Košarica Narudžba

Chris Dickerson - zvijezda sramežljiva sjaja

01.06.2015
Luka Kuhar
Kada govorimo o trinaestorici veličanstvenih, ljudima koji iza sebe imaju prestižan naslov Mr. Olympia osvajača, uvijek nam napamet padnu Arnold, Ronnie, Dorian, Cutler i Frank Zane. Ljudi će se brzo prisjetiti i Larryja Scotta i Dextera Jackson
, doda će Phila Heatha, no nemali broj zaboravit će na Chrisa Dickersona.
 
Chris Dickerson Olympiju je osvojio 1982. godine u razdoblju kada je samo Arnold bio čovjek koji ih je posložio više od tri zaredom. Prethodno ga to natjecanje nije previše interesiralo jer u to doba nije imalo prestiž kakvog uživa danas. Mjesto gdje su svi željeli otiči bila je pozornica Mr. Universe natjecanja na kojoj su se redovito stvarali šampioni tog vremena. Dickerson je tamo kao zlatni osvanuo nekoliko puta. 
 
Nije krenuo u teretanu vrlo rano već tek nakon završene fakultetske naobrazbe. Interesirao ga je bodybuilding kao takav, ali priznaje da je o njemu čuo mnogo lošega i sve one ružne stereotipe koji su odvajkada kružili oko željeznog sporta. Nešto se ipak pomaknulo kada je u blizini njegova doma teretanu otvorio Bill Pearl, izuzetno popularni bilder iz povijesti bodybuildinga.
 
Tada su teretane bile nešto drugačije, a pri upisu vlasnik je nudio i sastavljanje individualnog programa kao i pokazivanje svih vježbi. Dickerson je to dobro iskoristio, a kako sam kaže, trebala mu je svaka pomoć budući da nije imao pojma kako se zapravo trenira u teretani. 
 
Pri samom upoznavanju s Billom rekao mu je "Želio bih biti Mr.America jednog dana." na što ga je ovaj potapšao i mirno odvratio: "Ti, ali i mnogo drugih ljudi!" . 
 
Mr. America bilo je natjecanje svih natjecanja za ljude iz SAD-a. Olympia je bila stvorena za natjecatelje poput Scotta koji više stvarno nisu imali što napraviti u svom profesionalnom životu osim ponavljati stare uspjehe. Tako da se njoj nije pridavalo toliko pažnje. Ako ste htjeli biti znani, viđeni i poštovani, napraviti nešto od svog imena i tijela- Mr. America je bila ulaznica za svijet ozbiljnog bildanja.
 
Chris navodi kako je za njega to jedan od najvećih uspjeha, te da mu je u pripremama Bill Pearl nemjerljivo pomogao. Bio je prvi čovjek svoje rase koji je tako zablistao na određenim binama, ali impresionirao je baš sve svojom strukturom, potencijalom i jednim od najvještijih tranzicija u pozingu ikada.
 
Dickerson je isto tako bio i na nacionalnoj televiziji, odnosno NBC-u koji nam je danas poznat po smicalici koju su napravili kako bi maknuli Olympiju s programa televizije. Chris je tamo radio kao paž kako bi mogao doći u emisiju gdje je pokazao zašto je osvojio natjecanje. Publika je tada prvi puta imala prilike vidjeti takvog čovjeka i kako sam kaže, izuzetno ih je zadivilo.
 
Kao veliku zanimljivost izdvaja činjenicu da Arnold nikako nije trebao osvojiti Olympiju 1980. godine. On bi ga po svojem sudu smjestio na četvrto ili peto mjesto, čak bliže šestom. Ipak, priznaje kako se oko Schwarzeneggera nalazila neka aura koja je jednostavno nadilazila njegovu figuru, Austrijanac je bio karizma koju nitko nije nadmašio. 
 
Nije dugo trebalo da nakon te godine i sam Dickerson uzme svog Sandowa s punim pravom. Izdvajalo ga se iz line-upa kao stvarnu opasnost po sve konkurente na bini svih bina, i već nakon dvije godine prestižna statua dolazi njemu u ruke. Dickerson je bio zaista najbolji i oko njegove pobjede nije bilo mnogo špekuliranja.
 
Kada ga se prisjećamo, govorimo o jednom pripadniku bilderske kuće slavnih, velikom čovjeku iznimnih rezultata, estetski ugodne strukture i pristupačna karaktera koji je bodybuildingu dao dodatan pečat u eri kada su figure govorile više od mesa natovarenog na njih. Gospodin na i iza pozornice, Dickerson je s pravom jedan od onih koji se može pohvaliti s najvećim postignućem u bodybuildingu. Jedan od samo trinaest muškaraca s titulom Olympije.
 
Do Čitanja,
Luka Kuhar
Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO