Košarica Narudžba

5 godina bez Weidera

26.03.2018
Luka Kuhar
Pišući ovaj članak, čini mi se kao da sam jučer čuo vijest da nas je napustio „Master Blaster“ Joe Weider, zbog mnogih zasluga znan kao otac modernog bodybuildinga.

 U zadnjih pet godina mnogo se toga dogodilo na što bi Joe danas gledao ponosno. Olympia je veća nego ikada, a novci koje danas dobiva pobjednik dovoljni su za ugodan život nasuprot skromnim nagradama koje je navedeno natjecanje dijelilo u svojim počecima.

 
Priča kaže da je upravo Joe „spasio“ bodybuilding od toga da mu se najvažnije natjecanje zove Mr. Brokula ili nešto toga tipa. Znate, koliko god bili veliki, mišićavi i zastrašujući, male su šanse da vam netko neće puknuti od smijeha kada mu kažete da ste šesterostruki Mr. Brokula. Ako ništa, Weider tu može biti sretan što vam je tu spasio obraz.
 
Stavljajući šalu na stranu, prisjećamo se da je Master Blaster natjecateljski bodybuilding s godinama podizao u neslućene visine, dajući krila desecima, ako ne i stotinama poznatih natjecatelja, među kojima se našao i Arnold Schwarzenegger.
 
Okušao se u suplement industriji, kao i u izdavaštvu, pa stoga ne čudi da će se njegov život također uskoro pronaći na filmskom platnu. Nije to baš tako „obična“ priča o uspjehu, već i o gradnji čitave branše na idejama skoro samo jedne osobe.
 
Dok je bio aktivan, redovno je razgovarao s natjecateljima i održavao taj osobiti osobni kontakt s najboljim bilderima Olympia konkurencije. Dolazili su kod njega na razgovore, provjeru forme, ali i potpisivanje tada vrlo lukrativnih ugovora o sponzorstvu. Joe je vrtio velik novac, a oko njega se okretao velik sport. Bilo je to vrijeme u kojem su krupni dečki gravitirali u ured jednog brkatog stričeka.
 
Ime tog čovjeka i dan-danas nalazi se iznad dvije najcjenjenije riječi u bodybuildingu: Mr. Olympia, baš kao i u kratkom jingleu koji čujemo prije nego što natjecanje počme. Sport nastavlja napredovati bez obzira na gubitke koje je s vremenom pretrpio, ali iako je teško ostati bez osobe kao što je Weider, on i dalje ostaje kamen temeljac jedne glamurozne strane ovog sporta koja je uspješno kombinirala natjecateljsku i show dimenziju.
 
Prošlo je pet godina od smrti Joea Weidera, no zbog njegova života te su godine obilježili napredak i rast.
 
Do Čitanja,
Luka Kuhar
Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO