Košarica Narudžba

Philovih sedam titula i veliki trbuh

17.09.2017
Luka Kuhar
Olympia je iza nas. Najvažniji vikend po vrhušku profesionalnih natjecatelja u IFBB pro ligi zadržao je svima nam dobro poznatog šampiona na tronu. Ipak, nije prošlo bez kontroverzi.
Najboljih deset natjecatelja proći ćemo u zasebnim pasusima:

1. Phil Heath
 
Zašto se ljute na Phila? Jer je dobio? Ne. Malo je tko očekivao veliki prevrat.  S duge strane, mnogo ih je očekivalo uvjerljivu dominaciju i zatvorena vrata za željne konkurente. Dogodilo se suprotno.
 
The Gift je od prvog izlaska na binu imao probleme s trbuhom. Nekada se to dogodi zbog nezgoda s punjenjem, ali tada ne traje dugo i nakon početne neugode, volumen abdomena splasne. Međutim, nije bilo te sreće. Izgledalo je loše iz poze u pozu, posebno u tranzicijama. Pored utegnutog Bonaca i suhog Ramya, Heathov problem pokazivao se kao kritična mana inače impresivne bilderske figure.
 
Kako je osvojio? I dalje je to Phil Heath. Oblik, 3D efekt, puni, detaljni mišići te vrlo pristojna gustoća. Zaštitni znakovi ponovno su ga obranili od ostatka čopora, no usudio bih se reći da nikada nije ovako blijedo pobijedio. Sedma titula, izjednačenje velikog rekorda – ironično Arnoldovog – prošla je u znaku napuhanog trbuha. Nečeg što Schwarzenegger prezire. Nadam se kako je ovo zadnji put da vidimo Phila u ovom izdanju…ili kao Mister Olympiju.
 
2. Mamdouh Elssbiay (Big Ramy)
 
Brzi vlak nadimka Ramy sjurio se na Olympiju i napravio dar-mar. Ili će biti katastrofa, ili spektakl. Tako su izgledala predviđanja prije bine. Mamdouh nije razočarao. Pritisak na konkurente bio je tu od prvog izlaska na pozornicu, iako je suhoća uzela danak na punoću mišića.  Iskreno, mislim da ga je najviše pogurao ravan trbuh i kontroliran struk koji je takvim održavao devedeset posto vremena. Vrlo dobra forma, standardno zapanjujuća veličina i gromoglasna podrška publike gurali su Egipćanina iz prejudginga u finale kao glavnog favorita za preuzimanje bilderske krune. Mislim da je mogao pobijediti. Sigurno da se ne radi o opjevanom „3D wow efektu“ Phila Heatha, ali ako je Ramy nečime zaslužio Sandow, onda je to dovoljna profesionalnost da kao krupniji natjecatelj drži sve svoje linije pod kontrolom. Ostavio je srce na pozornici, ali ovoga puta nažalost nije bilo dovoljno. Barem je Philovo srce srušio u pete.
 
3. William Bonac
 
Pravi pravcati „giant killer“. Zastrašujući mali titan ne prestaje se uspinjati po Olympia ljestvici, ne mareći pritom mnogo za klasu svojih konkurenata, vodeći se jednostavnom logikom da će svakog tko pokazuje i najmanje znakove nespremnosti delegirati negdje iza sebe. Gusti, zbijeni mišići na okvir koji je pun mase, a opet ju uspijeva održati na više-manje skladan način. Kako sam spomenuo u nekoliko razgovora s kolegama iz branše, Bonac bi s ovakvim izgledom i pet centimetara visine više bio Mr. Olympia bez većih problema. Da ta centrimetraža nije ključan faktor, pokazuje ovogodišnji plasman i medalja koju je zaslužio. Prejudging u petak pokazao je da Bonac pritišće i Ramyja, a blago slabljenje u subotu zadržalo ga je na trećem mjestu, no možda ni to nije njegov maksimum. Još jedna super godina za odličnog Williama.
 
4. Dexter Jackson
 
Bezvremenska mašina, čovjek s najviše IFBB pro pobjeda, legenda bilderskog zanata, višestruki Arnold Classic šampion i Mr. Olympia, Dexter Jackson i dalje prkosi logici. Sve je bliže pedesetoj, a nikako se ne da izbaciti iz top 5 najboljih bildera na svijetu. Znakovi starenja ove su godine malo vidljiviji, ali ništa dramatično nije u pitanju. Koža ne izgleda onako zalijepljeno za mišić, pa zbog toga i sama oštra forma ostavlja manje uvjerljiv dojam. Suprotno od Bonaca, pokazao se boljim u subotu kada je u par poza izgledalo kao da ozbiljno pritišće Williama. Ipak, ne tako uspješan petak zadržao ga je van tri najuglednija mjesta. Znam koliko bi Dexter volio da može osvojiti još jednu Olympiju, ali neskriveno teška srca mislim da je vrijeme za to prošlo. Bilo bi krasno kada bi me demantirao.
 
5. Shawn Roden
 
U mojoj obitelji vrijedi ono zlatno pravilo da u slučajevima kada nemamo lijepih stvari za reći radije nakratko zašutimo. Upravo ću to napraviti u slučaju Shawna Rodena. Imao je lijepu frizuru i dobru sreću s plasmanom. Ne ponovilo se.
 
6. Roelly Winklaar
 
Zvijer se ove godine pokazala u impresivnom i poboljšanom izdanju. Nije bilo radikalnog divljanja struka niti se na bini doimao kao da je na teškim drogama. Njegova zastrašujuća mišićna masa popraćena boljom formom nego inače, trebala je biti valorizirana boljim plasmanom, jer iako nema savršenu strukturu, na bini se pokazao kao profesionalac, što nije uvijek obavezan slučaj s njim i uz popravljen pozing, mnogi su imali osjećaj da galopira prema mjestu u najboljih pet. U petak vrlo dobar, u subotu još bolji. Roelly Winklaar možda nije zadovoljan plasmanom, ali treba biti zadovoljan sobom. Veći od braće Winklaar na dobrom je putu da si konačno ispuni želju i uđe u uži krug najboljih.

7. Nathan De Asha
 
Kakav odličan plasman za skladnog Nathana koji je u prošlosti znao biti malo zanemaren od strane sudačkih očiju! Predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva prikazao se u vrhunskom izdanju, pun, estetski ugodan, mišićav i vaskularan, vrlo unikatne siluete na koju se lako naviknuti. Ostvaruje se zajedničko predviđanje fanova bodybuildinga u kojem je Nathan jedan od glavnih protagonista budućnosti ovog sporta. Korak po korak grabi do slave i sve većih uspjeha, a uskoro će iza sebe ostavljati još veća imena.
 
8. Brandon Curry
 
Bilder koji naoko nema manu s lakoćom se probio u top 10 i po viđenju velikog broja fanova i poznavatelja bodybuildinga, trebao završiti na nešto višem od osmog mjesta. Skladan, simetričan do potpune precrtanosti, Brandon malo kaska po mišićnoj masi za ostatkom čopora, ali sasvim sigurno utvrđujemo da je njegovo, uz pomoć Camel Crewa, revitalizirano izdanje vrlo kompetitivno i konkurentno na najvišoj stepenici bodybuildinga. Nastavi li s ovom kombinacijom izgleda i forme uz minimalni rast mase, Brandon neće skočiti za samo jedno mjesto.
 
9. Josh Lenartowicz
 
Australski „King of the Gym“ nije oduševio. Znam, to možda i nije najbolja stvar s kojom se može povesti dio teksta posvećen natjecatelju, ali očekivao sam više od gargantue solidnih linija kojoj se predviđa sjajna budućnost. Mišići su tu bez prateće estetske neuglednosti, a kada inherentu vaskularnost prikaže u odgovarajućoj formi, Josh izgleda konkurentno bez obzira na to pored koga stoji. Valja napomenuti da je Australac ujedno i vrlo dobar pozer koji vješto pogađa dinamične trenutke u odabranoj muzici i zna kako pokazati svoje vrline. Nije svaki put super domišljat, ali nikad se ne doima izgubljeno. Karijera je u punom smislu tek počela, vremena za napredak svakako ima, očekujem Josha i više, odnosno niže na Olympia ljestvici plasmana.

10. Cedric McMillan
 
Nisam više siguran što reći za Cedrica. Srce kaže McMillan – oči kažu jebiga. To jednostavno nije to. Očito je da ne može postići onu najekstremniju suhoću i suludu formu, ali viđen je u boljim izdanjima od ovoga. S obzirom na figuru i, mrzim spominjati ovu riječ u vezi Cedrica, potencijal, trebao bi se plasirati znatno bolje. Nije suludo vidjeti ga u top 6, pa čak i u top 3. Najbolji McMillan vjerojatno je jedan od najboljih bodybuildera koje današnjica može ponuditi, ali bez obzira na sve simpatije koje gajimo prema njemu, ovo je bila neuspješna verzija uspješnog Big Maca.
 
Do Čitanja,
Luka Kuhar
Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO