Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

3 savjeta za mišiće početnika

Savjeti | 19. Studeni 2021. 9 minuta

Izgraditi mišiće i oblikovati tijelo velika je želja mnogih od nas. Neovisno o mjeri ili konačnom planu, taj se cilj nekada čini prilično dalekim. S tim u vidu, dajemo par savjeta za Vaše i naše mišiće!

1. Jedeš? Što i koliko?

hrana za početnike

Mišići od nečega moraju rasti! Razvijeni i uvježbani mišići zatim postaju i veliki potrošaći energije pa je samim time lakše održavati određenu razinu potkožne masti i izgleda općenito.

Međutim, ne rastu od svega i nije im svaka hrana jednako "po volji". Dapače, već smo pisali o važnoj ulozi proteina i ugljikohidrata pri oblikovanju figure, no krenimo sada malo šire i dalje. Što se to ovdje zapravo jede i...koliko je toga u tanjuru/posudici?

Kalorije, gore ili dolje?

Želiš li povećati svoje mišiće vjerojatno ćeš morati i "podebljati" unos proteina. Uvažena mudrost kaže da se radi o količini od 2+ grama po kilogramu težine vježbača, ali budeš li iste tražio isključivo na deklaracijama čokolada i sličnih prerađenih slastica, mogao bi se iznenaditi!

Hrana bogata proteinima često ima i priličnu količinu ostalih nutrijenata. Kod jaja i mesa tu govorimo o mastima, a kod prerađenih proizvoda uistinu može biti svega! Pripazi, proteini nam trebaju, ali nisu jedina stavka!

S jedne strane, nužno je jesti za povišene potrebe aktivnog tijela, a kada želiš smršaviti, prijatelj ti je kalorijski deficit ili "jedem manje no što potrošim" filozofija. U pravilu ne želiš da taj deficit bude agresivan i zastrašujuć.

Smanjiti svu hranu na jabuku i šejk vjerojatno nije najpametnija stvar, no održavanje povoljne razine proteina uz postepeno smanjenje ukupnog broja kalorija kroz pažljivu prehranu - e to je već nešto!

2. Trening, trening, trening

Trening početnika

Naše je tijelo uistinu fascinantno za proučavanje. Mnogi veliki umovi slažu se i ističu da najveća prednost čovjeka nad ostalim bićima leži upravo u njegovoj nevjerojatnoj mogućnosti prilagodbe na različite životne uvjete. Takva je situacija i u svijetu treninga. Što to zapravo znači?

Da trenirati možemo na više različitih načina uz birana opterećenja, a tijelo će, polako ali sigurno, loviti korak! Ok, nemojte to sada shvatiti kao da tijelo može doslovno bilo što, postoje prirodne granice mogućnosti, no isto tako u svakom smo im trenutku (kao početnik) vrlo, vrlo daleko! Tijelu dakle odmah u početku treba osmisliti pametan izazov.

Izazovima protiv odustajanja!

U teretanu ne smijemo doći nadobudni do točke egom konstruiranih, nenormalnih ciljeva. Neće sve ići kao od šale jer smo malo švrljali po instagramu i pogledali poučni video na nečijem youtube kanalu.

Isto tako, ustrašenost nam nije od pomoći. Bojati se utega, sprava i pokreta znači krenuti bez ikakve vjere u vlastite mogućnosti. Dakako, one u početku neće baš biti za rušenje rekorda, ali sigurno su dovoljne za polagane pomake! To naglašavamo jer će se baš na treningu bazirati napredak. 

Na tom kompletu pažljivo osmišljenih težinskih, ili aerobnih, izazova, temeljimo buduće rezultate. Pustite one postotke koji govore koliko je važna prehrana, koliko trening, koliko nešto sasvim sedmo. Gdje god da jeste, na kojem god koraku, dajte sve od sebe!

Ne znači to uvijek udaranje o apsolutnu granicu mogućnosti, već maksimalnu posvećenost planiranom treningu. Piše deset serija po deset ponavljanja? Super! Neka se svaka računa! Piše 30 minuta trake na brzini 5.5? Sjajno! Posvetimo im se adekvatno. Od treninga nema bježanja!

3. Suplementacija i realna očekivanja

Suplementi za početnike

Na ovoj stranici možete pronaći aktivan web shop u kojeg smo kroz godine uvrstili čitav niz hvaljenih suplemenata kvalitetnih brendova sportske prehrane. Od proteina i gainera do fat burner proizvoda, pa i vrhunskog kolagena!

Znamo zašto su tu, znamo što prodajemo, a isto želimo objasniti i vama. Bez prenemaganja, bez glupiranja. Suplementi su tu jer imaju svoje mjesto u rutini vježbača, ali jasnoća istoga često se gubi iz vida.

Što očekivati? Učinkovitost!

Sama riječ suplement govori nam da nešto dodajemo. Logično, zar ne? Radi se ipak o "dodacima prehrani". Oni su ovdje kao neki poželjan prefiks nečega već ustaljenog i osmišljenog. To nešto je spomenuta prehrana!

O njoj smo par stvari rekli i u prvome savjetu. Bez da postoji neka vrsta stimulacije - treninga, i zatim osmišljene prehrane kao dodatna podrška, suplementi će patiti pod teretom nerealnih očekivanja. Spominjali smo to u našem tekstu o tabletama za mršavljanje istaknuvši pritom da mnogi očekuju tabletu koja će se jednostavno popiti i zatim magično odraditi posao koji čeka - baš nas!

Slično je i s drugim suplementima. Primjerice, proteini i gaineri doista koriste pri preciziranju unosa kalorija, postizanju suficita ili deficita te unosu nutrijenata s ciljem mišićnog rasta. Sve to stoji. Međutim, piti proteine u fotelji, vrteći prstom po mobitelu u drugoj ruci, e to baš neće previše pomoći izgledu mišića, pa samim time ni figure kao takve. 

Jednostavno, treba se znati red! Kada posložimo život tako da efikasno treniramo i pametno jedemo, otvara se sjajna prilika za adekvatnu suplementaciju podređenu cilju! Taj cilj može biti izgradnja mase, mršavljenje, ili nešto treće, ali moramo mu zapravo biti posvećeni. Kaže jedna poslovica "nothing works, unless you do" i to smatramo velikom životnom istinom. Tko nije spreman uložiti trud, očekuje pomoć bez da je pomogao sam sebi!

Team Proteka

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni