Košarica Narudžba

Najveći događaj domaćeg bodybuildinga 2015.

29.12.2015
Luka Kuhar
Mogli smo komotno napisati i - najveći događaj domaćeg bodybuildinga svih vremena. Ove smo godine imali tu čast da se Hrvatska uvrsti na mapu zemalja koje svog predstavnika imaju u IFBB pro ligi među muškom konkurencijom.

To je postignuće ostvario Petar Klančir! Photo by: Ronnie.cz

 U nas bodybuilding postoji desetljećima i kroz godine smo imali prilike pratiti iznimne šampione željeznog sporta. Žarko Stojić, Eugen Pervan, Damir Perkov, Vedran Jakšić, Danijel Miklečić, Robert Horvat, Antonio Furić, Mario Jarnečić, Dražen Vrbančić...samo su neki od mišićavih prvaka koji su bildersku pozornicu u našoj zemlji, ali i drugdje, učinili posebnim za sve ovdašnje fanove. Pratili smo sport kako se razvijao kroz trofejne natjecatelje koji su udarali temelje i postavljali nove standarde. Uvijek smo imali konkurentne ljude, a htjeli smo predstavnika i u elitnom krugu IFBB PRO lige.
 
Jedan takav došao je iz Zagreba i od ranih je dana viđen kao netko tko može pogurati granice više no što su to dosad drugi napravili. Zove se Petar Klančir i svoju je karijeru započeo kao vježbač iznimne snage i genetskog potencijala. U powerliftingu ostvaruje impresivne rezultate jš u tinejdžerskim danima što ga stavlja pod povećalo svakog ovdašnjeg poznavatelja teretanskih sportova (iako Vam za njega povećalo baš i ne treba!)
 
Lokalna je natjecanja prerastao bez problema pobijedivši velike prvake s ovih prostora. Nedugo zatim postaje i Mr. Universe u NABBA federaciji 2012. gdje je privukao pažnju i nekih vanjskih promatrača. Ubrzo je postalo jasno da je jedan naš čovjek postao svjetski znan i smatran važnim faktorom idućeg vala bildera s pro potencijalom. 
 
Natjecanja koja će obilježiti njegovu karijeru su Olympia amateur i Arnold Classic Europe. Dvije godine zaredom na njima je nastupao uz slične scenarija, ali postojala je jedna bitna razlika ovoga puta. 
 
Kada je prvi put došao na Olympia amateur binu vodio je bitku s Hoffmanom i Romanom Fritzom (Eto, sada su sva trojica profesionalci!). Hoffmana je prošao, ali Fritz ga je zaustavio svojom formom koja je zaista bila na razini profesionalca. U koju god bi pozu stao, detalji bi samo počeli izlaziti na sve strane. Petar je bio krupniji i bolje konstitucije, no forma je prevagnula i titula odlazi Nijemcu.
 
Prvi Arnold Classic Europe imao je ruski scenarij gdje je duel bio vođen između našeg Petra i Rusa Fateeva. Vitaly je ovdje bio krupniji čovjek, ali Klančir onaj koji se izdvojio formom. Lekcija s amaterske Olmypije usvojena je, no šok dolazi u obliku rezultata kada Rus uzima pehar u svoje ruke. Mnogima je i danas ovo bio nejasan rasplet iako eto, nakon odluke sudaca ništa se tu nije moglo.
 
Drugi Arnold Classic Europe opet je imao sličan rasplet. Kategorija je bila između Klančira i Rusa Velichka koji je prvi dan zaista djelovao osrednje pored Petra. Drugi je dan nadoknadio razliku te se zaista popravio, no nekakav ukupni zbroj i dalje bi išao Klančiru u prilog. Problem je bio u tome što je finalno suđenje priča za sebe, a tamo se najveći napredak vidio upravo na tijelu Rusa koji si je osigurao prvo mjesto.
 
Amaterska Olympia bila je prijelomna ove godine. U Pragu je Petar Klančir dominirao nad konkurencijom i polako, ali sigurno dogurao do overall titule koja mu je osigurala mogućnost nastupa u profesionalcima. Opet je imao Rusa u kategoriji, ali bilo nam je posebno drago saznati da ga je pobijedio ovoga puta. Da je bilo suprotno netko bi se već i Putinu požalio!
 
Bilo kako bilo, naša najveća priča ove godine svakako je Petar Klančir. Bodybuilder koji bez problema može imati bitnu ulogu u pro krugovima tijekom narednih godina i jedno od imena koje će svi dobro znati na ovim prostorima, a nadamo se i šire!
 
Do Čitanja,
Luka Kuhar
Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO