Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Što je to ZMA i kako se koristi?

Suplementi | 15. Studeni 2021. 8 minuta

Postoje različite vrste suplemenata od kojih je mnoge lako prepoznati već po imenu i donekle zaključiti kako i zašto ih koristimo. Ovaj nije tako samorazumljiv, ali ima itekakve benefite!

Zma, iako tako počinje, nema nikakve veze sa zmajevima! Ne samo to - može se zvati i ZMB! Radi se o dodatku prehrani koji kombinira više mikronutrijenata u jedan proizvod kako bi pokrio široki spektar korisnih svojstava u efikasnoj dozi već od prvog korištenja. O čemu se onda točno radi?

Što je unutra?

Z - Slovo z ovdje kod nas zapravo bi trebalo biti C jer se radi o dobro poznatom cinku. On je našem tijelu izrazito važan jer sudjeluje u radu otprilike stotine enzima te je usko povezan s DNA i RNA.

Od plodnosti do sinteze proteina, cink nalazimo u jednoj od glavnih uloga. Dodajte tomu i njegov povoljan učinak pri rastu stanica, zarastanju rana i funkcioniranju imunosnog sustava i odmah se shvaća zašto nam je bitan.

ZMA i Mišići

M - Srećom po nas, m ostaje M! Radi se o magneziju. On je zadnjih godina sve popularniji, od različitih vrsta tableta, krema, pudera, sprejeva, pića itd. Bilo kuda, magnezij lako sretnemo. 

Ako je cink imao veze sa stotinom enzima, magnezij dovodimo u kontekst s više od tristo enzimskih procesa. Kosti i zubi itekako ga trebaju (iako se držalo da tu kalcij igra glavnu ulogu), a imate li problema s grčevima, glavoboljama ili lošom ciruklacijom, lako je moguće da vam ovog minerala kronično nedostaje!

A - Zapravo, a bi nas uputilo na "and b6", odnosno "i dodatak b6". Što je sada taj b6? Radi se o vitaminu! Važnom po neurotransmitere živčanog sustava, crvena krvna zrnca i nama itekako bitnog procesa stvaranja proteina.

S obzirom na ključnu ulogu u razmnožavanju stanica, njegov deficit brzo uočavamo kroz anemična stanja, neugodne akne, simptome depresije i općenit osjećaj slabosti. Jasno onda, ne želimo da nam ga nedostaje.

Isto tako, može uključivati i preporučenu dozu kalcija!

Praktičan i koristan za zdravlje!

Kombinirati ove sastojke u jedan proizvod zapravo je vrlo praktično i korisno kada gledate navike aktivnih pojedinaca, ali i onih koji to planiraju postati.

Sve navedeno, od umora, zdravlja zglobova i kostiju, do imuniteta i hormonalnog sustava - potrebno je držati pod kontrolom i dobro nadzirati kako bi sportski učinak bio adekvatan.

Mnogi od nas s obzirom na sve dnevne obveze, tempo života, ali i vrlo iskren manjak pažnje, nemamo prehranu koja bi uvijek uključila široku paletu namirnica bogatu skoro svim makro i mikro nutrijentima.

Prehrana i zašto joj dodati suplemente

Znamo, i mi bi uistinu voljeli da svaki dan iz vlastitog vrta i uzgoja možemo ubrati nešpricano voće i povrće, pojesti nešto svježih jaja i mesa kojeg smo dugo i kontrolirano uzgajali. Prečesto, ipak, dogodi se dan u kojem hrana bude daleko manje probrana i poznata. 

ZMA i Snaga

Ista je stvar i s prerađevinama koje su uglavnom bogate jakim i razvijenim okusima, ali vrlo siromašne kada dođe do vitamina i minerala.

Dok će čokoladni keks oduševiti nepce i stvoriti dojam vrlo prolazne sitosti u trbuhu, našem tijelu neće pružiti sve dodatne blagodati konzumiranja različite hrane. Keks, ništa više, ništa manje, ali sigurno ne sve ono potrebno!

Upravo su zato ovakvi suplementi krajnje praktični. Ekonomična pakiranja osiguravaju višetjednu dozu mikronutrijenata potrebnih za optimalno funkcioniranje organizma.

Mogu se popiti kroz dan bez obzira na obveze, a konzumiranje ne traži od vas mnogo vremena za samu pripremu i unos. Treba priznati, s obzirom na današnji tempo života, vrijeme je luksuz!

Za rekreativce, ali i teretanske veterane!

Isto tako, bez obzira gdje se nalazite u svom vježbačkom procesu, ZMA je koristan za uzimanje! S obzirom na podršku koju pruža u iskorištavanju proteina, podizanju raspoloženja i podršku kostima te vezivnom tkivu, nije važno trenirate li i organizirate prehranu za cilj dodavanja mišićne mase ili želite izgubiti koji kilogram.

Na što god ciljali, u tijelu postoji proces i scenarij gdje ZMA uistinu može pomoći!

S obzirom na naše upute nije potrebno koristiti veliku dozu kako bi se postigao optimalan učinak. Pakiranja tako traju i po mjesec dana, a kroz čitav period opskrbljuju organizam korisnom količinom spomenutih nutrijenata.

Često znamo reći da je kod konzumacije bilo čega stvar u dozi, pa tako i ovdje - doista nije potrebno pretjerivati!

ZMA i oporavak

Za sve koji žele napredovati i brinuti o sebi!

Bez obzira na to koju izvedenicu imena ovog suplementa sreli, znate da se u sastavu moraju nalaziti cink, magnezij i vitamin b6 koji čine ključno trojstvo sitnih, ali vrlo bitnih tvari za pravilno i dobro funkcioniranje našeg organizma.

Bez obzira na spol i sportski cilj, takvo što može nam svima koristiti! 

Pogodan i za mlađe korisnike, ZMA širokom paletom benefita pokriva čitavo tijelo, od imuniteta do razvoja novog mišićnog tkiva!

Team Proteka

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni