Košarica Narudžba

Veliki mali Baito

31.08.2015
Luka Kuhar
Kao što smo nedavno objavili, napustio nas je šampion Irana, Baitollah Abbaspour. Nakon teške borbe s vaskulitisom pao je u komu i preminuo od posljedica bolesti. Iako ga više nema, karijeru mu vrijedi upamtiti!

Bio je jedan od prvih čuda s istoka, kako danas popularno nazivaju tamošnje bodybuildere koji stvarno dobro pravdaju takve nazive. Nije samo Big Ramy imao zastrašujuće noge, Baitollahove su mnogi prozivali za moguće fotošopiranje. On bi to glatko opovrgnuo na pozornici, ponosno pokazujući jedne od najboljih nogu u svojoj kasnije prisvojenoj kategoriji -212.

Oni koji o njemu znaju malo ili ne prate bodybuilding dugo, znaju ga uglavnom kao 212 natjecatelja koji je dobro kotirao u tim krugovima, ali o tome ćemo nešto više napisati kasnije. Ono što se ne smije zaboraviti je njegov angažman u open kategoriji gdje su ga mnogi naučili respektirati. Neki i na teži način.

Baitollah Abbaspour u svojoj karijeri upisao je odličnu Pro pobjedu na Nordic Pro natjecanju 2013. godine. Tamo je sasvim neočekivano nadjačao konkurenciju koju su činili Shabunia, Beyeke, Lesukov, Mo Bannout i mnogi drugi dobro znani natjecatelji. Iako je bio među lakšima, Baito je pokazao spremnost kakvu je malo tko mogao očekivati. Slike forme iz hotelskog hodnika proširile su se internetom čim je uslikan,  a wow faktor nastavio se na bini.

Pozingom je uvijek pokazao da misli ozbiljno. Odmjeren i koncentriran, Baito je na bini polako prelazio iz poze u pozu pokazujući svoje brojne vrline sudačkom žiriju. Forma je rijetko kada izostala, a građa, iako nesavršena, uvijek je bila pogurana do limita mogućeg. Malo je tko vjerovao da Baito ima tako malo kila s obzirom na obujam.

Na Olympiji su ga upitali o 212 kategoriji i tada je odgovorio da se želi natjecati s najboljima od najboljih i njima pokazati što može. Mnogima je ovaj odgovor podigao razinu poštovanja prema Abbaspouru koji nije pošao odmah kategoriju niže samo zato jer je bio prigodnije. Sukobio se s velikim momcima na Olympiji i mogao je biti zadovoljan.

Kasnije uviđa da mu težniska granica ide u prilog i prebacuje se u navedenu kategoriju istražujući mogućnosti kao konkurent takvim natjecateljima. Najbolji nastup imao je u San Marinu kada je na tamošnjem pro natjecanju u očima mnogih potukao Flexa Lewisa, Mr. Olympiju te kategorije. Nitko nije pogurao Zmaja od Walesa koliko je to napravio Baito u malenoj državici zvučna imena.

Ostavio je velik trag u bodybuildingu i pokazao što znači biti pravi sportaš. Bio je opasan u open kategoriji, nezgodan u 212 diviziji. Gdje god je došao, kvaliteta je bila očigledna. Ono što je napravio za bodybuilding svijeta, a posebno Irana, nikada se neće zaboraviti.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO