Košarica Narudžba

Rat u Tampa Bayu

10.08.2015
Luka Kuhar
U moru osrednjih natjecanja čekali smo jedno dobro ljetno zbivanje na bini. Profesionalci, barem oni najsjajniji, još uvijek su skriveni u tajnosti priprema, ali svejedno postoji mnogo kvalitetnih natjecatelja koji love Olympia kvalifikaciju.

 Sraz takvih bio je vidljiv na bini Tampa Baya.

Natjecanja u ovom djelu sezone bila su, realno, slabašna po pravoj dubini kvalitete koju volimo vidjeti. Bilo bi možda dvoje natjecatelja koji bi se izdvojili od čopora, no ni oni sami po sebi ne bi bili posebno impresivni. Nedostajala je ona iskra malih natjecanja gdje se pišu velike i uzbudljive priče. Tomu je najbolji pečat bilo NPC USA natjecanje koje je pokazalo da amaterska bina ovoga puta nudi mnogo zanimljivijeg materijala od profesionalnih mišića.

Tampa Bay Pro spasio je stvar. Dao nam je vrlo zanimljiv trojac spreman na obračun i lov na titulu tog natjecanja. Fouad Abiad, Maxx Charles i Johnnie Jackson odmjerili su snage, a evo kako je to završilo.

Na trećem mjestu bio je Johnnie Jackson. Prošle godine svjedočili smo padu Warrena u ranoj sezoni, a sada se čini da Jackson, njegov trening partner, također pati od deklasiranja na natjecanjima koje bi nekada kao od šale odnio. Da, uvijek je tu ta mana kada pogledate prema nogama. Jednostavno nema impozantnosti i veličine u kvadricepsima što krade njegovoj figuri brojne pehare i dolare. Nekada redovan gost na Olympiji, Jackson bi ove godine mogao ostati bez direktne kvalifikacije ako se ovako nastavi. Pomalo je uhvatio Freemanov sindrom gdje plasmani sami po sebi nisu loši, ali niti zlatni. Njemu ovaj rezultat ne ide na čast, a nezadovoljstvo mu se moglo vidjeti na licu.

Drugo mjesto pripalo je Fouadu Abiadu. Bila je to pljuska za Kanađanina, a zašto je tomu tako objasnit ću u idućim redovima. Prije svega Fouadu treba čestitati na prve dvije pro titule koje je zaradio proteklih tjedana. Nakon godina rada i truda konačno je osvojio pro natjecanje i postao dio društva koje ima zlatne rezultate iza sebe. Istina, nisu bila najjača natjecanja na kalendaru, no Fouad je isto tako bio klasa iznad ostalih. Nije bilo potrebe za ovim natjecanjem, ali odlučio se odraditi ga i tako zaustavio svoj momentum. Tijelo Abiada izgledalo je impresivno suho i spremno, a opet pomalo izmoreno čitavim procesom izlaska na binu toliko puta zaredom. Nedostajalo je svježine i ekspolozivnosti na bini. Više se doimao kao da preživljava u pozama. Bio je dobar, ali ne izniman, srebrni, a ne zlatni.

Prvo mjesto uzeo je Maxx Charles. Čovjek kojemu smo se Klančir, Ursa i ja iskreno divili na FIBO expou izašao je na binu pucajući iz svih oružja. Masivne ruke i razvijena ramena izdvajala su ga od okupljenih konkurenata, a vidan pomak u području nogu očito je prikladno nagrađen. Kao silueta Maxx je među boljim bodybuilderima današnjice i prati ga sav potencijal kojeg možete zamisliti. Za njega bi bilo potrebno samo još malo rada na nogama i produbljivanje separacija što će sigurno doći s godinama. Bilo kako bilo, očitao je ostalima lekciju gazeći ih poput brza vlaka. Na bini nitko nije mogao zaustaviti Maxxa, ni prekaljeni Johnnie ni uznapredovali Fouad. 

Za kraj želim spomenuti i nama svima dobro znanog Havlika koji je završio kao četvrtoplasirani. Nekada zlatni dečko Europe snalazi se u profesionalnim vodama bolje nego što su neki mislili. Figura mu nije odstupila od estetike, a uspije li ju zadržati uz manje napretke u polju mase, Havlik bi mogao napasti i koju titulu u naredno vrijeme.

Toliko od Tampe, natjecanja koje je izvuklo profesionalce iz osrednje rutine mlakih takmičenja.

 Do Čitanja,
Luka Kuhar

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO