Košarica Narudžba

Philov Gut - što se dogodilo?

27.09.2018
Luka Kuhar
Druga godina - ista priča. Trbuh je problem za sedmerostrukog Mr.Olympia prvaka, a došlo je do toga da mu izmakne slatki rekord Colemana i Haneyja

Ovih dana nije lako biti Phil Heath. Ne mislim to u nekom egzistencijalnom smislu jer, nećemo se lagati, čovjek živi i više no dobro. Neće mu iz elektre ukinuti struju niti mu prijeti deložacija zbog drugog mjesta u Vegasu. Dapače, bogatiji je za lijepu svotu novca, ali sigurno mu nije bilo do toga.

Pitate li ga bi li se radije izjednačio s Haneyjem i Colemanom besplatno (ili čak uz neku naknadu) - ili bio drugi a osvojio milijun dolara, prilično sam siguran da bi se Heath odlučio na taj upliv u povijest koji se pruža samo jednom po karijeri. Izostalo je. Ništa od toga. Kifla...

Opet se podigla hajka oko trbuha – rak rane figure omraženog prvaka. Problem je ove godine bio dvostruko neugodan jer se „gut“ vidio u pozama, ali i u prijelazima iz jedne u drugu. Da stvar bude gora, najprije je Shawn Rhoden, pa zatim i ostatak prve prozivke zastao i pogledavao u Heathov trup, promatrajući zadihanog šampiona kako polako gubi kontrolu nad svojim tijelom, a očito i natjecanjem.

E sad, Phil se na društvenim mrežama javio objašnjavajući kako se radi o ponovnom problemu s hernijom, odnosno posljedicama operacije, novom puknuću, ukazujući na jedan manji, vidno neobičan dio trbuha oko pupka. Rekao je da će se to popraviti te da mora biti pametniji glede procesa zarastanja.

Ne znam je li samo u tome stvar, odnosno, teško je nama procijeniti koliko je ta problematika utjecala na njegovu kontrolu trbuha, ali sigurno je da nije povoljan razvoj događaja za njega. Ono što smo svi mogli vidjeti je postepen, pa zatim i potpuni gubitak mogućnosti reguliranja vlastitog disanja i pomicanja trbuha.

Iako nabrijan u većini poza (a u nekima se to činilo malo fejk), Phil je ostavljao dojam mučenja na pozornici, izlazeći iz nekih poza vrlo brzo, čineći se uzdrmanim. U trenutku kada ga je ostatak line-upa pogledao, bodybuilding je doživio jedan od onih „dokad će ovo biti okej“ momenata. Bila je to škola konkurencije koja, kao da je rekla – evo, ako netko i nije primijetio, dajemo vam par sekundi da uočite o čemu govorimo.

Da se razumijemo, bodybuilding nije „trbuh-building“, ali isto tako, Mr. Olympia je natjecanje na kojem suci prvo križaju one s očiglednim manama koje bitno narušavaju izgled figure. Ne govorim tu o tome tko ima malo bolji triceps ili nešto izraženiju ložu. To su komparacije snaga, isticanje i jasno prokazivanje mana je nešto drugo.

Phil je imao unikatnu priliku uvjeriti nas da je s trbuhom zaista sve riješeno i da je sve ono iz 2017. davna prošlost iz koje je naučio što je trebalo. Izostala je njegova odličnost, ponovila se nezgodnost.

Ako ništa, ovo je bila najbolnija moguća lekcija za Phila. Više nije na vrhu, sad je pri njemu. Nema sumnje da se tamo može vratiti, ali isto tako postalo je kristalno jasno da ova receptura i mlaka izdanja neće više prolaziti.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO