Košarica Narudžba

HANEY, COLEMAN ... I PHIL?

30.08.2018
Luka Kuhar
U 2017. godini Phil Heath izjednačio se s Arnoldom Schwarzeneggerom po ukupnom broju Olympia titula, što znači da su trenutno ispred njega ostali još samo slavni Coleman i Haney.

Prošlo je 12 godina otkako je Jay Cutler pobijedio Ronnieja i usudio bih se reći da sve do 2013. nismo imali dojam da bi Mr. Olympia šampion mogao ponovno dugo i uvjerljivo držati krunu. Te je godine Phil dominantno pobijedio, zalupio vrata konkurenciji i naznačio kako ga neće biti lako otjerati. Uslijedilo je par ne baš najboljih izdanja, ali uvijek je bilo dovoljno, pogotovo sa, sada već dobro poznatim, poboljšanim izdanjima u subotnjem dijelu natjecanja.

Dosad je bilo nekoliko onih proklamiranih rušitelja koji su trebali oduzeti Sandow. Kai Greene, Shawn Rhoden, Big Ramy, Dexter Jackson…no Phil se nije dao. Izdržao je tako sedam godina za redom nadmašujući Yatesov rezultat, izjednačujući Arnoldov; pucajući na Colemana i Haneyja.
 
Treba ovdje malo zastati i razmisliti o važnosti ove Olympije u povijesnom smislu. Nijedna inačica ovog natjecanja nije nevažna, ali u 2018. postoji dobra šansa da će se najboljem povijesnom rezultatu u više od pet desetljeća održavanja ove manifestacije pridružiti i još jedan čovjek. Olympiju je osvojilo tek trinaestero ljudi, a teško uhvatljiv rekord od „osam komada“ drži dvojac koji se s pravom smatra najvećim.
 
Zar nije lijepo što u sadašnjosti možemo doživjeti i tu fenomenalnu mogućnost da se još jedan prvak uvrsti u to društvo? Kao i svima drugima, tako će i Philu s vremenom suditi povijest. Bolje rečeno, njegovu ukupnu važnost u ovom sportu najbolje ćemo moći prosuditi s određenim vremenskim odmakom, kao što, recimo, sada možemo s punim pravom zaključiti da je Ronnie Coleman ono što bi mnogi nazvali GOAT.
 
 
Nikako, ali nikako ne smijemo tu izostaviti Haneyja samo zato što je Ronnie recentniji. Gentleman bodybuildinga, znan kao dobričina i obiteljski čovjek, svoje je titule osvajao pred vrlo raznolikom konkurencijom te na kraju možemo reći da se umirovio nakon pobjede nad nadolazećim Yatesom. Sportski rezime takve vrste uistinu je dostojan stajati pored Colemanovog i zasad ispred Phila.
 
Da, to je društvo u koje Heath žarko želi doći, ali – kako neskriveno tvrdi – ne planira stati na osmici. O tome koliko je desetka realna diskutirati ćemo drugi puta, to jest, hajde da prvo „padne“ i taj osmi Sandow pa da možda prođe i tu psihološku barijeru stjecanjem prava da se nazove jednim od najvećih ikad.
 
Posao Mr. Olympije nije lak. Bez obzira na to kakav je ostatak natjecateljske godine i koliko je padobranaca u njoj bilo – njemu na vrata uvijek stižu najbolji, najspremniji i oni barem jednako željni istog trofeja. Na pozornici Las Vegasa svi sanjaju isti san, ali ga nakon finala samo jedan živi kao javu.
 
Do Čitanja,
Luka Kuhar
 
Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO