Košarica Narudžba

Oprašta se Pero Tomas

28.06.2015
Luka Kuhar
Jedna velika vijest, tužna za regionalni bodybuilding, odjeknula je ovih dana društvenim mrežama. Natjecateljskog bodybuildinga ostavlja se Pero Tomas, jedan od najtrofejnijih domaćih natjecatelja...
Svi koji znaju Peru Tomasa složit će se sa mnom kada ustvrdim da se radi o vanrednom pojedincu. Vrlo miran i staložen, predan svom cilju i uporan kao malo tko, Tomas se iz godine u godinu kitio medaljama i prestižnim plasmanima. Nikada ga nisam vidio arogantnog ili bahatog iako bi se reklo da se u određenim situacijama možda mogao tako postaviti. To govori dovoljno o karakteru čovjeka.
 
Kada smo jedne godine na miru pričali, rekao mi je da svoj bilderski put započinje uz pomoć brata koji se prvi zarazio željeznom groznicom. Stariji je brat teško mogao naslutiti čime će to na kraju rezultirati i što će sve Pero napraviti u ovom sportu. Zajedno su počeli, a Tomasov put upisao je neke od impresivnijih titula u knjige domaće bilderske povijesti.
 
Pero je svjetski prvak, internacionalni prvak i mister universe u raznim federacijama. Iako ga je natjecateljski put odveo van IFBB-a, nije ga "progutao mrak", nije bio anoniman. Upravo suprotno, na facebooku je vjerojatno najpopularniji bilder ovih prostora. Fanove koje nije zaslužio figurom doveo je stavom i pristupom. Radio je na promociji bodybuildinga kao korisnog sporta i jedan je od onih koji sve odrade s osmijehom.
 
 
Na pozornici Tomas je nedodirljiv glede pozinga. Veliki majstor prezentacije odrađuje svoju točku na bini koncentrirano i zadovoljno pazeći na same poze, baš kao i osjetljive prijelaze. Nikad ga nisam vidio da se "blamira" na bini gađajući što iduće treba napraviti. Profesionalni pristup sigurno je ostavljao itekako pozitivan dojam kod sudaca.
 
Struktura kojom se može pohvaliti kod mene je upamćena kao jedna koju bi svrstao u top 3 najimpresivnijih s ovih prostora. Čovjek kao da nema struk, a sve mišiće karakterizira oblina i simetrija. Trbušnjaci su deprimirali sve one koji priželjkuju idealan core, a leđa u formi bivala su detaljno izrezana. Da smo mu morali tražiti manu, rekli  bi da se znao pojaviti u slabijoj formi na nekoliko natjecanja. Odnosno mogao se više izrezati. Međutim, pokazalo se da i ne sasvim spremni Tomas i dalje može biti najboolji bilder na bini.
 
Kako sam kaže, Pero se sprema za neke nove životne izazove, odlučio se na korake van bodybuildinga i prioritet mu je obitelj. Sa samo dvadeset šest godina, svoj oproštaj je napravio u maniri profesionalnog bodybuildera stare škole koji su u tim godinama također znali planirati mirovinu, dok danas teško tko i ima rezultat u dvadesetima. 
 
Za bodybuilding, ovo je tužna vijest. Pero Tomas svako je natjecanje učinio boljim svojim prisustvom i mogao je izazvati bilo koga s ovih područja. Znalo se da će uvijek biti u uskom krugu favorita gdje god bio pa će činjenica da ga više nećemo imati prilike gledati (barem u sagledivoj budućnosti), pomalo rastužiti sve fanove.
 
Ipak, nemojmo završiti u tugaljivom tonu! Pero je prije svega čovjek, a tek onda bodybuilder i kao takav odlučio se na nove životne pustolovine. Ako ćemo mu suditi po natjecateljskim danima, ne sumnjam da ga čekaju životni pehari. Bilder kojeg ću uvijek rado nazvati prijateljem možda nam se jednom vrati na binu, a dotad nam je ostavio pregršt dobrih uspomena iz sfere domaćeg bodybuildinga. Želimo mu sve najbolje!
 
Do Čitanja,
Luka Kuhar
Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO