Košarica Narudžba

Car je gol

12.06.2018
Luka Kuhar
U ovom članku baviti ćemo se jednim efektom koji se u bodybuildingu pojavljuje kada narativ zakorači izvan granica stvarnosti.

  Vjerujem da ste svi vi kao djeca imali prilike čuti priču o carevom novom ruhu, odnosno bajku o vladaru koji se pravio da vidi nevidljivo pa se za tim poveo i njegov narod, sve zbog toga što se nitko nije usudio ići protiv opće uvaženog mišljenja.

Svako toliko ista se stvar zna dogoditi i na bodybuilding pozornici, a kao primjer ovoga puta poslužit će mi Big Ramy. On je često predstavljen kao najveći IFBB profesionalac i natjecatelj koji glede mišićne mase baš i nema rivala. Kada bi se u bilo kojem scenariju Ramyju osporila dominacija u veličini, prije bi se ispitao taj komentator nego stanje na pozornici.

Pa opet, eto nam Fedorova. Golemi Rus koji je baš u komparaciji s Ramyjem i dalje izgledao veliko, dapače gdjekad i krupnije od Egipćanina. Kako je to samo moguće ako je Ramy najveći?

Narativ je nužan jer u sebi skuplja naša prethodna iskustva i znanja pa ih predstavlja svekolikoj publici kao mješavinu predviđanja i mogućih očekivanja od određenog natjecatelja. To vam je recimo ono kad napišemo da Cedric često fula formu, a Dexter gotovo nikada. Ili da je Kai uvjerljivo najbolji pozer, a Branch Warren uglavnom improvizira na bini.

Narativ morate prepoznati kao takav. On sam po sebi nije apsolutna istina, odnosno stopostotno pogođena budućnost. Jer zaista, i Cedric zna „zakucati“ formu, a Dexter je imao i prilično osrednjih izdanja. Kai zna zaprepastiti publiku svojom rutinom, a zna ostaviti dojam nepomaknutih granica, odnosno nećeg već viđenog. Heh, čak se i Branch potrudio lijepo pozirati kad su se na Arnoldu ocjenjivale rutine.

Samo zato što neki natjecatelji imaju određenu reputaciju, ne znači da će ona nužno doći na binu s njim. Nekad je sasvim okej biti onaj lik iz priče koji će uperiti prstom i reći: „Car je gol!“

 Do  Čitanja,
Luka Kuhar

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO