Košarica Narudžba

Top Priče iz Pro Lige - 2016/ dio prvi

15.12.2016
Luka Kuhar
Eto nas na kraju još jedne kalendarske godine. Nismo u zadnjim danima, ali blizu smo novoj znamenci na zadnjem mjestu 2010ih godina. Muški bodybuilding nam je priredio nekoliko zanimljivih priča, a u ovom tekstu izdvojili smo one od 10-6 mjesta.

 Prvo želim naglasiti da ne postoji univerzalna lista i poredak najvećih trenutaka, niti najznačajnijih. Ovu sam listu sastavio po osobnom dojmu, prateći natjecateljsku godinu koju smo imali pred sobom u Pro Ligi IFBB federacije. Svatko može imati svoju listu uz potpuno različiti poredak. U tome je i ljepota individualnog doživljavanja sporta :)!

 
10. Sve više novih lica u sportu
 
Netko možda ne bi, ali morao sam uvrstiti rastući broj mladih bilderskih nada na ovu listu. Do prije nekog vremena šuškalo se da bodybuilding možda odumire. Nove kategorije postaju sve popularnije, privlače široku paletu natjecatelja dok se osnovna, teška disciplina bilderskog sporta sve teže hvalila novim prinovama. Ove godine doduše, situacija se lijepo okrenula i pokazala nam da se itekako imamo veseliti novoj generaciji natjecatelja. Ne samo to, Hrvatska može ponuditi i svog sjajnog bodybuildera profesionalca u liku Petra Klančira. Uz njega, tu su i Nathan DeAsha, Justin Compton, Dallas McCarver, Cody Montgomery i Josh Lenartowicz. Sve su to dečki koji ne plivaju profesionalnim vodama već veteranski dugo, ali su svojih pet minuta slave ove godine opravdano zaradili. Vjerujem da će upravo navedena imena kroz par godina činiti vrhušku na Olympia pozornici. Svjestan sam koliko je bodybuilding teška i daleka kategorija nekom novaku u teretanskim sportovima, ali unatoč toj činjenici, kvalitete ne nedostaje i uvijek se pojavi dovoljno imena da začine situaciju. Nemojte misliti da su ovi bilderi jedini dobri mladci, samo su među istaknutijima. Njihovo vrijeme tek dolazi. Tu je još svakako i Bonac koji možda nije punopravni junior, ali ove je godine srušio predrasude o niskim bilderima u Openu.
 
 
9. Kai opet nekaj...
 
Predator više nije top priča u bodybuildingu iako ne jenjava ljubav njegovih fanova prema svemu što radi. Karizmatični bilderski filozof ove se godine pojavio na nekoliko natjecanja. nekoliko izdanja Arnold Classica čak - i sve ih osvojio. Bombastični početak godine bio bi savršena uvertira u konačan sudar sa šampionom na Olympia pozornici, ali....zapelo je i ove godine. Još uvijek tu nije sve jasno, iako se nazire poprilična dubina reza između Kaija i Olympia ekipe. Ambasador bodybuildinga pojavljivao se na drugim natjecanjima dijeliti nagrade, susretati fanove, čak je i film snimao daleko u Aziji. Sve je to divno i Kai kao biznismen očigledno cvate više no ikada. Brend mu je prerastao isključivo bodybuilding, no imam dojam da ga nije dobro završio. Ne u smislu da je on loš ili neka takva naivna glupost. Nikako. Mislim da si čovjek duguje jedan ultimativan sraz u Vegasu, još jednom iz svih oružja po Philu. Pa ili Sandow, ili na štitu...
 
8. Nema Wolfa, nema Brancha
 
Ako ste pratili Olympije zadnjih godina, ova imena dobro znate. Branch Warren i Dennis Wolf obilježili su čitavu jednu bildersku eru svojim nastupima na velikim natjecanjima. Obojica su se penjala visoko po ljestvici. Warren je tako zauzeo drugo mjesto, a Wolf treće na natjecanju svih natjecanja. Obojica su nositelji Arnoldove titule i višestruki IFBB pro šampioni. Takva krema bodybuildinga uvijek je rado viđena na srazu u Vegasu, no morali su izostati. Branch je proširio svoj posao do granice koja mu je onemogućila mirne pripreme, a natjecao se niz godina bez pauze, unatoč gadnim povredama koje je zaradio. Wolf s druge strane nije imao sreće te je zadobio nezgodnu ozljedu kralješnice zbog koje je morao na medicinski zahvat i nakon toga naporan oporavak. Živci ga nisu slušali, vježbe nije mogao kvalitetno izvoditi. Tako smo ove godine nažalost ostali bez dvojice standardnih bodybuilding - prvotimaca. 
 
 
7. Danny Hester osvaja prvu Classic Olympia titulu
 
Zaživjela je dugo očekivana kategorija prestižnog prefiksa "Classic". Ovdje ju znamo pod veteranskim nazivom "Classic Bodybuilding", ali morali su premudri Ameri reći "Classic Physique". Neka im je, naučit će se. Bilo kako bilo, kategorija je doživjela veliki uspjeh iako je obučena u najgore gaće koje možete zamisliti. Odnosno strogog standarda za iste nema, pa smo mogli uživati i u nekim gotovo striperskim spandex izdanjima. Na Olympiji je okupljena nekolicina najboljih u classicu kako bi se proglasio prvi šampion. Hestera sam pikirao još na početku otvaranja ove kategorije, baš zato što mi njegova figura izgleda klasično - ne samo konturama već i oblikom mišića. Sve je izgledalo onako "staroškolski" - možda baš zato što Hester nikako nije u cvijetu mladosti. Predviđalo se da bi Sadik Hadzovic mogao uzeti tu prvu titulu, ali njegovo izdanje na bini bilo je blijedo u usporedbi s konkurencijom. Osobno mislim da može biti vrlo zadovoljan što nije zatvorio začelje u top 6.
 
 
 
6. Bliski Istok postaje novi centar Bodybuildinga
 
Ekipa koja voli deve, očigledno voli i bodybuilding - zaključili su Amerikanci kada su se uvjerili u ozbiljnost konkurencije što se probija iz pješčanih krajeva. Bader Boodai, magnat iz Kuvajta preuzeo je ulogu velikog mecene top IFBB bodybuildera i u svojim Oxygen gym kompleksima stvara novu generaciju "anaboličkih bildera" koji ruše standarde u željeznom sportu. Najpoznatiji proizvod tamošnje radionice nosi ime Big Ramy, ali tim koji se okuplja na istoku puno je veći od samo jednog ili dva bildera. Uz pomoć bivših profesionalaca među kojima je najistaknutiji Chris Cormier, novi i stari bilderi pripremaju se za osvajanje titula i uglavnom svoje najbolje dosadašnje izdanje. Treba vidjeti hoće li se ovaj trend "Camel Crew" ekipe nastaviti, no zasad su definitivno sila na svjetskoj sceni...
 
 
Do Čitanja,
Luka Kuhar
 
Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO