Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €
BESPLATNA DOSTAVA do 1.7. za SVE narudžbe koje idu na BOX NOW paketomat!

Kako jesti zdravo i uštedjeti

Prehrana | 07. Studeni 2022. 10 minuta

Možda mogu jesti zdravo, i to bi mi pomoglo da budem fit, ali to je sigurno jako skupo i nepraktično - govorkalo se godinama. Istina ipak nije tako siva i teška po naš novčanik.

I priznajemo, malo je teško govoriti o svemu tome u ovakvim vremenima. Cijene posvuda rastu i košarice u dućanima odjednom su postale manje, a koštaju jednako - ili još gore - više, no pitanje i dalje stoji, može li se zapravo jesti kvalitetno, izgledati dobro i u čitavoj priči završiti normalno glede troškova. Ili s druge strane doista vrijedi ona da su dobar izgled i zdrava prehrana izrazito skupi pa je možda bolje ne upuštati se u sve skupa.

Traženje dobrih cijena

best buy proteini

Za početak krenimo od važne navike traženja dobre cijene. Nije to pretjerano teško u vremenu kada nas praktički obasipaju raznim oglasima, a letci i ponudi i dalje stižu u sandučiće naših kuća ili zgrada - bez obzira molimo li dostavljače da to ne čine. Tržnica vam također možda nije daleko i možete provjeriti kakvo je stanje tamo, pogotovo ako ste u blizini jedne od "zelenih tržnica" na kojoj se velike količine hrane i dalje mogu kupiti za osjetno manje novca nego u raznim marketima.

E sada, proučavanje cijena u obližnjim dućanima ima najviše smisla kada znamo što ćemo jesti, a tu nam onda u prvi plan dolazi ono planiranje obroka o kojem se često priča. Ne, planiranje obroka i meal prep nisu ista stvar iako neki to možda isprva pomisle. Meal prep je odvajanje različitih ili istih količina pripremljene hrane u manje posudice kako bi se njima mogli poslužiti kroz dan, doma ili na poslu. Planiranje obroka je onaj prethodni korak - što ću zapravo jesti, što planiram držati u frižideru ili posudici?

Planiranje obroka

planiranje obroka

Ono je izrazito praktično i kod same kupovine jer jednom kada znamo što ovaj tjedan moramo pripremiti i kada to planiramo jesti, možemo sastaviti listu sastojaka i namirnica po kojoj se zatim ravnamo u dućanu ili na tržnici. Taj je aspekt jako, jako važan, ne samo za kvalitetu tih obroka (jer znamo što točno u njih treba ići) već i zbog one novčane strane. Kako to mislimo?

Jeste li ikada došli u dućan, planirali kupiti par stvari za ručak i večeru, potrošiti manju svotu novca, a zatim na blagajni shvatili da taj budžet više nema nikakvu dodirnu točku sa stvarnim stanjem stvari? Odjednom su tu neke hrenovke, sladoled, možda čokoladica, čips je bio na akciji, a izgleda da je i onaj energetski sok izbacio neko novo cool izdanje s neobičnim okusom. I joj, da, ajde uzimamo i žvake. Zašto se to dogodilo? Jer smo otišli u dućan s potpuno neodređenom idejom o tome što i kako zapravo kupiti. Lista od deset stavki jasno nam pokazuje što trebamo, pa čak i da kupimo više od toga, znamo koliko nas je koštalo planirano jelo - a koliko sve ostalo.

Tu se zatim susrećemo s onim nezgodnim mitom da je kvalitetna i zdrava hrana osjetno skuplja i samim time često van našeg kupovnog ranga. Međutim, doista nije tako i tko god vas u to pokušava uvjeriti vjerojatno je naletio na dućan u kojem je neznanje otprilike 20 posto cijene. Svježe ili zamrznuto povrće nikada nije bilo pretjerano skupo. Ovo prvo pogotovo kada govorimo o zelenim tržnicama. 

Meso također ne mora biti biftek ili neki slični veoma skup odrezak jer tada stvarno neće biti puno novca za ništa drugo, ali but, lopatica, leđa, zabatci i slično nikada nisu spadali u ''stiže bankrot'' kategoriju i mogu se pronaći u dućanima i mesnicama za još uvijek razuman novac. Isto tako, mnogi zaborave na leću i grah, mahune te slične namirnice koje u sebi također sadrže pristojnu dozu proteina, a osim salata spravljaju fantastične gulaše ili priloge većini jela. Najbolja stvar - i dalje spadaju među one jeftinije stavke na računu!

Brojanje kalorija

 brojanje kalorija

Što se dobrog izgleda tiče tu nam kalorijski unos uvijek treba biti u glavi kao nešto od čega ne smijemo previše zastraniti. Ako smo osoba kojoj ne treba više od 2000 kalorija dnevno (svotu možete izračunati u desecima aplikacija i online kalkulatora kalorija), nema smisla da se pretrpavamo golemim obrocima, ili ipak na sitan način sabotiramo usputnim užinama, čokoladicama i kalorijski bogatim pekarskim proizvodima. Također, ako ste jedan od onih koji uz kruh jedu još malo kruha, probajte pripaziti na to. Nije najbolja navika.

Kada bi ovo bila lista, kako bi izgledala?

1. Napravite plan obroka za idući tjedan i sastavite popis namirnica nužnih za spravljanje svih navedenih jela. Ne mora to biti ništa izrazito oskudno i skromno, ali budite precizni u listi!

2. Kada imate popis jela i namirnica, pogledajte gdje ih možete nabaviti po razumnim cijenama. Možda je ovoga tjedna negdje akcija na piletinu od koje spravljate većinu obroka. Ako se radi o mnogo povrća, pogledajte na zelenu tržnicu ili vaš obližnji "plac". 

3. Imajte u vidu svoj kalorijski unos i nutrijente kojim ga planirate ostvariti. Pažnju posvetite adekvatnom unosu proteina. Negdje od 0.8 do 2.2 grama po kilogramu težine ovisno o fizičkoj aktivnosti. Vaši obroci i namirnice moraju odgovarati tom cilju. 

4. Obroke i namirnice birajte pametno, s obzirom na njihov sastav i cijenu moguće je složiti financijski održivu, a ukusnu i funkcionalnu plejadu obroka!

Biti fit, jesti dobro, a ne bankrotirati - još uvijek je izvedivo!

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni