Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Kako nastaju povrede u teretani?

Savjeti | 06. Srpanj 2022. 9 minuta

Povrede su jedna od teških i nepopularnih, ali nažalost i popratnih tema u svijetu vježbanja i treninga.

Kada zamišljamo svoj idealan dan u teretani, vrlo smo često puni energije, spremni za obračun sa svakom vrstom izazova, obarat ćemo nove rekorde, osvajati nove vrhove i podizati utege o kojima smo nekad samo sanjali. Sve će ići super, na povoljnom svijetlu u ogledalu će nam se ocrtavati mišići. Kolege iz teretane divit će se našim mogućnostima, a lijepe djevojke neće si moći pomoći i rado će nas pogledavati dok treniramo.

Ako se ufilmate u ovako suludo razmišljanje tijekom kakve serije, na treningu vrlo će vam se vjerojatno dogoditi nešto o čemu će u ostatku ovog članka biti riječ. Mentalna odsutnost pri izvođenju vježbe jedan je od važnijih razloga nastajanja povreda. Pa popričajmo malo o njoj i vidimo o čemu se zapravo radi.

povrede

Jednostavno, ali fokusirano

Poanta svake vježbe je izvođenje pokreta od točke A do točke B na siguran i kontroliran način s adekvatnom i smislenom težinom. To samo po sebi znači da će uteg polako i usmjereno putovati gore te se zatim bez drastičnih promjena u tempu izvedbe vratiti u početni položaj (za mentalnu ilustraciju uzmite biceps pregib). Ovdje nema mahanja, njihanja, lamatanja ili lupetanja, a da bi sve bilo kako treba te sve ovo drugo što smo napisali izostalo, glava mora biti na mjestu.

I naravno da tu ne mislimo da se treba nalaziti iznad ramena u stabilnom položaju. Pričamo o fokusu. U svojoj najblažoj varijanti, manjak fokusa odražava se kao aljkava izvedba. Dakle, jedan od faktora koje smo naveli kao nužne, a možda i nekoliko njih, izvodi se krivo.

Uteg smo dignuli sporo, a spustili brzo. Lakat nam je letao naokolo, trzali smo čitavim tijelom. Zašto? Jer nismo pazili, mislili smo na nešto sasvim deseto, a u glavi nam je samo ostalo ono automatski da uteg mora ići gore-dolje. No što kad se radi o nekoj kompleksnoj vježbi koja za nas predstavlja itekakav izazov? Ne samo u mišićnom, već i u sigurnosnom smislu.

Najjednostavniji primjer ovdje je čučanj gdje se pri vraćanju šipke na stalak čovjek lako može zamisliti, misleći da je pokret već gotov, vježba odrađena i da ćemo bez ikakvog problema mehanički položiti šipku na mjesto i onda eto nam nezgode, promašili smo jednu od kuka, zaronili s utegom naopako.

Preporuka je ovdje jasna i uvijek ista, bez obzira radi li se o pokretu čučnja ili nekoj znatno laganijoj vježbi. Nemojte započinjati seriju bez da ste koncentrirani na sve etape i segmente pokreta, niti mentalno odlutati dok uteg, šipku ili ručku niste vratili na mjesto ili osigurali u položaju koji vam ne može prouzročiti štetu. Sve ostalo može se tumačiti kao traženje nevolje tamo gdje je doista ne mora biti.

Stani na trenutak

I gledajte, ne mora vam se ovdje mnogo zamjeriti. Možda ste imali težak dan na poslu, faksu, svađu sa svojom polovicom. Ima mnogo razloga za nemiran um, ali tim je važnije usmjeriti ga i smiriti barem za tu seriju. Jer znate što je gore od uzrujanog uma? Uzrujan um i strgano koljeno.

Ako ste koncentrirani, ponovno zastanite na trenutak (znam da vam sve ovo zvuči kao niz suvišnih koraka, ali doista su brzi i za čas ih se odradi prije početka samog vježbanja) i provjerite, onako interno, sami sa sobom, što se spremate odraditi. Krenite od banalnih stvari. Jesu li vam ramena u ispravnom položaju? Držite li laktove i zglobna tijela tamo gdje trebaju biti? Kakav je hvat? I jeste li doista stavili prikladnu kilažu ili ste se možda zaigrali s utezima?

čuvaj tijelo

Sve će vam ove stavke pomoći da se dovedete u situaciju gdje će pokret biti moguće kompletirati, istovremeno zadovoljavajući kriterije vaše sigurnosti i napretka. Popusti li jedna od njih, možda i neće biti tako strašno. Ali sitna i opetovana popuštanja narušit će vježbu do točke gdje ona neće biti efikasna, a zatim vas možda čak i ozlijedi.

Koliko god nepopularno bilo, na treningu je važno biti pedantan i rigorozan, barem ako planirate biti dugovječni i svoj vježbački staž produžiti za mnogo godina, a ne bljesnuti na trenutak. To ne znači da u serijama ne možete biti energični, da nije dozvoljeno nikakvo varanje na ponavljanjima.

Ali itekako znači da kontrolirane uvjete opremljene teretane treba iskoristiti maksimalno. Taj aspekt njihove kontroliranosti često se zanemari kroz vlastitu nepažnju.

Zaključno

Mnogo ste toga već čuli o povredama. Ego uzme maha pa prevelike težine diktiraju nerealan tempo koji vodi do nesreće, sve je to moguće preduhitriti s malo mentalne budnosti. Znamo da neće svaki trening biti jednako vesel, da nećete uvijek biti spremni na potpunu koncentraciju, ali isto tako, baš je u tim trenucima nužno dati tadašnji maksimum.

Baš kada ste rastreseni ili umorni, uzmite par trenutaka prije prvog ponavljanja da sve što možete maksimalno popravite i date sebi najbolju šansu.

nepažnja

Isplati se kladiti na sebe i svoju spremnost da pokret odradite kako spada, baš da se ne bi uskoro pitali - eh, jesam li mogao biti pametniji?

Team Proteka

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni