Košarica Narudžba

Eh, Rhodene

31.08.2018
Luka Kuhar
Unazad koju godinu pisao bih ove članke o Olympiji svrstavajući Shawna Rhodena u jednu od glavnih uloga predstave u Las Vegasu. Ipak, nekako se sam svrstao malo iza njih.

 Iako o njegovim nedavnim izdanjim neki govore vrlo kritično; to jest, hajmo ne okolišati, prilično su ga popljuvali, moramo se podsjetiti da govorimo o čovjeku iz samog vrha bodybuildinga, nekome tko je na Mr. Olympia natjecanju više puta završio u top tri, a jednom direktno iza Phila.

Gdje je, odnosno, kako su točno stvari krenule nizbrdo ne možemo precizno znati, ali prošla je godina bila evidentan dokaz erozije natjecateljske spremnosti u Shawna Rhodena. Kroz čitavo natjecanje ostavljao je onaj poznati dojam letargičnosti, ali i zabrinjavajuću mekoću mišića te vidljivo zadržavanje vode. Istina je da Flexatron nikad nije izgledao kao da izgara od želje na bini, ali brojne vrline njegove figure; poglavito simetrija, sklad linija i mali struk glasno su govorili umjesto njega.

Ne treba njega zabrinjavati samo činjenica da je prošle godine završio na petom mjestu. Ono što ga treba malo uplašiti je takav razvoj situacije u kojem je on uvjerljivo zaostajao za Dexterom, kako u prejudgingu, tako i u finalu – a Roellyju pobjegao za samo dva boda.

Tako je Rhoden, čovjek koji je ugodno držao pozicije u top tri odjednom ispao iz prvog plana i morao dobro paziti da ostane meðu najboljom šestorkom. Recimo to bez rukavica: ovo će biti godina u kojoj će se Shawn iskupiti ili polako udaljiti od vrhuške bodybuildinga. Toliko se puta reklo da je Olympia natjecanje na kojem su bilderi toliko dobri da je od esencijalne važnosti ne dati sucima mane s kojima vas mogu rušiti niz plasmansku ljestvicu.

Osobno mislim da bi Rhoden trebao izvući svoje najbolje izdanje, ili nešto vrlo, vrlo slično 2016. godini kako bi uopće upao u razgovor s Big Ramyjem i Williamom Bonacom. Nisu samo njih dvojica opasni, tu je i bezvremenski Dexter koji se još prošle godine uspio prometnuti iznad njega i tako naglasiti onu svoju „ako netko promaši, ja ću ga sustići“. Bina, odnosno, konkurencija na bini u Las Vegasu ne oprašta ni najmanje promašaje, a bilo bi ljubazno reći da je 2017. bila „manji promašaj“ za Rhodena.

Prognoze za ovogodišnju inačicu natjecanja svih natjecanja neće biti baš divne po Flexatrona. S obzirom na njegov nagli pad u relevantnosti neće me začuditi ako ga netko svrsta i van top šest, možda čak i na začelje najbolje osmorke. Znam, znam, i meni to zvuči pomalo suludo, ali eto, u roku godine dana Rhoden je od najvećeg Philovog konkurenta ispred sebe propustio Bonaca, Ramyja i Dextera. Vjerujem da je veći broj onih koji bi na pitanje - hoće li prije on ponovno preskočiti njih -  ili će njega Roelly odgovorili u korist Winklaara.

Ipak, ne želim da ovo ispadne kao da smo se na Shawna obrušili drvljem i kamenjem. Oštrina tona uvjetovana je upravo njegovom kvalitetom, odnosno dugogodišnjim visokim kotiranjem u pro bodybuildingu. On je netko, tko je pokazao da može! Nema srama u tome da ga s vremenom konkurencija nadvlada, ali ne na ovaj način, ne da sam sebi postavlja nogu.

 

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO