Košarica Narudžba

Top Priče iz Pro Lige - 2016/ dio drugi

18.12.2016
Luka Kuhar
Eto nas na kraju još jedne kalendarske godine. Nismo u zadnjim danima, ali blizu smo novoj znamenci na zadnjem mjestu 2010ih godina. Muški bodybuilding nam je priredio nekoliko zanimljivih priča, a u ovom tekstu izdvojili smo one od 5-1 mjesta..

Prvo želim naglasiti da ne postoji univerzalna lista i poredak najvećih trenutaka, niti najznačajnijih. Ovu sam listu sastavio po osobnom dojmu, prateći natjecateljsku godinu koju smo imali pred sobom u Pro Ligi IFBB federacije. Svatko može imati svoju listu uz potpuno različiti poredak. U tome je i ljepota individualnog doživljavanja sporta :)!

5. Flex Lewis nedodirljiv

Možda se nekome u bodybuildingu znaju tresti gaće, ali Flex Lewis nije među njima. Neustrašivi šampion iz 212 kategorije dominira bez većih problema već punih pet godina, ne pokazujući nikakvu naznaku da bi u skorije vrijeme mogao prestati ili objesiti gaće o klin. Konkurencija mu nije laka, dapače, često je spremnija od one u Openu, ali on njihove najezde odbija kao da je to rutina, kao da se radi o nekom malom regionalnom natjecanju. Gotovo da se moramo prisjetiti kako gledamo Olympiju, jer Flex čak i tamo djeluje potpuno nesavladivo. Sva huškanja njega u Open sada su se utišala i to s dobrim razlogom. Ovdje u 212 on je suvereni vladar.

 

 4. Branša je promijenila lice

Možda će ovo nekoga iznenaditi, ali smatram ovu točku izrazito bitnom za moderni bodybuilding. Čak štoviše, držim da je ova godina u tom smislu prijelomna. Na što ciljam? Kada je umro Joe Weider, s njim je u grob otišla i jedna čitava era. Bodybuilding pun ekskluzivnih natjecateljskih ugovora, lukrativnih oglasa u časopisima, visokih naklada, nikad viđenih fotografija, šuškanja i glasina. Sve to mislim pozitivno, ali nazire se kraj. Društvene mreže i oblici sponzorsko-sportaške suradnje dosta su se promijenili. Časopisi više nisu tako utjecajni jer nisu jedini izvor informacija. Ta hiper dostupnost društvenih mreža dvosjekli je mač koji ujedno stvara fejk i prave zvijezde sporta, ali nedvojbeno mijenja lice bodybuildinga. Prošli su dani kada ste mogli biti Shadow, sada morate biti lajkani i sherani, komentirani i tweetani. Ne kažem to kao nešto negativno, već suvremeno. Bodybuilding je postao sport koji društvene mreže koristi kao iznimno korisnu promidžbenu platformu i to će se u narednim godinama sve više eksploatirati. Prava tijela sele u cyber prostor.

 

 3. Phil se izjednačio sa Yatesom

 Ček ček, kako je ovo tek na trećem mjestu, pa čovjek je Mr.O? Slažem se! Ne mislim da je ovo nevažno, ili da treba umanjiti nevjerojatnost Philovog podviga, ali navest ću dva razloga zašto nije na broju jedan u smislu impakta priče koju je ispisao. Prvo, Phil se spremao vrlo ozbiljno, a konurencija je otpadala sa svakim mjesecom. Kai, Wolf, Branch, samo su najzvučnija imena koja nisu mogla odraditi Olympiju i nekako se sve više kristalizirala slika o Heathu kao dominantnom šampionu. Trebao je samo ne zaribati, što je i napravio vrlo uspješno. Osvojio je bez problema, postigao ono što smo možda nekada i sumnjali da hoće. Međutim nije iznenadio i ta priča nikoga nije šokirala u pravom smislu. Ona je zaslužena, nije bila "ogromna".

 

 

 2. Kevin je održao riječ

Kada bi morao složiti jednostavan opis podviga kojeg je odradio Kevin Levrone, kratko bih rekao - "Čovjek ima muda". Nije baš pjesnički, Petrarca me ne bi pohvalio, ali stoji! Treba održati riječ i u pedesetim godinama života vratiti se na pozornicu gdje znaš da će te dočekati elita sporta. Niti jedna priča ove godine nije bila toliko šokantna i samo zbog krajnjeg rezultata nije na prvom mjestu. Da je nekim čudom Kevin upao u top 10 ili top 6 ovo bi bila priča desetljeća, ali zbog povreda i kratkog vremena za pripreme, Levrone nije uspio rezultatski parirati konkurenciji i ostao je na začelju. Mogao je izbjeći nastup, čak opravdano, ali nije. Rekao je da će se vratiti i stvarno - imali smo prilike vidjeti Kevina na bini Olympije. Nešto što sam sumnjao da ću za života moći komentirati. Kevin Levrone vratio se u Vegas i održao riječ. Bio je najveći frajer tog vikenda.

 

 1. Dexter Jackson...

Mr. Olympia, Master Olympia, rekorder u IFBB Pro titulama, rekorder u titulama Arnold Classica, jedini nositelj Olympia titule u obje kategorije, 20+ godina izvrsnosti u sportu. Sve je to Dexter Jackson. Čovjek koji je i ove godine došao u top 3. Mogao je biti drugi kao prošle godine, ali nije bio tako iznimno oštar čitavo vrijeme. Nije mu teško palo, nastavio je dalje osvajati. Gledajući postignuća sasvim je moguće da govorimo o najuspješnijem bodybuilderu svih vremena. Takav rezime, unatoč jednoj Olympia tituli, teško da će itko ikada sastaviti, a najstrašnije je kada se sjetimo da još uvijek nije gotov. Za mene je ovo priča godine jer je baš Dexter Jackson nastavio rušiti rekorde i pomicati granice bodybuildinga kao sporta, bez da narušava vlastite ideale.

 

 

Do Čitanja,
Luka Kuhar

 
Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO