Košarica Narudžba

PHIL VS. RAMY

05.09.2018
Luka Kuhar
Prošlogodišnji najbolji bilderski dvojac odmjeravat će snage i na ovoj Mr. Olympiji. Možda neće nužno biti na istim plasmanima, ali ogroman broj očiju biti će uprt u Ramyja i Phila.

 Phil Heath ne smije izgubiti. To je neka vrsta maksime koja je za njega posebno istinita baš ove godine. U bildersku besmrtnost već se upisao, osvojio je najprestižnije natjecanje te istu titulu obranio i pokazao da nije slučajni Mr. Olympia. Redao je pobjede i s obzirom na njihov sveukupan broj, 2018. po mnogočemu je „make or break“ vrijeme za Heatha.

Phil lovi rekorde, Phil lovi povijest, Phil želi biti uspješniji od bilo koga u dosadašnjem izdanju IFBB pro lige – točnije, povijesti Mr. Olympia natjecanja. Da bi to učinio, nužno je osvojiti Sandowa i ove godine. Teoretski, mogao bi on nakupiti i veći ukupni broj titula čak i ako izgubi, ali samo se s pobjedom ubacuje u to ekskluzivno društvo od osam uzastopnih naslova koje bi onda kasnije imao šansu nadmašiti. Ako je ikad bilo vrijeme za pojačano samopouzdanje, malo zdrave paranoje i opreza prema konkurenciji, sada je taj čas.

Za Heatha neće biti važno stoji li iza njega Bonac, Rhoden, Dexter, Ramy ili pak Steve Kuclo. Philov posao je, sada više nego ikada prije, ispolirati svoju mišićavu figuru do maksimuma, dati sve od sebe i pogoditi formu u oba dana natjecanja te, ako je moguće, već u polufinalu ostaviti dojam da je daleko ispred okupljenih konkurenata. Neka se svađaju oko toga tko će biti drugi. Vjerujte mi, Heathu zaista nije do natjecanja, njemu je ovdje isključivo do pobjede.

Bob Chic jednom je izjavio da je baš Ramy najopasniji za Phila zbog toga što nema nekih pretjeranih sličnosti s njim. Drugim riječima, dovoljno je različit da ga dobije na neke svoje osobitosti bez da se oslanja isključivo na Philove moguće promašaje.

Problem kod Big Ramyja dosad je uvijek bio isti. On može izgledati i djelovati kao da je 15 plus kila teži od Heatha, ali to nikako ne znači da nužno djeluje kao bolji natjecatelj na pozornici. U prijevodu, čista i sirova masa vjerojatno će vrlo često gubiti od dobro prerađenog proizvoda.

Ramy je imao strelovit uspon u IFBB pro ligi. Oštrina komentara na njegov račun nekada je disproporcionalna rezultatima koje je ostvario u tako kratkom vremenu. Nije to zbog hejta, nitko ga ne mrzi ili mu želi zlo. Stvar je u tome da je on svojevrsni „elephant in the room“. Rekli bi da u jednu ruku svi znamo da bi u slučaju neke hipotetske idealne spremnosti ovog natjecatelja za sve ostale igra bila gotova. Naravno, onda kada postoji tako visok teoretski strop, lako je biti kritičan prema bilo kojoj verziji realnosti koja ga ne isporučuje, odnosno ne doseže.

Rekli smo da Heatha zanima samo on sam. Iz Ramyjeve perspektive, Phil je i njemu vrlo interesantan, odnosno plasman pretedenta na tron uvelike ovisi i o izdanju „kralja“ koji ga drži. Ta popularna fraza da prvaka ne treba samo nadjačati već i nokautirati, u bodybuildingu se često ponavlja. S obzirom na to koliko su neki šampioni u stanju držati titulu, čovjek bi si pomislio da je jedini način odvajanja od iste zaista jedan pravi pravcati knock-down.

U svakom slučaju, između Ramyja i Phila mogao bi se odviti jedan izrazito zanimljiv dvoboj. Heath je u lovu na povijest, u lovu na rekord, u lovu na brojke najvećeg sjaja. S druge strane, Ramy je u lovu na Phila.

Pitanje je sad tko će imati teži posao.

 Do Čitanja,
Luka Kuhar

 

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO