Košarica Narudžba

Lee Haney - gospodin šampion

27.01.2016
Luka Kuhar
13 ljudi na svijetu osvojilje o naslov Mr. Olympia od početka održavanja natjecanja. To je nedostižan tron koji je dan najboljim natjecateljima u našem sportu, a ubrzo su svi postali legende.

Svi znamo neke poznate priče o Arnoldu, Ronnieu, Dorianu ili Cutleru, ali rijetko spominjemo Lee Haneya. Pa ... neka je sada ispravljeno

Lee Haney je rođen 1959. On je IFBB profesionalni bodybuilder s velikim ugledom i nevjerojatna tijela. Haney je zajednički nositelj rekorda, uz Ronnie Colemana, za osvajanje najviše Mr. Olympia naslova, s osam Sandowa trofeja u svojoj kući. Taj rekord je najsjajniji u cijelom bodybuildingu ,a ima i onih koji sumnjaju da će ikada biti slomljen.

Jedan od njegovih najpoznatijih rečenica je da bismo trebali "trenirati da stimuliramo, a ne uništimo." To je filozofija osiguranja njegove dugovječnosti i zdravlja tijekom duge i prestižne bodybuilding karijere. U njegovo vrijeme nije bilo Instagram bodybuildera ili Facebook prvaca, ako ste htjeli nešto, to se moralo učiniti sa svojim tijelom, bez ikakve pomoći od društvenih mreža. Zvuči teško zamisliti, ali to je svijet u kojem je živio, natjecao se i pobijedio Lee Haney!

Počeo se karijeru kao tinejdžer samo da postane jedan od najvećih bodybuildera svih vremena. Njegov potencijal bio je vrlo vidljiv i u ranoj dobi, tako je postalo jasno da će Lee imati plodnu karijeru pred sobom. Teen mister Amerika je bio njegov prvi veliki naslov i tamo je bio zamišljen da li bi mogao stvarno doći do profesionalne visine željezna sporta. Kako se ispostavilo, on je dosegao nove visine!

Prije njega nitko nije bio ni blizu osvajanja 8 uzastopnih Mr.Olympia natjecanja. Arnold je dobio 6 ispod svoga imena, samo da se vrati nekoliko godina kasnije uzimajući 7 trofej prije kraja svoje karijere. Lee je ipak bio uzastopniji i nakon pobjede 7 pitao suprugu je li pametno nastaviti lov na taj osmi, posljednji Sandow tako da  postane rekorder. Žena je bila odlučna i rekla da treba ići - to je učinio. Na tom je natjecanju uspio suzbiti nalet Doriana Yatesa.

Lee je velik, ali nikad debeo ili glomazan. U najboljem izdanju bio je težak oko 120 kilograma uz osinji struk koji mu je osigurao dobar status nasuprot konkurenata. Velike ruke, puna prsa, masivna leđa i detaljne noge. To je sve tamo za Haneyja da razvije napornim radom i čeličnom voljom. On je uvijek bio čovjek od Boga i rekao da mu je vjera mnogo pomagala u svakoj fazi života, pa tako i u bodybuildingu.

Nama je najbolje znan kao čovjek koji je uvelike diktirao standarde bodybuildinga svog vremena, a vjerojatno je mogao ostati još duže u sportu te odraditi još mnogo natjecanja postajući veliki rival Dorianu koji bi se morao zaista izvanredno potvrditi da napravi taj skok i prođe šampiona Leejeve reputacije.

Dakle, kada razmišljamo o velikim bodybuilderima uvijek zapamtimo da je Lee vjerojatno onaj kojeg trebate svrstati u top 2-3. On je bio prvi čovjek koji će ikada postaviti letvicu visoko kao što stoji i danas, a posljednji Mr.Olympia s doista klasičnim linijama. Gospodin koji nikada ne govori gluposti ili stvara scene na pozornici.Majstorski pozer, Lee je bio, i još uvijek je ponos bodybuildinga, više nego samo jedan natjecatelj - on je pravi muškarac uzor!

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO