svakodnevnog života i uronimo u mir prirode. Prizori, zvukovi i mirisi prirode djeluju umirujuće na um, smanjuju stres i potiču opuštanje. Provođenje vremena u zelenim površinama povezano je sa smanjenom razinom tjeskobe i depresije, što pridonosi općem osjećaju dobrobiti.

Bavljenje aktivnostima na otvorenom poput planinarenja potiče oslobađanje endorfina, hormona "dobrog" osjećaja koji ublažavaju stres i poboljšavaju raspoloženje, dok ritmično kretanje u prirodi može izazvati opušteno stanje i bistrinu uma.

Istraživanja također pokazuju da provođenje vremena u prirodnim okruženjima poboljšava fokus i kognitivne funkcije. Planinarenje nam omogućuje da se odvojimo od digitalnih smetnji i uronimo u sadašnje okruženje, potičući pozornost i povećanu svijest. Ovo pojačano stanje svjesnosti također može potaknuti kreativnost i dovesti do trenutaka inspiracije, čineći planinarenje jedinstvenim iskustvom.

Planinarenje nije samo fantastična fitness aktivnost, već i avantura koja hrani naše mentalno i emocionalno blagostanje. Nudi niz zdravstvenih dobrobiti, poboljšava tjelesnu kondiciju i dublju povezanost s prirodom. U kombinaciji s pravilnom prehranom i kvalitetnom suplementacijom, planinarenje vam može značajno pomoći da poboljšate kvalitetu svoga svakodnevnog života.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni