Košarica Narudžba

Colemanova Žrtva

03.07.2018
Luka Kuhar
U profesionalnom bodybuildingu malo se koji šampion pamti kao Ronnie Coleman. Osmerostruki Mr. Olympia dominirao je svojom erom, ali ispostavilo se uz visoku cijenu.

 Da Ronnie Coleman treba biti bodybuilder davnih je godina uočio još vlasnik Metroflex Gyma. Uočivši njegovu impresivnu figuru osigurao mu je besplatno članstvo i pomoć u pripremama. Iskusan njuh starog znalca dobro je opazio potencijal u Colemanu, ali sumnjam da je itko mogao pretpostaviti u što će se Ronnie s godinama pretvoriti.

Njegov talent pomogao mu je u powerliftingu gdje je također bio vrlo uspješan. Dapače, s obzirom da u pro krugovima isprva nisu pljuštale titule, gdjekad bi netko dvojio da možda ipak treba dizati utege u lifterskom smislu.

I onda se dogodilo. Dorian Yates više nije dolazio braniti svoju titulu, otvorila su se vrata za novog prvaka koji je po svemu sudeći trebao biti Flex Wheeler. Nažalost po njega, taj se scenarij nikada nije odigrao, a slavni trofej pred nosom mu je uzeo Ronnie Coleman. Njegov onemoćali pad na koljena u potpunoj ekstazi postao je simbolom početka impresivne dominacije koja je trajala osam godina, a da je bilo malo više sportske sreće, i deveta bi se našla pod njegovim pojasom.

Iza sebe imao je silovitu konkurenciju, ali s vremenom ih je toliko „eutanazirao“ da se par godina činilo kao da je Olympia jednostavno Ronnie Coleman show, pogotovo nakon što je i Jay Cutler toliko puta morao biti zadovoljan srebrom.

Size game koji je nametnuo Coleman malo tko mogao je pratiti, a čak i oni koji su uspjeli razviti figuru do te razine ne izgledajući kao frižideri i ormari, morali su priznati da je Ronnie ipak majstor te discipline. Upravo zato određeni fanovi bodybuildinga drže da je Coleman potpuno „rasturio“ bodybuilding standarde, čemu dodatno pomaže velik broj komentara u stilu „Nikad nisam vidio čovjeka kao  što je Ronnie Coleman u formi.“

Razna testiranja kojima se Ronnie podvrgnuo pokazala su da ima strašnu genetsku potkovanost za ovaj sport. Ali unatoč svim predispozicijama i nevjerojatnom izgledu, nikako ne može reći da je posao odradio kao od šale i da nakon podvlačenja crte nije postojala cijena koju mora platiti.

Ta cijena danas izgleda osobito teško. Broj Ronnievih operacija parira broju osvojenih Olympia, a čudovišni natjecatelj koji je dizao stotine kilograma i bacao goleme bučice kao da su kikiriki, danas jedva hoda. Ne sjećam se kada smo ga zadnji put vidjeli, a da si nije morao pomoći štakama ili sličnim pomagalom.

Naravno, u svom stilu, Ronnie tvrdi da ne žali što je trenirao kako je trenirao i živio kako je živio. I mogu reći da sam sasvim siguran da nema pretvaranja i muljaže u njegovom slučaju. Kao i šampioni prije njega, a i oni nakon, znao je da, ako ne daš onoliko koliko imaš, možeš ostati bez onoga što toliko želiš.

Istina je da pred Colemanom nije najlagodniji ostatak života. Ali što god netko rekao na to, može biti siguran da se Coleman nikada neće morati okrenuti iza sebe u starosti i pitati se što bi bilo da je jednom imao muda.

 Do Čitanja,
Luka Kuhar

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO