Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Zdravlje, prehrana, trening - zašto idu skupa?

Savjeti | 26. Siječanj 2022. 8 minuta

U današnje vrijeme tematika zdravlja skoro pa je preko noći postala dominantnom, od razgovora među ljudima do šire medijske strukture, ali od sve moguće pompe, hrana i trening jako se rijetko spominju.

Zdravlje definirano kao opća psihofizička ravnoteža organizma nenarušena izvanjskim ili unutarnjim čimbenicima u ovo, nažalost i dalje, pandemijsko vrijeme, puni naslovnice portala, izvještaje na vijestima i kojekakve priloge na sto različitih strana. Ništa nije tako važno kao zdravlje, pogotovo kada postoji bolest.

Što imamo protiv nje? Mnogo toga! Različite lijekove sigurno, ali za početak, imunitet. Kakav-takav, no postojan kao obrambena crta tijela spremnog na trud pri susretu s nepovoljnim zdravstvenim stanjem, vanjskim problemima i sličnim nepogodama.

Suplementi za zdravlje

Nekako je naše tijelo postalo vječnom žrtvom nesposobnom na susret sa svakim problemom. Jednostavno, ne možemo ništa. Čekati lijek i nadati se najboljem, jer sami po sebi, što god učinili, kako god djelovali, čime god da se bavili - nikada nismo dovoljni i sve je više manje uzalud. Ne samo da je uzalud, još je pritom i teško i/ili na neki način ograničavajuće. 

Što se može kupiti?

Ovaj je problem itekako poznat u industriji sportske suplementacije, a najčešće se spominje kada govorimo o želji za gubljenjem viška nakupljenih kilograma.

Tada potencijalni kupac u svojem interesu nema, zapravo, čitav proces mršavljenja već želi rezultat za koji nije nužno spreman raditi. Želi novcem kupiti nešto, čarobnu pilulu, magični prah, koji će zatim brzo konzumirati, zaboraviti na to odmah nakon, i živjeti kako je živio i dalje. Neka pilula radi, ja neću.

I gledajte, postoje neke stvari u bodybuildingu, recimo anabolički steroidi, koji mogu u vrlo određenim scenarijima drastično pomoći određene ciljeve - recimo dobivanje na mišićnoj masi, no trampa je nužna. Nema akcije bez reakcije, sve ostavlja neku vrstu posljedica.

Zato recimo mnog lijekovi danas imaju skoro pa A3 plakate na kojima piše čitav niz upozorenja o nuspojavama i rizicima. Od blage glavobolje do smrtnih posljedica. Nešto se uvijek mora nalaziti s druge strane vage. Kao što dobro znamo, voda, koja je izvor života, može biti itekako opasna. Dapače, potop nas neće utopiti u životu, već, jel....ubiti!

Mnoge bolesti koje danas zovemo "zapadnjačkim bolestima", a i neke znatno novije, vezane su uz faktore na koje itekako možemo utjecati kao pojedinci. Imunitetu sigurno ne pomaže golemi pivski trbuh, neaktivan život, loš odmor, katastrofalne navike pušenja, ispijanja pregršt energetskih pića i tomu sličnih stvari.

Pretilost u određenim slučajevima doista može biti izvan naše izravne kontrole, no često, vrlo često, radi se o usustavljenom nemaru ili jednostavno nekontroliranom hedonizmu. Može li se tako? Itekako! Smije li vam to tko zabraniti? Odakle mu pravo? 

Cigarete su savršeno legalne, sjedenje pred ekranima 19 sati u danu također. Aktivnost koja se isključivo svodi na odlaske do wc školjke i frižidera, također dopustiva i van zakonskih regulativa. Međutim, onda u životu zapne.

Bol u prsima, rizik od šećerne bolesti, užasna kondicija, različite iritacije. Pregršt problema snalazi osobe koje o sebi brinu samo kada postoje alarmantni razlozi za...brigu! Znate ono, tablete i mogu pomoći nekim posljedicama, ublažiti simptome, ali uzrok, navike koje do toga dovode, životni stil i sve ostalo - nema baš čarobnog napitka za to!

Problemi nisu samo ono površinski vidljivo

Imati problema s tlakom ne znači uvijek nuždu trajnog uzimanja lijekova i potpune ovisnosti o pilulama do kraja života. Nekada su i takvi poremećaji posljedica lošeg ili nemarnog životnog stila. To se u određenoj mjeri može kontrolirati medikamentima, ali takav mentalni sklop, takva osobnost, postaje poput broda koji se stalno krpa bez da istražuje gdje su i kako problemi nastali.

zdravlje i kretanje

Trening, i pustite sad bodybuilding kao natjecateljski sport, u teretani može biti izrazito povoljan za opće blagostanje organizma. Ne samo kao rehabilitacija nakon povrede i/ili nezgode već i kao ozbiljan pokazatelj zdravije i funkcionalnije sadašnjosti i starosti.

Usmjereno zalaganje u sportu, kada je pametno i dobro organizirano na razini svakog ponaosob, može i otkloniti potrebu za skorim odlaskom doktoru. Ne, nismo ludi pa sada govorimo da biceps pregib liječi čireve, ili bench press otklanja ciste s koljena.

Ali baš kao i prehrana (koja je grozna tabu tema modernog svijeta) može itekako pomoći našem zdravlju, imunitetu i obrani od nepovoljnih stanja općenito.

Prehrana koja se bazira na cjelovitim namirnicama, konzumaciji zelenog povrća, izbjegavanju prerađevina svih vrsta - od slatkiša i čipsa do zaslađenih pića koja "vraćaju energiju" - toliko se puta pokazala učinkovitom.

Vegani, mesojedi, keto ekipia, zagovaratelji povremenog posta, mnogi na različite načine pomažu vlastitom zdravlju, optimizaciji sportskog učinka i boljem izgledu. Znate što im je svima zajedničko? Pažnja posvećena tijelu i boljitak ispred popuštanju prolaznoj nuždi za trenutnim užitkom.

Prehrana? Ma ima ih tisuću vrsta...

Mnogi odmahnu ruku i kažu "ma tko više zna koja je prava prehrana i trening", ali pitanje odmah ide nazad - "koje si isprobao, koliko se trudio, koliko spreman i aktivan u radu bio"?

Koliko god metoda bilo, jedna se pokazala savršeno neučinkovitom, sporom i krajnje efikasnom u dovođenju do loših stanja i bolesti - nepažnja i nemar prema vlastitome tijelu!

Nije nam interesantna keto dijeta? U redu. Nismo za crossfit treninge? Također, u redu. 

Međutim, ako je naša alternativa prežderavanje, pekara, neplansko izgladnjivanje, pa cigarete i sokovi, alkohol i neispavanost, a trening se svodi na "kuća-poso". Ehhh! Uspjeli smo samo u pronalaženju sigurno pogrešnog puta.

Zdravlje počinje od nas. Ne ovisi uvijek samo o nama i da - uistinu se možemo mnogo truditi i svejedno iskusiti probleme, ali kada bi to bio argument za odustajanje....zamislite kako bi život izgledao!

Zašto paziti u prometu? I tako me može zveknuti netko drugi koji ne pazi! Neću ni ja!

Zašto da ja budem pošten, kada ima puno lopova na slobodi! Ukrast ću i ja!

ukusna i zdrava hrana

Ne žuri se prokockati zdravlje!

Ima tu primjera, od banalnih do zastrašujuće stvarnih. Naravno, biti aktivan, vrijedan i marljiv oko nečeg što daje rezultate kroz vrijeme i nije uvijek užitak, stvarno zna biti teško, ali vrijedi. Bolje u ovom slučaju vjerujte na riječ.

Jer je lakše povjerovati tako, nego se uvjeriti nakon što tu vrijednost izgubimo!

Zdravlje. Kreće mnogo, mnogo prije lijeka. A on ga može pomoći povratiti. Nemojmo sami sebi "pomoći" dovesti se do gubitka istoga...

Team Proteka

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni