Košarica Narudžba

Klasičari bodybuildinga u Vegasu

21.08.2016
Luka Kuhar
Mr.Olympia vikend ove godine ima zanimljiv dodatak, novu kategoriju koju je pro liga dugo priželjkivala, a mi sa Starog Kontinenta već dobro znamo - Classic Bodybuilding preko bare ima malo drugačije ime i znatno lošije gaće, ali sentiment je...

  isti....ili?

 Prije par godina prevladavajući argument protiv bodybuildinga bio je taj što su profesionalni natjecatelji toliko veliki da se rekreativni vježbači nikako ne mogu poistovjetiti s njima, niti nadati da će tako izgledati bez kojekakvih supstanci. (Upravo je ta dramatična razilka između profesionalaca i entuzijasta bila najveći krimen bodybuildinga u pogledu steroida).
 
Odgovor stiže ekspresno, ali u kupaćim gaćama s kojima se mnogi nisu pomirili (neki nikada ni neće). Physique kategorija, koju smo u Hrvatskoj imali prilike inauguralno gledati 2013. godine u Zadru, došla je da bi u bodybuilding prizvala i one koji žele razviti svoje tijelo, ali ne ciljaju na izgled pro bodybuildera.
 
Nije dugo prošlo da bi gledateljstvo naglasilo da - 1.) Razlika između bildera i physique natjecatelja i dalje biva ogromnom. Tek da bi s napretkom kategorije došlo do 2.) Physique natjecatelji postaju preveliki, nije to ono što se traži. Tu je i moj osobni favorit 3.) Oni samo stoje u kupaćima, to nije BB. 
 
U Pro Ligu stiže Classic Physique, ali instantno ima par problema. Prije svega, ime bi trebalo aludirati na nižu, a figurama žele prizvati klasičnu "višu" - odnosno bodybuilding kategoriju. Gaće su komatozne. Ni vrit ni mimo, rekao bi narod na te spandex gluposti koje od bildera naprave stripera u 7 sekundi ( a mislili ste da je bilderske gaće blamaža obući). Da bi se odalo priznanje legendama, uvedena je i "omiljena klasična poza", koju bi, nakon izvedbe mnogih, trebalo zakonom zabraniti i kazniti waterboardingom- onako "američanski" ljubazno. Jer dečki svašta rade po bini i izgleda glupo, ne klasično.
 
Figure su svakakve, ali tek je prva godina, treba se još ispeglati kriterij. Ima svega, od skakavaca do grmalja, no oni najbolji ipak dobro predstavljaju duh klasičnog bodybuildinga, Kategorije koja bi trebala zamutiti granicu bodybuildinga i umjetnosti.
 
Svakako da ima par grešaka koje će morati biti riješene i da nije sve briljantno. Kategorija je tek u povojima na profesionalnoj sceni, ali čini se da će svoje mjesto pod suncem brzo pronaći. Ako sve bude onako kako je zamišljeno, bodybuilding i physique konačno bi mogli imati i tu zlatnu sredinu- onu bez velikih trbuha i kupaćih gaća.
 
Do Čitanja,
Luka Kuhar
Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO