Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Kako izvući najviše iz kave kroz dan?

Savjeti | 31. Svibanj 2024. 3 minuta

Kava je jedan od omiljenih napitaka u kojem brojni uživaju. Za naš dan može donijeti mnoštvo prednosti, od više energije do bolje koncentracije.

Kava, omiljeni napitak u kojem uživamo, nije samo jutarnji ritual, već može biti i moćan dodatak za povećanje energije i produktivnosti tijekom dana. Njena popularnost dolazi iz bogatog okusa, ali i sposobnosti da pruži prijeko potreban poticaj kada nam je to najpotrebnije. No, kako možemo iskoristiti kavu do njenog najvećeg potencijala?

Odabir prave kave

Odabir prave kave

Odabir prave kave uključuje nekoliko različitih faktora: sadržaj kofeina, kvaliteta zrna i profil okusa. Različite vrste kave, različite vrste zrna i metode kuhanja mogu značajno utjecati na profil okusa i sadržaj kofeina, bilo da uživate u instant kavi, onoj pravoj turskoj, espressu ili hladno kuhanoj kavi.

Što se tiče količine kofeina, svaka kava ga sadrži. Količina može varirati ovisno o čimbenicima kao što su vrsta zrna, stupanj prženosti i način kuhanja. Više pečeno zrno kave ima nešto manje kofeina od svjetlijeg pečenja zbog duljeg procesa prženja. Osim toga, espresso obično ima veću koncentraciju kofeina u usporedbi s instant kavom.

Kada kupujete kavu u zrnu, odlučite se za cijela zrna umjesto prethodno samljevene kave kako biste očuvali svježinu i okus. Potražite zrna koja dolaze iz određene regije ili farme, jer obično nudi jedinstvene profile okusa i višu kvalitetu. Uz to, uzmite u obzir datum pečenja, ciljajući na kavu koja je bila pečena u posljednjih nekoliko tjedana kako biste osigurali optimalnu svježinu.

Naravno, na kraju dana sve ovisi o tome kakve su vaše preferencije okusa. Kava može biti odlične kvalitete, no ako vašem ukusu i rasporedu više odgovara instant kava, potrebno je znati da i ona može donijeti dovoljno kofeina u vaš dan.

Kada piti kavu?

Kada piti kavu

Odrediti kada ćete piti kavu može značajno povećati njezin učinak tijekom dana. Iako mnogi posegnu za šalicom kave čim se probude, znati kada je optimalno vrijeme za konzumiranje kave može pomoći da učinkovitije iskoristite njezine prednosti.

Konzumacija kave nedugo nakon buđenja može ubrzati vaš metabolizam i pružiti vam prijeko potrebnu energiju da se uhvatite u koštac s danom koji je pred vama. Kofein u kavi stimulira središnji živčani sustav, povećava budnost i poboljšava kognitivne funkcije, što je čini izvrsnim pratiocem za one ranojutarnje sastanke ili rokove.

Međutim, kako dan odmiče, bitno je voditi računa o tome kada pijete kavu kako ne biste poremetili svoj ciklus spavanja i buđenja. Kofein ima poluživot od otprilike pet do šest sati, što znači da polovica kofeina koji konzumirate ostaje u vašem sustavu nekoliko sati nakon konzumiranja. S bzirom na to, konzumiranje kave kasno tijekom dana može ometati vašu sposobnost da zaspite i negativno utjecati na kvalitetu vašeg sna.

Kako biste izbjegli ove poremećaje spavanja, razmislite o tome da ograničite unos kofeina na jutarnje sate i suzdržite se od konzumacije kave ili drugih napitaka koji sadrže kofein popodne i navečer. Umjesto toga, odlučite se za kavu bez kofeina ili alternative bez kofeina poput biljnog čaja kako biste zadovoljili svoju želju za toplim pićem bez ometanja sna.

Povećanje učinaka kave

Dodatak za zdravlje zglobova i ljepšu kožu

Kako biste maksimalno povećali dobrobiti svog svakodnevnog rituala ispijanja kave, razmislite o uključivanju zdravih sastojaka koji mogu poboljšati i okus i nutritivni profil vašeg napitka. Dodavanje cimeta ili kolagena ne samo damože poboljšati okus, već i pružiti dodatne zdravstvene prednosti.

Cimet, popularan začin poznat po svom toplom i ugodnom okusu, može biti divan dodatak kavi. Cimet daje suptilnu slatkoću vašem napitku zajedno s brojnim zdravstvenim prednostima. Može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi, poboljšati zdravlje srca, pa čak i pomoći u kontroli težine. Jednostavno ga je ubaciti u kavu: dodajte malo cimeta prije kuhanja!

Slično tome, dodavanje kolagena u kavu može pružiti bezbroj dobrobiti za vašu kožu, kosu, zglobove i zdravlje crijeva. Kolagen je najzastupljeniji protein u tijelu i igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja i integriteta različitih tkiva. Uključivanje dodatka kolagena ili kolagenskih peptida u vašu kavu može pomoći u zdravom starenju, potaknuti elastičnost kože, pa čak i pomoći u probavi. 

Optimizacija konzumacije kave tijekom dana za maksimalnu korist znači određivanje vremena i potencijalnih dodatnih sastojaka. Postoji bezbroj načina za poboljšati vašu kavu zdravim dodacima, odabirom pravog zrna i vremenskom rasporedu. Kofein iz kave tako lako može doprinijeti vašoj produktivnosti, razini energije i učinkovitosti, bilo po pitanju poslovnog života ili čak treninga.

Naravno, za one koji nisu fanovi kave, suplementiranje kofeinom također je jedan od načina za iskoristiti pozitivne učinke tog sastojka u svom svakodnevnom životu.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni