Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Sve što trebaš znati o mikronutrijentima

Suplementi | 21. Travanj 2023. 11 minuta

Mikronutrijenti su esencijalni nutrijenti koji su našem tijelu potrebni za pravilno funkcioniranje. Radi se primarno o mineralima i vitaminima, o čemu možete saznati više u našem članku.

Mikronutrijenti su neophodni za pravilno funkcioniranje našeg tijela. Nalaze se u raznim izvorima hrane, od voća i povrća do mesa i mliječnih proizvoda. Radi se o primarno mineralima i vitaminima, a općenito su potrebni u malim količinama kako bi naše tijelo funkcioniralo kako treba. Na koje mikronutrijente bi trebali obratiti pozornost?

Što su to mikronutrijenti?

Što su to mikronutrijenti?

Kako bismo održali zdrav način života, važno je razumjeti različite vrste mikronutrijenata i njihove dobrobiti. Mikronutrijenti su vitamini, minerali, fitokemikalije i elementi u tragovima koji su neophodni za rast i razvoj našeg tijela. Mogu se naći u izvorima hrane kao što su voće, povrće, žitarice, orašasti plodovi i mliječni proizvodi, ali i kao dodatak prehrani, u obliku suplementacije.

Vitamini su esencijalna vrsta mikronutrijenata koji imaju vitalnu ulogu u ljudskom zdravlju. Oni su neophodni za pravilno funkcioniranje našeg tijela i pomažu nam da budemo zdravi tako što pomažu u razvoju i održavanju naših stanica, tkiva i organa. Vitamini potiču metabolizam hrane, a pomažu u stvaranju energije. 

Minerali su također esencijalna vrsta mikronutrijenata koji su neophodni našem tijelu za pravilno funkcioniranje. Igraju važnu ulogu u održavanju zdravih kostiju, zuba i mišića. Također pomažu u regulaciji tjelesnih hormona i metabolizma.

Fitokemikalije su esencijalni mikronutrijenti koji se mogu pronaći u biljkama. Upravo su oni ti koji štite biljke od bakterija, virusa i gljiva, dok ljudima pomažu tako što jačaju imunitet, smanjuju upale i pomažu spriječiti oštećenja DNA, kao i njihov popravak.

Elementi u tragovima su esencijalni mikronutrijenti koji su potrebni u malim količinama za pravilno funkcioniranje tijela. Potrebni su za razne metaboličke procese i igraju važnu ulogu u održavanju dobrog zdravlja.

Nedostatak mikronutrijenata može dovesti do različitih simptoma, poput umora, slabe koncentracije i oslabljenog imunološkog sustava. Na koje je mikronutrijente potrebno obratiti pažnju?

Vitamin A

Vitamin A

Vitamin A pomaže u razvoju očiju i održavanju zdrave kože, zuba, kostiju i vida. Primarna funkcija vitamina A je održavanje zdravog vida i rasta kostiju. Vitamin A može se pronaći u jetri, mliječnim proizvodima, žumanjcima, masnoj ribi, kao što je losos i ulju bakalara.

Vitamini B

Kompleks vitamina B, koji se sastoji od tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina, folata i piridoksina (B6) važni su faktori u proizvodnji energije, normalnoj funkciji živaca, proizvodnji crvenih krvnih stanica, regulaciji apetita i serotonina te korištenju osnovnih tjelesnih funkcija. O vitaminima B možete detaljnije pročitati u našem ultimativnom vodiču. Prvenstveno se nalaze u životinjskim proizvodima poput mesa i jaja te nekim biljnim izvorima poput morske trave, soje, mliječnih proizvoda, prehrambenog kvasca, pivskog kvasca.

Vitamin C

Vitamin C smatra se antioksidansom koji je potreban za zdrav rast i popravak stanica, kao i za održavanje jakog vezivnog tkiva u cijelom tijelu. Također je potreban za apsorpciju željeza i stvaranje crvenih krvnih stanica. Neutralizira slobodne radikale, pomažući u prevenciji mnogih vrsta raka, bolesti srca i neuroloških poremećaja. Prvenstveno se nalazi u voću poput naranči, limuna, grejpa i jagoda te tamno obojenom povrću poput brokule, kelja i prokulica.

Vitamin D

verviavita multi vita & minerals

Vitamin D smatra se prohormonom koji regulira metabolizam kalcija u cijelom tijelu pospješujući apsorpciju kalcija iz crijeva te tako podržava zdravlje kostiju. Također povećava apsorpciju mnogih drugih minerala, uključujući fosfor, magnezij i cink. Prirodno se nalazi u masnoj ribi kao što je losos i tuna, jaja, obogaćeno mlijeko, jogurt i nekim biljnim izvore poput gljiva.

Vitamin E

Vitamin E je snažan antioksidans koji pomaže u zaštiti stanica od oštećenja slobodnih radikala, potiče regeneraciju stanica i štiti krvožilni sustav. Izvori vitamina E uključuju orašaste plodove poput badema i oraha, avokado i ulje pšeničnih klica.

Kalcij, kalij, željezo, magnezij

Kalcij je neophodan za zdravlje kostiju, rad živaca i kontrakciju mišića. Možemo ga pronaći u jogurtu i drugim mliječnim proizvodima, bademima i tofuu. 

Kalij možemo pronaći u zelenom lisnatom povrću, grahu, orašastim plodovima, bananama i mliječnim proizvodima, a pomaže u regulaciji razine tekućine i krvi u tijelu.

Željezo je važan mineral koji pomaže održati zdravlje krvi i važan je dio hemoglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima. Možemo ga pronaći u orašastim plodovima, sušenom voću, zobi, raznim grahoricama i zelenom lisnatom povrću.

Magnezij ima ulogu u cijelom nizu procesa u tijelu, od izgradnje proteina i snažnih kostiju, do regulacije razine šećera u krvi i krvnog tlaka. Možemo ga pronaći u zelenom lisnatom povrću, avokadu i orašastim plodovima. Detaljno možete pročitati o magneziju u našem ultimativnom vodiču.

Mikronutrijenti su neophodni za pravilno funkcioniranje našeg tijela. Imaju važnu ulogu u rastu i razvoju naših stanica, tkiva i organa. Međutim, zbog nedostatka pravilne prehrane u našoj prehrani, mnogi ljudi imaju manjak ovih bitnih nutrijenata. Kako bismo osigurali dovoljan unos tih mikronutrijenata, važno je uključiti i suplementaciju kao nadopunu naše prehrane.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni