Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Želim izgledati široko - što učiniti

Savjeti | 25. Veljača 2022. 7 minuta

Ako ste muškarac koji ide u teretanu i želite promijeniti svoj fizički izgled, dojam širine vrlo je vjerojatno jedna od stvari koje želite ostvariti.

Ako ste mladić, znam kako vam je - nije to lak period života, završavate srednju školu ili taman upisujete fakultet, izrasli ste, mislite da je to to što se visine tiče, ali nekako sva roba na vama stoji kao na vješalici i onaj komentar da jedva prolaziš kroz štokove nikad ne dođe na tvoju adresu. Važno je ovdje reći da se ne smiješ definirati kao osobu kroz svoj fizički izgled, ali ako želiš razviti muskulaturu, to je sasvim dobro i pohvalno.

S druge strane, možda je prošlo puno godina otkad si se bavio sportom. Figura više nije tu, struk se proširio, ispalo je malo trbuha, a ramena...eh, nekada su djelovala znatno impresivnije no sada. Misliš si zlatni dani davno su me prošli.

Ako nešto možemo naučiti od bodybuildinga, onda je to činjenica da nam za dobar izgled podjednako koriste mišićni razvoj kao i elementi iluzije vezani uz isti.

Vrhunski Proteini

1. Struk, struk, struk

Kada kažemo da treba kontrolirati ili smanjiti struk, ne mislimo na proces drobljenja zdjelice ili neko slično, uvrnuto manipuliranje kostima. Puno je jednostavije i manje opasno po zdavlje jer trebamo regulirati količinu masnih naslaga koje nam se nakupljaju oko bokova. Ako si dečko iz prvog primjera, ovo će za tebe značiti da iako moraš ići u kalorijski suficit (jedem više nego što trošim), to trebaš činiti polagano i kvalitetno jer razvoj figure vjerojatno ne povezuješ s naubrenim trbuhom i širokim bokovima.

AKo si bliže čovjeku iz drugog primjera, onda ti je potreban kalorijski deficit, odnosno trošim više nego što unesem. Očito je da si sposoban hranom zadovoljiti svoje energetske potrebe, a sada je potrebno kombiniranjem anaerobnog i aerobnog treninga stesati figuru kako bi vidio čime raspolažeš.

Upamti, dojam širine kreće od uskog struka ili barem osjetno užeg od širine ramena.

2. Razvijaj ramena

Težinski trening koji u sebi okuplja stimulaciju adekvatnom težinom i intenzitetom, povoljan je za nastupanje hipertrofije. Drugim riječima, stvarno dobar trening jednako šansa za veće mišiće.

Ono što bi mi obuhvatili pod pojmom ramena zapravo su dvije male simetrične mišićne skupine na lijevoj i desnoj strani koje tvore skeletni mišići najviše angažirani u pokretima potiska i letenja. Možda si samo preletio ovu riječ, ali tu je ona nužna - male!

ramena i trapez

Pažljiv razvoj ramena uključuje prikladan oblik kilaža, odsustvo divljanja i kontroliran pokret. Često se vidi da pri izvedbi vježbe letenja ljudi jednostavno mlataraju rukama gore-dolje, a zatim, kako bi ispali snažni, u različitim varijantama potiska, odabiru kilaže koje jedva podižu angažirajući daleko više od samih ramena, povećavajući tako šanse za povredu.

Podnaslov je ovjde s razlogom kakav je. Razvijaj ramena, ne razbijaj ramena. Kontroliran pokret, izazovna težina koja te ne traži uključivanje čitavog tijela te redovitost u teretani ključni su za napredak.

3. Leđa su ključna

Ako smo rekli da su ramena sama po sebi mala skupina mišića, onda su leđa njihov veći i stariji brat. I bez obzira na to što se u narodu kaže da netko ima široka ramena, takav komentar vrlo često izazvan je širokim leđima, poglavito dobro razvijenim latovima i romboidima. Krupni trapez također je poželjan, a on je neka diplomatska zona između latova i leđa.

Ako ne znate što su latovi, pojednostavljeno ćemo reći da su to oni mišići leđa koje zaobljene vidimo između ruku. Ključni su za stvaranje dojma "v" oblika i njihov razvoj moguće je stimulirati različitim vježbama od zgibova do modificiranih veslanja.

Naglasiti valja da dobra leđa vrijedi pogoditi iz više kutova, a kilažom (kada smo usavršili pokret) možemo ih poprilično opteretiti.

Deadlift, odnosno mrtvo dizanje, uvijek se smatrao kraljevskom vježbom za leđa jer od erektora do trapeza uključuje sve živo, a veslanja dvoručnim utegom i povlačenja na spravi em mogu izgledati impresivno s velikim kilažama em pomoću njih doprinose impresivnom izgledu.

mišići i vježbe leđa

Kada se spoje dobra leđa i ramena tvori se nenadmašan dojam širine omogućen mišićnim razvojem i adekvatnim treningom. Znak je aktivnog i snažnog vježbača koji je na pravilan način stimulirao tijelo koje se zatim uistinu i moralo - proširiti!

Ako želiš stvoriti dojam širine i mišićne raskoši vlastite figure, važno je da istu prvo objektivno analiziraš, pogledaš u kakvom je stanju struk, koliko su razvijena leđa i što uopće radiš kako bi osnažio ramena.

Imajući to u vidu i koristeći sugestije koje smo naveli u tekstu, uvidjet ćeš da malo po malo mijenjaš svoju figuru i dolaziš do željenog rezultata.

Team Proteka

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni