Košarica Narudžba

Philova

21.09.2015
Luka Kuhar
Muški open, najpopularnija kategorija Olympia vikenda imala je po peti puta isti završetak. The Gift se okrunio titulom kralja bodybuildinga, ali zanimljivosti je bilo zaista pregršt...

1. PHIL "THE GIFT" HEATH

Krenimo od petka - Phil neimpresivan. Bolji od prošle godine, ali nije dohvatio vlastite visoke standarde. Bio je kakav-takav predvodnik tijekom Prejudginga, ali svatko od trojice konkurenata imao je jednu pozu u kojoj bi ispeglali šampiona. Realno, po prvi puta bilo je zaista škakljivo kladiti se na Phila. U subotu se situacija popravila, a njemu je u korist dodatno išlo i pogoršavanje kod nekih konkurenata. Generalan dojam koji se stekao je taj da Heath ne napreduje kako bi se priželjkivalo već uspijeva izvuči taman dovoljno da odnese pehar ispred gladne konkurencije. Genetski je sve tu i nema nikakve izrazito slabe karike, ali nije bilo wow faktora, jednostavno nije. Ostvario je svoj cilj i uzeo petog Sandowa. Želi ih imati deset, na pola je puta. Pitanje je samo hoće li pronaći recepturu koja će ga potjerati ka novom napretku ili ćemo ponovno gledati show u kojem će prikazati ono dovoljno, ali ne i ono spektakularno.

2. DEXTER "THE BLADE" JACKSON

Senzacija vikenda došla je u itekako dobro poznatom liku Dextera Jacksona. Jedan od najboljih bodybuildera svih vremena očigledno proživljava vrlo plodonosnu drugu mladost ostavljajući iza sebe mlade, stare, suhe, masivne, izrezane, vaskularne. Dexter je ponovno pokazao da stari šampioni uvijek, ali uvijek mogu biti faktor ako su vjerni sebi. Igrao je na sklad, simetriju i estetiku kao svoje prednosti i prikazao sve navedeno u odličnoj formi. Činilo se da je bio vrlo blizu s Rhodenom u petak, ali u subotu je došao stvarno dobar, spreman na obračun sa svima. Na kraju se obistinilo ono što je Heath rekao na konkurenciji kada je predvidio upravo Jacksona kao svoju najveću prijetnju na natjecanju. Dexter je znao da je dobar, znao je da može iznenaditi. Ponovio je onu svoju "If you slip - Imma get you". Bez sumnje, upravo je on najveća priča vikenda. Nevjerojatan šampion!

3. SHAWN "FLEXATRON" RHODEN

Ako ste ikad čuli onu da je čovjek sam sebi nekada najveći neprijatelj - evo nam lika iz te priče. Fenomenalni Shawn ove je godine povećao svoju impresivnu figuru bez gubljenja proporcija u vidu siluete. Čim je izašao na binu znalo se da će biti opasan. Tim više što se vrlo brzo vidjelo da je veći od Phila. Čovjek bi rekao da će ga to nabrijati. Da će gristi kao nikada, ali ne. Eto Shawn se opustio na bini kao da mu je prva Olympia i bori se za ulazak u top 10- pa ako bude, slava Bogu, ako ne, uvijek ima iduća godina. Jednostavno je bio letargičan za nekog tko kuca na vrata najvećoj prilici života. U subotu je još jedna mana došla do izražaja, a to je manjak kontrole trbuha, potpuno neobično za njega. Nije se popravio, dapače, kako je vrijeme prolazilo djelovao je nešto slabije. Rekao bih da se u subotu okliznuo, pa ako ste pročitali prethodni pasus...znate što Dexter napravi u tom slučaju. Bilo kako bilo, Rhoden je bio zaista dobar, ali stječe se dojam da je životna prilika iskorištena osrednje.

4. DENNIS "THE BIG BAD" WOLF

Favorit publike i ove godine prima drvenu medalju u naručje. Činilo se kao da bi ova godina, pogotovo kad se saznalo za manjak Predatora, mogla biti velika prilika za njega. Nažalost nije to bilo to na bini. Standardni problem omjera punoće naprama forme ponovno se pojavio i Wolfu je promaknula šansa za uspon na ljestvici. Isto tako, tijelo mu je ostavilo dojam izmučenosti. Nema onaj "fresh" izgled i to mu osjetno škodi u polju estetike iako nije ružno građen. U nekim pozama izgleda monstruozno i mišićne skupine (ponajviše noge) zaista djeluju vanzemaljski iz određenog kuta, ali cjelokupna slika nije izgledala kao da može uzeti Sandowa. Subota ga također nije proslavila i njegov najveći rival Rhoden prešao ga je ponovno, baš kao i lisac Dexter. Ne znači ovo kraj Wolfa, ali ponestaje mu vremena za traženje prave recepture ultimativnog izgleda. Mogao se pokazati u boljem izdanju. Šteta! Vole ga svi pa tako i mi.

5. MAMDOUH  "BIG RAMY" ELSSBIAY

Kakav fijasko u petak! Rekli su mnogi. Nije to bio baš tako grozan fijasko koliko su ogromna očekivanja od Ramyja. Pogledate li ga u svim pozama vrlo je brzo jasno da ovaj čovjek može biti Mr.Olympija kad se oguli kako spada. Svaki puta kad to ne napravi, bliže je ropotarnici onih koji će ostati upamćeni kao vječiti potencijali koji nisu isporučili traženo. Ramy ima sva oružja koja treba i još više. Ostali izgledaju komično sitno pored njega, ali mu mnogi još uvijek mogu održati lekciju iz forme. U subotu se malo popravio i vjerujem da je upravo time zaradio ovako visok plasman. Istaknuo se i pozingom na vrlo dramatičnu muziku izazivajući ovacije auditorija. Moćna rutina išla mu je u prilog i ponovno nam dala do znanja da Ramy može biti itekakva senzacija - kad izgubi još desetak kila. Čak će i tada biti najteži i najveći na bini. Ovako ostaje dokaz one izreke da masa osvaja mase, ali forma natjecanja.

6. BRANCH "THE TEXAS TITAN" WARREN

Kad smo kod lekcija iz forme, evo kako izgleda jedna na dvije noge. I to kakve noge! Nevjerojatno gust, suh i vaskularan, Warren je uvijek u igri kada se dođe do Olympije. Tamo gdje bilderska scena traži profesionalnost, Branch je isporuči i pojavi se itekako spreman. Ipak, rastući su problem mnogobrojne povrede i sve veća razlika trupa naspram nogu, pogotovo sada kada noge djeluju još bolje, a trup sve oštećenije. Sumnjam da će još dugo držati ovako visoke plasmane. Nikako ga ne treba otpisivati, ali svježiji bodybuilderi sa puno manje mana stižu ga sve više iz godine u godinu. Plima novih potencijala mogla bi ga uskoro odnijeti prema izlasku iz top 10. Sigurno je samo da će on tomu prkositi koliko god može.

IMPRESIONIRALI: 

Dallas McCarver- veliki potencijal, a tako mlad natjecatelj. Visok i impresivan, s godinama će postati jedan od budućih nositelja ovoga sporta ako ostane ovako ozbiljan i predan.

William Bonac - gust, zbijen i mišićav, Bonac je bio izuzetno impresivan u svakoj pozi. Zasluženo je ušao u top deset ove godine i sumnjam da bi itko zamjerio sudcima da ga ubrzo smjeste u top 6.

RAZOČARALI:

Steve Kuclo - hvaljeni potencijal i zlatni dečko bodybuildinga SAD-a ove je godine zakazao na Olympiji. Njegove su mogućnosti zaista velike i top 10 bi mogao probijat po "defoltu"  - ali nikako u ovakvom izdanju!

Juan Morel - čovjek koji je uzeo New York pro Victoru pred nosom nije isporučio traženo na Olympiji. Stavljalo ga se u gotovo sva predviđanja za top 10. Gdjegdje nije bilo nemoguće zamisliti ga blizu top 6. Nažalost, izdanje koje je pokazao nije bilo vrijedno toga.

Takva je bila Olympia. Ćudljiva, ali na kraju u korist šampiona. Najveća priča definitivno je Dexter Jackson koji je najavio da će iduće godine pobijediti Phila. Rukavica je bačena i ako Dexter stvarno stisne, Phil će morati dodati malo više gasa no ove godine.

 Do Čitanja,
Luka Kuhar

 

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO