Košarica Narudžba

Ramy nezaustavljivi

31.05.2015
Luka Kuhar
Završio je Arnold Classic u Brazilu i rezultat je već svima poznat. Daleko najkrupniji momak na pozornici, Mamdouh Elssbiay - Big Ramy, osvojio je titulu prvaka ovog natjecanja ispred itekako opake konkurencije...

Prije no što dođemo do najzanimljivije epohe natjecanja moramo spomenuti neke zanimljivosti koje su nam zapele za oko u Brazilu. Prva od njih definitivno je Toney Freeman. Stara škola bodybuildinga u liku X-mana i dalje personificira klasičan izgled i nešto slobodniji pozing, ali sve u granicama ugode fanova i sudaca. Uz to, valja spomenuti do Freemana uskoro čeka ulazak u pedesete, a on i dalje konkurira na ovakvim natjecanjima. Ako to nije hvale vrijedan podvig za bodybuildera, ne znamo što je.

Tu su i Victor Martinez te Juan Morel. Dominikanski duo došao je direktno nakon New York Proa kako bi se okušali u Brazilu i eventualno nešto zaradili, uzeli medalju ili u Martinezovom slučaju - Olympia kvalifikaciju. Što se njih dvojice tiče, ovo nije bio najsretniji dan jer su nekako pali u drugi plan. U New Yorku su bili glavne atrakcije, nosili su natjecanje svojom kvalitetom i postavili se kao glavni igrači bilderskog showa. Brazil je poslužio kao mala kočnica za obojicu.

Victor zauzima četvrto mjesto jer eto, borba za povratak u dane stare slave i dalje traje, ali ne djeluje previše izgledno. Dovoljno je pogledati njegovu figuru na sekundu i znat ćete da je to Martinez, nema sumnje, no zadržite li pogled još koji trenutak, isto tako postaje očito da se radi o konkretno slabijoj verziji.  Takav je također opasan samo što će imati većih sukoba s Morelom nego s pretendentima na prvo mjesto. 

Morel se katapultirao na brončanu poziciju svojim vrlo dobrim izdanjem. Ne znam koliko se još može izvuči iz njegova potencijala što se genetike i strukture tiče, ali forma i prezentacija bolji su iz nastupa u nastup. Krnje noge i dalje su trn u oku pogotovo ako stojite pored čovjeka kao što je Ramy. Bilo je dovoljno jednom baciti oko ispod pasa i shvatiti da opseg nogu Egipćanina postavlja problem svima.  Netko bi rekao da u usporebi s njim Morel ne trenira noge.

Tu dolazimo do srebra koje pripada omiljenom sinu svakog imalo nostalgičnog fana. Cedric McMillan pokazao je impresivno izdanje u Brazilu, konačno došao konkretno blizu prave natjecateljske forme i ponovno očarao prezentacijom odmjerenih pokreta i rijetko viđenih poza. Big Mac je zapravo bio jedini koji je koliko toliko parirao Ramyju kada govorimo o veličin, ali sigurno ga je "imao" u estetici iako ni ovaj nije ružne građe kao neki.  Odlično izdanje Cedrica vjerojatno bi srušilo bilo kojeg drugog protivnika.

Big Ramyja ipak  nije moglo. Postoji i jasan razlog za to. Kada se Mamdouh Elssbiay pojavi na bini neki od fanova previše su ushićeni i stvaraju hajku kao da se radi o nekome tko je s nebesa sišao na zemlju. Nije on toliko nadmoćan nad svima ostalima koliko drugi bilderi pored njega izgledaju neimpresivno. Svaki od ovih natjecatelja u top 3 mogao bi biti pobjednik pro natjecanja. Svaki zapravo i je uvrstio barem jedan pehar u svoju vitrinu. Poanta je u tome da odvojeno svi izgledaju super, no kada netko od njih stane pored takve gromade kao što je Ramy jednostavno ne izgleda tako bajno. Ramy možda sam po sebi nije čaroban, ali vješto razbija čaroliju drugih natjecatelja.

Treba ga pohvaliti i za rad na polju jezika, na kraju mu je Arnold predao pehar i s njim je uspio progovoriti nekoliko čak tečnih rečenica. Činjenica je da Ramy ima još dosta posla i da sada mora pritegnuti ako želi biti faktor na Olympiji kroz par mjeseci.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO