Košarica Narudžba

Philova Sedmica

20.01.2017
Luka Kuhar
U 2016. Phil Heath izjednačio je reuzultat Doriana Yatesa i osvojio svoj šesti Sandow trofej. Njegova impresivna karijera ne prestaje dobivati na značaju, a ove godine pred njim je dosad najveći zalogaj, rekord najpoznatijeg bildera ikada.

Nitko iz bilderskog svijeta nije, a sumnjam da će i biti, bolje znan od Arnolda Schwarzeneggera. Čovjek je sportu dao toliko mnogo, zadužio ga na duge pruge i jednostavno predstavio široj javnosti dovoljno dobro da danas imamo sve što bodybuilding čini posebnim. Ne samo to, osvojio je Olympia titulu čak sedam puta, šest uzastopno i jednom povratnički nakon višegodišnje pauze.

Zadnji stvarno dominantni Olympia prvak bio je Ronnie Coleman koji uz Haneyja drži rekord od osam Sandow trofeja. Iza njih je Arnold, pa Dorian Yates i sada Phil Heath. Prije samog Phila, imali smo godine u kojima se nije baš postavljao dominantni šampion. Jay je titulu dobivao i gubio, uvijek uz neke kontroverze izuzev 2009. godine. Dexter Jackson uzdrmao ga je jednom prilikom pa i sam izgubio trofej, a Philove prve godine dale su mjesta nagađanjima da bi ga Kai mogao sustići.

Eto nas ipak tu gdje jesmo, grabimo 2017om gledajući kako Heath gradi svoju ostavštinu u sportskoj sferi. Svima nam je poznato njegovo pompozno najavljivanje deset naslova Olympije, koje je prije par godina zvučalo u najblažem jeziku - simpatično. Danas to više nije suluda najava i nemoguć podvig jer se čovjek kojeg zovu The Gift ozbiljno primio posla.

Da je Phila teško pobijediti priznat će vam najbolji bodybuilderi. Jay mu je, iako prijateljski, ipak morao predati titulu 2011. Kai Greene uz nadljudske napore nije mogao biti bolji od Heatha u nekoliko navrata. Dennis Wolf i Shawn Rhoden pokušali su ga nadjačati bez uspjeha, a najbolji rezultat napravio je Dexter koji ga je 2015. okrznuo, ali teško da će ga još dugo progoniti. Ipak je bliže pedesetoj svakim danom sve više.

Prije te desete titula morat će doći sedma, iduća po redu. Gledajući iz perspektive revnog pratitelja pro lige, sedma se već sada čini kao zadatak koji Phil može obaviti ako nastavi raditi što je radio dosad. Ne samo zato što je kvalitetan i opasan, već zato što ostatak konkurencije jednostavno nije imao rješenja protiv njega. Rhoden je uvijek tu, ali nikako da pređe granicu. Za Kaija se pitate hoće li se uopće pojaviti, Wolf je nažalost imao zdravstvenih poteškoća, a Dexter je izuzetan, ali eto, ne pomlađuje se. Ostaju nove nade.

Da se razumijemo ima ih i dolaze u sve većem broju. Phil nije novak, pravi je veteran pozornice i već se dugo vremena kiti najvišim odličjima. Teško da će ga samo tako dobiti neki noviji natjecatelj, ali vjerojatno najveću šansu ima Big Ramy ukoliko se njegov oporavak od manjih teškoća pokaže dobrim.

Philova sedmica mogla bi postati kovanica godine ako se netko ne prometne u glavnog izazivača. Tu ulogu već neko vrijeme nismo imali s obzirom da se ne zna dolazi li Kai, kako je Wolf i hoće li proraditi neka strast u Rhodenu. Trenutno, Arnold i Phil uskoro bi mogli u povijesti stajati kao sedmerostruki Olympije.

 Do Čitanja,
Luka Kuhar

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO