Košarica Narudžba

Kako je Regan "ukrao" klasik...

22.05.2018
Luka Kuhar
NY pro svoju je najveću zanimljivost imao u kategoriji Classic Physique. Tamo se, nakon nekoliko zbunjujućih premišljanja, titulom iznenađujuće okrunio Regan Grimes...

 1. Regan Grimes

Regan na prvom  mjestu nije iznenađenje u smislu nezasluženosti. Barem ne što se kvalitete tiče. Svi koji ga prate znali su da od njega valja očekivati iznimnu figuru, a nadati se što bolje pogođenoj formi. Ono što je najviše iznenadilo bio je konačan odabir kategorije. Prisjetimo se, mladi Grimes prvo je najavio prelazak u klasik iz bodybuildinga po odlasku iz Oxygen tima, da bi se na kraju ipak odlučio na bodybuilding te obznanio kako će se u New Yorku okušati među open konkurencijom. Tek par sati prije samog početka natjecanja, stiže nova vijest-  Regan je u klasiku. S obzirom da se prije natjecanja i Sergio Oliva Jr. našalio da će prisustvovati kao natjecatelj, neki su pomislili da je i ovo šala. Međutim, eto Regana među klasičarima i to u prvoj prozivci. Salve kritika na ovaj potez doživio je od prve sekunde na bini, no snašao se dobro među konkurentima. Osobno, mislim da se radi o kvalitetnom bilderu koji je uspio zadovoljiti gabarite klasika - ne nužno o klasičaru koji je rođen za tu kategoriju. Nije isto jednostavno zadovoljiti visinsko-težinske norme kao i izgledati "classic". Nipošto ovdje ne mislim kazati da Grimes nema dobru figuru, dapače, upravo suprotno. Držim da bi s tim linijama mogao napraviti reda i u bodybuildingu ako kontrolirano napreduje. Naravno, ako se radi o odabiru motiviranom zdravljem, svaka je rasprava suvišna. Nadam se da u pitanju nije bila linija manjeg otpora te da klackanja između kategorija neće biti mnogo.

2. Divine Wilson

Eto klasičara. Za mene, Divine i David (trećeplasirani), bili su očigledni primjeri klasičnih figura koje jednostavno ne bi uspjele u modernim uvjetima open bodybuildinga, a ovdje zaista dobro naglašavaju vlastite vrline. U određenim pozama, poglavito klasičnim i leđnim, Divine ostavlja dojam pobjednika u mnogim classic physique prozivkama pa je tako i ovdje djelovalo kao da u par navrata ruši Regana. Ipak, nazirala se ta nesretna anomalija kraj bradavice i mislim da ga je to minimalno unazadilo u borbi. Taman se skoncentrirate na bezgrešan flow figure i prekine vas jedan estetski nedostatak koji se u estetski naglašenoj kategoriji ne prašta baš lako. Barem, ne bi trebao. Iako je tomu tako, Divine je klasičar o kojem ćemo mnogo slušati. Kvalitetan natjecatelj čije se ime tek počelo profilirati u jedno od poznatijih u ovoj kategoriji. Nastavi li dalje ovim tempom, ne mislim da je daleka budućnost njegov dobar plasman i na Olympia pozornici.

3. David Hoffman

Sjećam se kad je David uzeo pro card kao bodybuilder. Pričao sam tad s kolegom - nikad ga nećemo vidjeti u pro ligi, jednostavno nije za to. Nisam tu htio naglasiti njegov manjak kvaliteta već fantastične linije koje bi vjerojatno samo narušio nasilnom ekspanzijom mišićne mase. Oduvijek je ostavljao taj old school dojam na pozornici, a u danima bez klasika kao profesionalne kategorije, nije mogao imati svojih pet minuta slave. S obzirom na visinu, 212 nije dolazilo u obzir, a open bi ga samo prokazao kao "mršavijeg" natjecatelja koji bi zaista trebao napraviti ogromne pomake da djeluje mesnato pored takvih konkurenata. Ovdje se snašao odlično, izrazito mi ga je drago vidjeti ovako visoko plasiranog. Skladne linije, oku ugodni mišići, odličan pozing i prezentacija prokazali su ga kao pretendenta na medalju vrlo brzo, a ista mu se na kraju i dogodila. Klasična građa omogućava mu lijepu budućnost u ovoj kategoriji, a onda kad u potpunosti zauzda "zakonitosti" punjenja i forme ne sumnjam da može i osvajati ovakva natjecanja.

Želim još nadodati nešto sitno na svu dramu oko Reganovog prelaska u klasik.

Gledajući to kao poslovni potez, napravio je dobru stvar. Otišao je negdje gdje se uspio probiti visoko, dok bi u openu vjerojatno konkurirao za ulazak u top 5, ali ne i mnogo više. Osobno, želim ga vidjeti tamo u nadi da će momcima očitati lekciju iz mass with class kolegija, no to nije na nama fanovima da odlučujemo. Možda se ovdje osjeća najsretnije i najsigurnije što je itekako bitno za mentalni sklop mladog natjecatelja.

Već smo pisali o tome kako mnogi "juniori" jednostavno pregore i naprave si zlo forsirajući neprekidan, gotovo nasilan napredak u što kraćem vremenskom periodu. Nekad je dobro stati na loptu, čak i ako nije uzbudljivo.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO