Košarica Narudžba

Tri neokrunjena kralja bodybuildinga

02.07.2015
Luka Kuhar
Svi znamo veliku trinaestoricu koja se može pohvaliti Sandow kipićem kao vrhovnom nagradom profesionalnog bodybuildinga. No pažnju treba posvetiti i onima koji tu slavu nikada nisu uhvatili, a po mnogima su trebali...
1. Kevin Levrone
 
The Maryland Muscle Machine ikona je svog vremena. Opisan kao "kul frajer" vrhunskih proporcija bio je najbolji u svojoj varijaciji side chest poze. Ramena kao od planine odvaljena i ruke kojima se nisu mnogi mogli pohvaliti činili su ga izazovom za apsolutno sve i svakoga. Osvojio je brojna pro natjecanja, više od jednom se špekuliralo o mogućoj Olympia tituli. Zna kako je to imati srebro, ali zlatna medalja uvijek je nekako bila korak ispred. Kevina svi dobro znaju i po vrlo specifičnoj metodi priprema, odnosno činjenici da je dobar dio godine znao provesti gotovo odmarajući od svega i onda nekoliko mjeseci prije natjecanja "ubaciti u brzinu". Za mnoge je danas Kevin jedan od onih koji su s pravom mogli nositi Olympia titulu i teško je ne vidjeti zašto.
 
2. Flex Wheeler
 
Kenneth Wheeler bio je možda najveći potencijal i najveći neradnik - tako ga opisuju njegovi suvremenici i konkurenti. Priča se da za neka natjecanja uopće nije odrađivao ni prave pripreme, a uvijek je rasturao na bini. Zvan sultanom simetrije, nadimak mu nije došao slučajno. Sve na njegovoj figuri bilo je kao precrtano sa suprotne strane. Izgledao je kao lijepa tranzicija između starog i novog doba, pa iako nije bio među najtežima, nikada nije djelovao sitno. Najveći sraz imao je 98. godine kada se od bine oprostio Dorian Yates i ostavio tron praznim. Bila je to povijesna noć u kojoj su na kraju ostali stajati samo Flex i Coleman, a kako je završilo svi znamo. Ipak, ostaje dojam da Kenneth Wheeler može imati Sandow kipića, odnosno da bi se malo tko bunio u slučaju njegova osvajanja.
 
3. Shawn Ray
 
Sugar Shawn sigurno je najbrbljaviji natjecatelj svoje ere. Izluđivao je protivnike i javnost svojim komentiranjem svega i svačega, ali za razliku od prosječnog galamdžije imao je i figuru koja je to mogla popratiti. Iako sitan, bio je dinamitan u svakom smislu. Osvajao je natjecanja i fanove, bavio se samopromocijom na dotad avangardne načine. Shawn je bio posvuda, osim na vrhu mister Olympije. Nekoliko je puta dobro zatresao tron Doriana Yatesa, a van forme nikada se nije pojavio. Majstor pozinga i teatralnosti - videi njegovih rutina danas su najgledaniji na youtube-u kada govorimo o prezentaciji na bini. Shawn Ray ostavio je neizbrisiv trag na bodybuilding, a da je Sandow koji puta otišao njemu, sport bi možda drugačije izgledao!
 
Naravno, postoji još bodybuildera koji su mogli srušiti pokojeg kralja bodybuildinga, ali kada govorimo o prepoznatljivosti i snazi karijere, ova trojica daleko su iznad ostatka čopora. Flex, Levrone i Ray postavili su standarde koje su samo Misteri Olympije mogli nadići!
 
Do Čitanja,
Luka Kuhar
Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO