Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Zašto koristiti weight gainer?

Suplementi | 27. Listopad 2021. 10 minuta

Jedna od najpopularnijih skupina proizvoda spada pod to ime "weight gaineri" odnosno proizvodi za poticanje rasta mišićne mase i dobivanja na kilaži. Zašto i kako se koriste?

Kada kažemo "weight gainer", "mass gainer" ili jednostavnije "gainer" u svijetu fitnessa mislimo na proizvod sazdan od različitih sastojaka uvršenih u njega baš kako bi pomogli korisniku pri željenim pomacima na vaganju. Objasniti ovakve proizvode možemo tek uz pomoć definiranja mogućih korisnika pa u idućim redovima činimo baš to.

Jesam li ja "Hard Gainer"

Možda ste se na svom vježbačkom putu susreli s ovim pojmom. Ovisno o izvoru piše se "hard gainer" ili "hardgainer", ali znači istu stvar - osoba koja unatoč svojim nastojanjima ne može baš dobiti na kilaži. 

vaga i vanganje doma

Trenirate često i redovno, imate dojam da mnogo jedete, solidno se i odmorite, ali vaga uvijek kaže istu stvar - niste otežali ni kilu! Možda se tu i tamo pojavi par grama gore, no na naš veliki užas, treba samo otići na wc i vaga odmah gura u negativno, odnosno napretka na kilaži nema.

Hoćete brzo dobiti kilograme!?

Zainatili ste se i stvar postaje osobna. Hah, čujte, ako je brzina bez kvalitete cilj, onda brzo u dućan po dvije litre gaziranog pića i uz konzumiranje istoga svaki dan par tjedana, uz redovitu prehranu, kile stižu. Međutim, to možda, zapravo, to sasvim sigurno, nisu kile koje ste toliko željeli. Odjednom se nešto nakupilo oko bokova, trbuh "ima podbradak", a tijelo ne predstavlja nešto što bi vježbač nazvao slikom i prilikom napretka.

Stručnjaci za razvoj suplemenata znaju za ovakve slučajeve, želje i probleme. Poznato im je da mnogi među nama žele doći na vagu i vidjeti neki pomak u skorije vrijeme, a da nam figura pritom ne izgleda kao proizvod depresivnog izjedanja slastica i brze hrane.

Ulazak u svijet gainera

Dakle ustanovili smo da ne vidimo željeni pomak na kilaži te se često razočaramo kada rezultat uloženog truda ne bude vidljiv kroz neke nove mišiće ili krupniju figuru. Samo, zašto je to baš tako? Pa ne radimo ništa krivo?

Vjerojatno ne, ali ono što radimo, ne radimo dovoljno! Ovdje prvenstveno govorimo o hrani, kalorijama, našoj potrošnji istih. Najjednostavnije rečeno - treba nam kalorijski suficit. Odnosno više unešenih nutrijenata no što ih tijelo zapravo potroši. Međutim, i te kalorije ne mogu doći baš iz bilo kojeg izvora i svakog nutrijenta.

Tempo ovdje diktira naš metabolizam! Što je to? Najbrži je odgovor - izmjena tvari u tijelu! Nutrijenti nam dolaze, tijelo ih prepoznaje i zatim iskoristi za niz potrebnih procesa. Jedan od njih i onaj je nama željen - izgradnja mišićne mase!

Kakav gainer ne smije biti i kakav treba biti?

Za takav poduhvat, gainer ne smije biti kanta šećera bez ičega drugog u sastavu. Šećeri su dobro pogonsko gorivo koje tijelo, ovisno o situaciji, može brzo trebati, ali oni nam sami po sebi neće baš izgraditi mišić. Pomoći će nam u izdržavanju treninga, punjenju rezervi tijela, ali pravi popravak "malih oštećenja" izazvanih treningom - to rade proteini!

Superior 14 platinum mass gainer

Proteini su jedan od pripadnika "velike trojke". Masti, ugljikohidrati i proteini (bjelančevine).

Oni nam, uz niz mikronutrijenata itekako trebaju ne samo za mišiće, već i sve ostale procese u tijelu, a njihov povećan unos pomoći će sanirati štetu napravljenu treningom i tako postepeno jačati i povećavati mišić.

Čekaj! Kakva sad šteta na treningu? Pa nisam ja tamo da gomilam povrede!

Energija, oporavak, napredak

Nikako! Međutim, trening je baš to. Guranje granica u kontroliranoj okolini, uz veliku pažnju posvećenu izvedbi pokreta i odabiru kilaže. Mišiće smo pogurali taman malo previše, a onda im za oporavak, da polako postanu sve bolji i spremniji na sve veće zadatke, trebaju proteini!

Dakle, sada znamo da nam treba proizvod koji može zadovoljiti dosta toga! Mora nam pružiti podršku oko energije kroz dobar izvor ugljikohidrata, omogućiti dobar oporavak proteinima, a sve to skupa kalorijski mora biti dovoljno "teško" da nam pomogne povećati dnevni unos kalorija dovoljno da i vaga kaže - ide to naprijed.

Međutim, zašto ovdje stati? Suplement kompanije prepoznale su važnost svega navedenog i otišle korak dalje. Zašto ovakav proizvod ne bi bio shake u koji se može dodati još nekoliko bitnih stvari koje korisniku dodatno pomažu?

Ne, nema tajnog sastojka, ali da, ima kvalitetnih omjera! Po tome prepoznajte dobar dodatak prehrani.

Često dakle u gainerima imamo i dobru dozu kreatina! Kreatin je prirodan kemijski spoj od izrazite važnosti - pogotovo za sportaše. Ne samo da su mogući pomaci u izgledu mišića - kreatin, uskladišten u tijelu, pomaže pri opskrbi energijom. Nešto što u svijetu treninga ne možemo zanemariti. Kao suplement, omiljen je među sportašima. Od atletičara, preko boraca do bodybuildera.

S obzirom na to da se kao suplement najlakše pije u kombinaciji s nekim drugim dodacima, ovdje ga je odlično vidjeti jer vrhunski okusi maksimalno olakšavaju konzumaciju.

Dodatak glutamina za još veću pomoć oporavku tijela također nije rijetkost, kao ni aminokiseline. Svaki od tih sastojaka tu je s istim ciljem - stvaranje bolje figure na korist vježbača! Kao takav, pogodan je za žene i muškarce!

Ok, a koji su to onda najbolji gaineri?

Izdvajamo naše dvije preporuke!

1. Platinum Mass - Brand Superior 14 složio je ovaj, uvijek popularni, proizvod baš kako bi za povoljnu cijenu svaki korisnik dobio pristup svim potrebnim nutrijentima za rast i razvoj mišića.

2. Gain Pak - 6 Pak brand ovaj je gainer obogatio svime navedenim, a pronašli su prikladnim uvrstiti i dodatni vitaminski profil koji će korisniku pružiti još podrške u vidu B vitamina. Isti povezujemo s manjim umorom unatoč velikim naporima.

Ali čekaj, proteina, ugljikohidrata, vitamina i minerala - svega toga ima i u hrani! Zašto bi mi onda netko preporučio ovu vrstu proizvoda?

Odgovor je zapravo jednostavan - ekstremna praktičnost!

Za uvrštavanje dodatnog obroka u dnevnu rutinu (kako bi postigli kalorijski suficit) potrebno je imati nekoliko stvari - namirnice u dovoljnoj količini, pristup kuhinji, vrijeme za pripremu, vrijeme za konzumaciju ili u najmnaju ruku, dovoljno novaca za dostavu/odlazak u restoran.

Danas živimo sve brže. Efikasnost, omjer cijene i kvalitete, brzina i pouzdanost postaju sve važniji. Gainer odgovara upravo tim osobinama. Svega par mjerica potrebno je staviti u shaker, dodati nešto vode, protresti tridesetak sekundi-minutu te zatim popiti svojim tempom. Niste izgubili ništa vremena, tijelo je dobilo sve što mu treba, a gledajući svaki pojedinačni obrok, trošak je apsolutno minimalan.

Koje smo onda stvari zaključili o gainerima?

1. Pružaju nam potrebne nutrijente za pomak na vaganju i razvoj dodatne mišićne mase.

2. Imaju izrazito dobar omjer cijene i kvalitete (uloženo-dobiveno).

3. Efikasan su način za unos dodatnih kalorija kroz dan.

4. Dodani okusi čine ih vrlo pitkima i ukusnima za konzumaciju.

5. Bogati profil sastojaka pomaže čitav niz korisnih procesa u tijelu.

Sve u svemu, treba biti jasan - gaineri su s razlogom jedna od najpopularnijih vrsta suplemenata uopće. Nije tajna zašto su uvijek traženi, potrudili smo se to dobro razložiti.

I dalje treba biti aktivan na treningu, potruditi se oko prehrane i ustrajati u svojim ciljevima. Suplement je dodatak - ne nadomjestak za rad! Međutim, uvrstiti ga u svoju dnevnu rutinu, u svoj plan prehrane, daje rezultate. 

A ti rezultati osiguravaju ovim proizvodima status koji uživaju! Popularni su od svoga nastanka.

Ako još niste, izaberite omiljeni okus i krenite s uporabom! Mišići čekaju :)!

Team Proteka

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni