Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Aminokiseline - BCAA i EAA!

Prehrana | 01. Prosinac 2021. 9 minuta

Aminokiseline! Često čujemo taj pojam u svijetu fitnesa, ali nisu baš svi sigurni što točno označava i...kakve veze ima s proteinima? Krenimo!

Aminokiselinama se u zadnjih nekoliko godina svašta pripisuje. Od teza o potpunoj neučikovitosti do nevjerojatnih pomaka po rezultate. Što je tu stvarno stanje stvari? Kako im pristupiti?

Aminokiseline - jednostavno, osnovne!

Bez senzacionalizma! One, vrlo jednostavno, itekako imaju svrhu i učinak, ali jednako jednostavno možemo reći da vam ih nitko ne smije servirati kao magičnu pilulu ili čudesan prah.

Aminokiseline

Zlikovac ili junak? Aminokiseline nemaju takvih uloga i kostima, one su jednostavno - aminokiseline! Prvotni gradivni blok proteina. Dakle, bez njih, nema tih vrijednih, potrebnih i toliko željenih bjelančevina! Sve gramaže proteina koje računamo i brižno unosimo kroz dan ustvari su aminokiselinska stvar.

Što onda znači BCAA? I zašto su one tako često predmet razgovora? Kada vidite tu čudnu riječ BCAA trebate znati da se radi o označitelju za "Branched Chain Amino Acids" odnosno, aminokiseline razgranatog lanca.

Da, svjesni smo kako to zvuči, nešto između alata za servisiranje bickla i sredstva za pranje, ali ovdje mislimo na leucin, izoleucin i valin, tri aminokiseline koje su vrlo važne!

Radi se o esencijalnim aminokiselinama koje su našem tijelu ključne, a kako smo rekli pri prethodnim objašnjavanjima tog pojma - kada vidite da negdje piše esencijalno, to obično znači da će u naše tijelo morati doći iz vanjskih izvora.

Zašto su važne?

Ono samo ne može ih proizvesti. Takav je slučaj i kod ovih aminokiselina koje se mogu pronaći u prehrambenim izvorima, ali i kao praktičan suplement.

I u redu, sada otprilike znamo nešto o tome što su BCAA, ali zašto nam koriste? Pa i samih proteina ima posvuda, od namirnica u svakodnevnoj prehrani do whey praha kojeg mnogi kupuju.

BCAA je sjajan suplement za brzo djelovanje. Sam proteinski shake uistinu je odlično sredstvo oporavka, ali i aminokiseline koje pronalazimo u njemu peptidno su vezane s drugima i tako im treba neko vrijeme, obično par sati, kako bi se kroz probavni proces zapravo oslobodile u krvi.

S druge strane, koncentrirani suplement BCAA ima ih u znatno slobodnijem obliku te će konzumacija istog vrlo brzo podići razinu aminokiselina u tijelu.

BCAA

Možda ovo zvuči sjajno i stvarno poželjno, zbog čega je sve popularniji suplement EAA!

EAA - što je sad to?

Radi se o kompletnoj kombinaciji svih esencijalnih aminokiselina upakiranih u jedan praktičan suplement. Sadražavajući sve potrebno za optizmizaciju procesa mišićnog rasta i razvoja, aminokiseline ove vrste brzo djeluju i lako se koriste.

Ono što treba posebno naglasiti njihova je velika praktičnost pri procesu mršavljenja i oblikovanja tijela. Zbog izrazito brzog i potentnog djelovanja te niske kalorijske vrijednosti idealan su dodatak prehrani za sve one koji žele održati postojeći mišićni tonus i gubiti one neželjene kilograme.

Brzo topiv, lak za želudac i rapidno djelotvoran, aminokiselinski suplement čest je odabir pojedinaca čiji ciljevi uključuju pažljivo reguliranje dnevnog unosa kalorija.

Njihova je korist osjetna i pri samom procesu treninga. Dovodeći se u fizološko stanje gdje je mišić itekako izazvan na napor i spreman za napredak možemo ih suplementirati kao napitak tijekom izvođenja našeg treninga, kao piće između vježbi.

Svestran i praktičan suplement!

Mnogi bodybuilderi rado koriste ovu metodu kako bi svojim mišićima brzo i lako osigurali potrebnu podršku.

Još jedna vrlo korisna stavka oko suplemetiranja aminokiselinama, poglavito govoreći o BCAA, jest da se mogu koristiti i prije samog treninga kao dodatan izvor energije. S obzirom da ne moraju prolaziti jetru već idu direktno u krvotok, sjajni su kao izvor energije prije i tijekom vrlo zahtjevnih, intenzivnih treninga.

Valin i izoleucin mogu biti pretvoreni u glukozu kako bi tijelu osigurali dodatnu zalihu prijeko potrebne energije i tako odgodili nastupanje zamora pri vježbanju.

S obzirom na svoju univerzalnu korisnost aminokiseline se kao dodatak prehrani mogu koristiti prije vježbanja, tijekom vježbanja, ali i nakon. Imajući u vidu njihovu nisku kalorijsku vrijednost, a svejedno prisutne mogućnosti održavanja mišića i opskrbe energijom, preporučamo dozu od 5-10 grama po unosu, a ista se može modificirati ovisno o individualnim potrebama. 

Što onda upamtiti?

1. Aminokiseline (BCAA i EAA) koristan su suplement s više načina uporabe.

2. Mogu se koristiti prije, tijekom i nakon treninga.

3. Kalorijski nisu "teške" i lako ih uklapamo u dnevni unos nutrijenata.

4. Mršavljenje i/ili održavanje mišićne mase ciljevi su kojima "amino" pomažu!

5. Lagano sjedaju na želudac i vrlo brzo stižu na raspolaganje u krv.

6. Stimuliraju sintezu proteina što znači - napredak!

7. Mogu se piti same ili uz dodatak drugih suplemenata (kreatin, ugljikohidrati)

8. Dozu je moguće prilagoditi individualnim potrebama

9. Zbog sjajnog okusa mnogima su najdraže piće tijekom treninga.

10. Gradivni su blokovi nama itekako važnih proteina!

Jasno je dakle, vruće rasprave o aminokiselinama uvijek imaju mjesta u sferi treninga, ali njihova korist postoji te se, pogotovo u periodima održavanja mišića i ciljanog mršavljenja, itekako praktično osjeti. 

Same po sebi, vrijedan su i svestran suplement za svačiji arsenal, bilo da se bavite sportovima izdržljivost, eksplozivnosti, ili rekreativno idete u teretanu. 

Team Proteka

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni