Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Ne želim se prenabildati!

Trening | 20. Prosinac 2021. 11 minuta

Kada ljudi krenu u teretanu imaju svoje želje i nadanja o boljoj figuri. Ipak, jedan od čestih strahova spominje "prenabildavanje". Mitsku, dramatičnu transformaciju u Arnolda!

Ovo je uvijek simpatična tema i jedna od onih koje, s vremena na vrijeme, polako postaju iznova aktualne. Pomisli čovjek da se tema nekako zatvorila, kad ono, evo iznenađenja i opet stižu ista pitanja, iste "muke".

Može li se "prenabildati"?

Prenabildavanje, kako smo ga shvatili, proces je tijekom kojeg rekreativac vježba i radi na svojoj figuri kako bi ostvario male ili nešto veće pomake u vidu izgleda, no odjednom, ničim izazvan, biva žrtvom nagle preobraze u figuru nalik na one u profesionalnom bodybuildingu.

red rad i disciplina

Prsa su skočila za tri broja umjesto jednoga, ruke deru rukave, a trebala se samo pojaviti žila preko bicepsa, ramenima zapinje za štokove, a sustanari se žale da leđima pravi pomrčinu. Jadan čovjek, a samo je htio izgledati malo bolje!

U redu, da, šalimo se malo, ali zaista nam je komično (na simpatičan, ne podrugljiv način) slušati ovakve strahove!

Naime, brige nema. Proces razvoja mišićne mase je dugotrajan i osim pravilnog korištenja progresivno većih kilaža, organiziranja prehrane do točke blagog i održivog kalorijskog suficita, adekvatnog odmora i korisne suplementacije, nema neke šanse da će se dogoditi sam od sebe, a pogotovo ne preko noći ili u samo par treninga.

Istina je, početnici mogu iskusiti veći napredak kada krenu u teretanu baš zato što im tijelo nije naviklo na takav stimulans i onda se brže bolje prilagođava i gradi za nove napore. Čim ono namiriše neki postojani ritam, sve ga je teže ponovo natjerati na nove pomake i još više mišićne mase.

Što to znači? Da profesionalni bodybuilderi za svoje figure često treniraju i paze na sve ostalo barem jedno desetljeće! Kažem ovdje barem jer ni to ne mora biti dosta. Paze na sve, od proteina do sna!

Nisu mišići po svačijem ukusu!

Razumijemo da velika količina izraženih mišića nije svakome lijepa ili poželjna osobina figure pa isto tako shvaćamo zašto bi nekome moglo biti zastrašujuće smatrati bildersku figuru neminovnim i relativno brzim ishodom trenažnog procesa.

No strah je tu nužno otkloniti. Vjerujte nam, sve i da se sasvim usredotočeno bacite na posao, nitko vam ne može garantirati figuru mišićavaca iz časopisa i društvenih mreža. 

Ne samo zato što mnogi koriste anaboličke steroide, već zato što i uz njihovu pomoć i dalje sve ostaje jednako nužno. Trenirati se itekako mora, godinama, jesti jednako pažljivo i redovno, a ni proces odmora ne valja preskakati jer tijelo se svakako troši. 

žene i trening

Prije nekog vremena zato je bilo teško pronaći mnogo djevojaka u treningu kada dođete do teretane. Ne zato što one ne mogu ili nemaju volje, baš suprotno, često smo baš uz treninge mladih dama vidjeli što znači ozbiljan rad, ali taj strah od mišićavog izgleda koji će im narušiti ženstvenost ili željene linije figure, e to ih je držalo podalje.

Još ako bi koja od njih naišla na sliku ženske bodybuilderice, znala bi zaključiti da takav izgled stiže po neminovnoj inerciji fizičke aktivnosti.

Danas znamo da nikako nije tako, a i sve više aktivnih djevojaka ozbiljno trenira oblikujući tako figuru do željenih proporcija. Biti fit danas je u modi, a zategnutije tijelo neće se nužno pretvoriti u bildersko, bez obzira na spol!

Mišići i kile nisu uvijek isto!

Ako se bojite skoka na kilaži to je već sasvim druga stavka i, osim ako u teretani ne jedete krafne na spravama, neće biti većih opasnosti po vagu.

Ovdje se radi o jednostavnoj kalorijskoj računici - jedete li, s obzirom na sav dnevni napor, više od onoga što trošite, otprilike jednako, ili manje?

1. Ako jedete osjetno više, kilaža ide gore i - moramo reći - ne uvijek ona koju bi netko želio. Možda se pojave neke nove nepoželjnosti oko struka!

2. Ako jedete otprilike jednako potrošnji, ne morate se bojati bilo kakvog dramatičnog pomaka gore - ili dolje!

3. Ako jedete osjetno manje od potrošnje, očekujte da će s vremenom kilaža padati jer nema dovoljno "goriva" za sve poslove.

Želite li se "nabildati" kao bodybuilder opet moramo naglasiti da do toga nikako neće doći slučajno ili iznenadno. Ako ste genetski predisponirani za taj sport možda otkrijete ubrzani razvoj mišićne mase s obzirom na generalnu populaciju, no ni tada nema riječi o mišićima koji će vas uhvatiti nespremne jer su samo tako "eksplodirali" od rasta.

Dogodili vam se kroz dulji period neželjeni porast mišićne mase pogledajte trenirate li možda previše za hipertrofiju (rast mišića), a premalo za neki drugi cilj (održavanje tonusa, snagu,izdržljivost itd.) jer s obzirom na želje, metode morate prilagoditi!

mišići se grade polako

Upamtite:

1. "Bildanje" mišića polagan je proces čiji se rezultati očitiju postepeno i kroz dulji vremenski period.

2. Bojite li se iznenadne mišićne mase, ona se neće dogoditi, ali prilagodite trening i prehranu svojem cilju!

3. Dobivate li višak kila koji nema veze s mišićima svakako provjerite vlastite prehrambene navike. Tamo leži problem!

Kada bi mišići tako lako i često rasli, mnogi bi postali profesionalni bilderi čisto po inerciji prirode tijela. Ovako, nema straha, za rezultat treba puno vremena i muke!

Team Proteka

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni